Newsitamea.gr
ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ

Η κολύμβηση μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με επιληψία;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η κολύμβηση μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με επιληψία

Η κολύμβηση μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με επιληψία;

ΑΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΒΗΧΟΣ

Μια επιδημιολογική έρευνα που έγινε πριν από μερικά χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξε ότι μόνο ο κίνδυνος πνιγμού στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται στα επτά άτομα / 100.000. Μια νέα μελέτη που έγινε πρόσφατα από ερευνητές στο Λονδίνο και την Ολλανδία έδειξε όμως ότι τα ποσοστά των πνιγμών, γίνονται ακόμα μεγαλύτερα όταν αφορούν τα άτομα που πάσχουν από επιληψία. Συγκεκριμένα, τα άτομα με επιληψία έχουν κατά 15-19 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πνιγούν από το γενικό πληθυσμό.

Η έρευνα εξέτασε αναλυτικά τα στοιχεία από 50 μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως και αφορούν τον πνιγμό επιληπτικών ασθενών  σε σύγκριση με τον πνιγμό στο γενικό πληθυσμό. Διαπίστωσαν ότι 88 άτομα με επιληψία απεβίωσαν όταν στον γενικό πληθυσμό καταγράφηκαν μόνο 4,7 θάνατοι.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος πνιγμού στους επιληπτικούς ανθρώπους είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς, τα άτομα αυτά έχουν δυσκολία στο να μάθουν πράγματα. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και τα άτομα που υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο λόγω της επιληψίας, αλλά δεν έχουν απαλλαχθεί από τους σπασμούς.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι ο κίνδυνος πνιγμού στα επιληπτικά παιδιά δεν είναι τόσο μεγάλος όσο είναι για τους ενήλικες και ο λόγος είναι ότι τα παιδιά αυτά όταν κολυμπούν είναι κάτω από την επίβλεψη κάποιου μεγάλου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να σταματήσουν να έχουν τα επιληπτικά άτομα φυσιολογική ζωή και δραστηριότητες. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να λαμβάνουν κάποια μέτρα προστασίας όπως για παράδειγμα να κολυμπούν με σωσίβιο ή με παρέα κάποιου άλλου ατόμου.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάκχαρο: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε ηλικία

Efi Nika

Μπορώ να πιω αλκοόλ όσο παίρνω αντιβίωση;

Efi Nika

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika