Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η μοναξιά επηρεάζει αρνητικά τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η μοναξιά επηρεάζει αρνητικά τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας

Η μοναξιά επηρεάζει αρνητικά τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας

SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με τον Δρ. John Cacioppo του πανεπιστημίου του Σικάγο, έρευνα που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του έδειξε ότι η μοναξιά που βιώνει ένας άνθρωπος επηρεάζει αρνητικά τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά του.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Cacioppo στη Wall Street Journal, η μοναξιά επηρεάζει τόσο πολύ τον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να οδηγεί σε έναν κύκλο περίεργων συμπεριφορών με έντονα αρνητικά συναισθήματα.

Όπως λέει, τα άτομα που νιώθουν κοινωνικά απομονωμένα, είναι πιο «επιρρεπή σε κάθε είδους απειλές». Για παράδειγμα μπορούν να αντιδράσουν εχθρικά σε μια αθώα αλληλεπίδραση και έτσι να διαιωνίζεται η κοινωνική τους απομόνωση.

Ο Δρ. Cacioppo, λέει ότι μέσω μιας ψυχολογικής στρατηγικής η οποία λέγεται «κοινωνική γνωστική επανεκπαίδευση», μπορεί να καταπολεμηθεί η μοναξιά που βιώνει ένα άτομο ενώ και στο βιβλίο του με τίτλο «Loneliness: Human Nature and the Need for Social Connection» παρουσιάζει τέσσερις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτόν το «σκόπελο» που λέγεται μοναξιά και να αποφύγουμε την κοινωνική απομόνωση.

Το πρώτο βήμα όπως λέει είναι να ξεκινήσουμε να συμμετέχουμε σε απλές δραστηριότητες ή κοινωνικές εκδηλώσεις μέσω του εθελοντισμού. Το δεύτερο βήμα είναι να κάνουμε ένα δικό μας σχέδιο δράσης για να προσεγγίσουμε κόσμο και να συμμετέχουμε στα κοινά. Να επιλέγουμε δραστηριότητες που μας ενδιαφέρουν και μας αρέσουν ενώ, όπως σημειώνει αν κάποιος άνθρωπος εκεί έξω μας φερθεί αρνητικά να σκεφτούμε απλά ότι μπορεί να περνά κι αυτός μια κακή μέρα, κάτι που συμβαίνει σε όλους κατά καιρούς.

ΥΓΕΙΑ

Πηγή: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea