Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Η μνήμη ενός άντρα «κόλλησε» στο 2005 και επαναλαμβάνεται διαρκώς!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η μνήμη ενός άντρα «κόλλησε» στο 2005 και επαναλαμβάνεται διαρκώς!

Ένας 38χρονος Βρετανός έχει απομείνει εδώ και 10 χρόνια «κολλημένος» στις 14 Μαρτίου 2005, ημέρα που πήγε στον οδοντίατρο για να του κάνει μία απονεύρωση.

Κάθε μέρα ο «WO», όπως τον αποκαλούν οι γιατροί του, ξυπνάει νομίζοντας ότι είναι η ίδια ημερομηνία και ότι έχει ραντεβού με τον οδοντίατρο, έχοντας χάσει εντελώς την επίγνωση του χρόνου.

Επιπλέον, από εκείνη την ημέρα δεν μπορεί να θυμηθεί σχεδόν τίποτα για περισσότερο από 90 λεπτά: μόλις περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, κάθε ανάμνηση που έχει δημιουργηθεί διαγράφεται από τη μνήμη του.

Οι γιατροί του δεν έχουν ιδέα τι συνέβη, αλλά λένε πως δεν έχει σχέση με την απονεύρωση.

Το πρωτοφανές ιατρικό περιστατικό περιγράφεται στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως«Neurocase» από τους δρες Τζέραλντ Μπέρτζες,  λέκτορα Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, και Μπάνου Τσανταλαβάντα, ψυχίατρο στο ‎νοσηλευτικό όμιλο Northamptonshire Foundation NHS Trust.

Σαν ένας άλλος Λέναρντ Σέλμπι – κατά κόσμον Γκάι Πιρς, πρωταγωνιστή της ταινίας «Μεμέντο», η οποία περιγράφει ακριβώς την ζωή ενός ανθρώπου ο οποίος έχει μόνο 15λεπτη μνήμη – ο «WO» ήταν ένας φυσιολογικός άντρας, με μία φυσιολογική ζωή πριν από εκείνη την ημέρα.

Μέλος των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, παντρεμένος και πατέρας δύο μικρών παιδιών ζούσε και εργαζόταν ήρεμα και ευτυχισμένος στη Γερμανία, όπου είχε πάρει μετάθεση.

Στις 14 Μαρτίου 2005 ξύπνησε κανονικά το πρωί, πήγε στο γυμναστήριο, στη συνέχεια στη δουλειά του και το απόγευμα στον οδοντίατρο.

Μία ώρα αργότερα, η απονεύρωση (που έγινε με τοπική αναισθησία) είχε ολοκληρωθεί και ο «WO» σηκώθηκε από την καρέκλα – αλλά δεν ήταν πια ο ίδιος.

Τι συνέβη; Ουδείς γνωρίζει. Οι γιατροί του γράφουν ότι δεν φαίνεται να έγινε κάποιο λάθος στην απονεύρωση, ο εγκέφαλός του δεν έχει καμία ένδειξη βλάβης, όλες του οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές, θυμάται ποιος είναι, η προσωπικότητά του δεν έχει αλλάξει… αλλά έχει βάλει το χρόνο στο repeat.

Η επίσημη διάγνωση είναι προδρομική αμνησία, δηλαδή απώλεια της ικανότητας δημιουργίας νέων αναμνήσεων έπειτα από ένα τραυματικό γεγονός (είναι λίγο-πολύ η κατάσταση από την οποία πάσχει η Ντριου Μπάριμορ ως Λούσι στο «Κάθε φορά, πρώτη φορά» ή αλλιώς «50 First Dates»).

Έτσι, ο «WO» ξυπνάει κάθε πρωί νομίζοντας ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γερμανία και ότι έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα που τελειώνει με το ραντεβού του στον οδοντίατρο.

Επειδή όμως μόλις ξυπνήσει ανοίγει ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο, μαθαίνει (για 90 λεπτά) την αληθινή μέρα και χρονιά, καθώς και όλα τα άλλα που δεν θυμάται, δηλαδή ό,τι συνέβη στη ζωή του κατά την τελευταία 10ετία και βεβαίως τι έχει να κάνει την κάθε μέρα.

Στην πραγματικότητα, είναι απολύτως εξαρτημένος από αυτό το ημερολόγιο, το οποίο ανοίγει κάθε ώρα της ημέρας, διότι μετά από τόσα χρόνια νιώθει αβεβαιότητα ότι είναι όντως Μάρτιος του 2005 και έτσι το συμβουλεύεται συνεχώς.

«Ένας από τους λόγους που δημοσιοποιήσαμε την περίπτωση του “WO” είναι ότι ουδέποτε έχουμε δει κάτι ανάλογο στις κλινικές μας και δεν ξέρουμε πως να το διαχειριστούμε», παραδέχεται με πλήρη ειλικρίνεια ο δρ Μπέρτζες.

«Σκεφτήκαμε ότι αναφέροντας όλα τα γεγονότα ίσως βρούμε ανάλογα περιστατικά ή ανθρώπους που γνωρίζουν περισσότερα από εμάς για τις πιθανές αιτίες της αμνησίας του.

»Ούτε ένας από τους συναδέλφους μας στην νευρολογία, την ψυχιατρική και την κλινική νευροψυχολογία στους οποίους απευθυνθήκαμε μπόρεσε να εξηγήσει τι του συνέβη – ούτε έχουν συναντήσει ποτέ κάτι ανάλογο στη ζωή τους».

Και συνέχισε: «Αυτό που ξέρουμε από δεκαετίες ερευνών και εκατοντάδες περιστατικών είναι ότι για να πάθει κανείς προδρομική αμνησία θα πρέπει να έχει βλάβη σε συγκεκριμένες δομές του εγκεφάλου, ήτοι στον ιππόκαμπο και/ή στον διεγκέφαλο.

»Αν δεν υπάρχουν τέτοιες δομικές βλάβες, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για την αιτία.

»Στην περίπτωσή μας, θα ήταν ανήθικο να κατηγορηθεί η απονεύρωση ή η χρήση του αναισθητικού, διότι δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχουν παίξει ρόλο και θα ήταν κινδυνολογία αν το αποδίδαμε στην οδοντιατρική πράξη.

»Πιστεύουμε ότι κάτι άλλο συμβαίνει που μας διαφεύγει και θέλουμε πολύ να το μάθουμε».

 

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea