Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Οι κίνδυνοι από το ανεύρυσμα της αορτής

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι κίνδυνοι από το ανεύρυσμα της αορτής

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπου που ξεκινά από την καρδιά και δίνει κλάδους προς όλα τα μέρη και τα όργανα του σώματος. Οταν προσβληθούν οι αρτηρίες του σώματος από αθηροσκλήρωση, προσβάλλεται και η αορτή.

Η εκδήλωση της προσβολής είναι προοδευτική διάταση διαφόρων περιοχών της αρτηρίας, η δημιουργία εξελκώσεων με ασβέστιο και θρόμβους στο τοίχωμά της και τελικά η δημιουργία ανευρυσμάτων.

Ενα ανεύρυσμα στην περιοχή της θωρακικής ή της κοιλιακής αορτής δημιουργείται είτε αιφνίδια από διαχωρισμό (σχίσιμο) των χιτώνων της αορτής ή σιγά σιγά με τα χρόνια. Το διαχωριστικό ανεύρυσμα χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Το χρόνιο ανεύρυσμα γίνεται επικίνδυνο, δηλαδή αυξάνεται η πιθανότητα της ρήξης του, όταν ξεπεράσει τα 5,5 εκατοστά. Γενικά η ρήξη του ανευρύσματος έχει μεγάλη θνητότητα γιατί προκαλεί μεγάλη εσωτερική αιμορραγία και τις περισσότερες φορές δεν δίνει τον χρόνο για να αντιμετωπισθεί χειρουργικά.

Ομως τα χρόνια ανευρύσματα της αορτής, όταν έχουν διάμετρο κάτω των 5,5 εκατοστών, συμπεριφέρονται από πλευράς κινδύνου ρήξεως όπως περίπου και η φυσιολογική αορτή. Κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει η διάγνωση του ανευρύσματος να δημιουργεί στον άρρωστο εικόνα πανικού γιατί πρέπει να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά όπως αντιμετωπίζεται κλασικά η αθηροσκλήρωση.

Η διατήρηση της κακής χοληστερίνης (LDL) σε επίπεδο κάτω του 70 mg% και της αρτηριακής πίεσης κάτω του 120 mmHg είναι δυο βασικές επιδιώξεις για την σταθεροποίηση του ανευρύσματος.

Αντίθετα, οι παράγοντες κινδύνου κατά σειρά συχνότητας με βάση τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Stroke» είναι: η υπερκατανάλωση καφέ (10,6%), η έντονη κοπιώδης άσκηση ή το έντονο σεξ (7,9%), το παρατεταμένο φύσημα της μύτης στους συναχωμένους (5,4%), το σφίξιμο στην τουαλέτα (3,6%), η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα (3,5%), ο έντονος θυμός και ο φόβος (4%).

Η ρήξη του ανευρύσματος αποδόθηκε στην ολιγόλεπτη απότομη και μεγάλη αύξηση της πίεσης που προκαλούν οι παράγοντες αυτοί.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ότι μεταξύ των αιτίων καταλέγονται ο καφές και τα αναψυκτικά τύπου κόλα δεδομένου ότι ο καφές θεωρείται ευεργετική ουσία όσον αφορά τις καρδιοπάθειες.

Πηγή :tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@