Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι πάσχοντες από κατάθλιψη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμα και όταν τα συμπτώματά τους αρχίζουν να υποχωρούν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Δύο φορές σε διάστημα ισάριθμων ετών, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και άλλα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ πήραν συνεντεύξεις από 16.178 εθελοντές, ηλικίας 56 έως 74 ετών, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά τεστ για να αξιολογήσουν εάν είχαν καταθλιπτικά συμπτώματα, εάν τα είχαν εκδηλώσει μεταξύ των δύο συνεντεύξεων ή εάν αυτά είχαν παρουσιάσει ύφεση ή είχαν παραμείνει έντονα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια, τους παρακολούθησαν για άλλα δύο χρόνια, διάστημα κατά το οποίο κατέγραψαν 1.192 εγκεφαλικά.

Οπως γράφουν στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς» (JAHA), όσοι είχαν έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα από την πρώτη κιόλας συνέντευξή τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσους παρουσίαζαν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ακόμα και όταν αυτά τα συμπτώματα παρουσίαζαν ύφεση μεταξύ των δύο συνεντεύξεων, οι εθελοντές διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό την επόμενη διετία.

Στην πραγματικότητα, η αύξηση του κινδύνου στους εθελοντές έφτανε το 66% σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι δεν έπασχαν από κατάθλιψη.

Εκείνοι που φάνηκε να κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τη διαλείπουσα (δηλαδή με εξάρσεις και υφέσεις) κατάθλιψη ήταν οι νεότεροι ηλικιακά εθελοντές (κάτω των 65 ετών) και οι γυναίκες, οι οποίες παρουσίαζαν κατά 86% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους δίχως κατάθλιψη.

Αντιθέτως, όσοι εθελοντές εκδήλωσαν κατάθλιψη στο μεσοδιάστημα των δύο συνεντεύξεων δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διάρκεια της κατάθλιψης παίζει ρόλο στις πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού.

Η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Πάολα Γκίλσανζ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι παραμένει άγνωστο αν η λήψη θεραπείας για την κατάθλιψη μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος στους εθελοντές με διαλείπουσα κατάθλιψη υποδηλώνει ότι «τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η θεραπεία για την κατάθλιψη είναι απίθανο να επαναφέρει στο φυσιολογικό τον κίνδυνο εγκεφαλικού».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea