Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Η καρδιά και η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η καρδιά και η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση

Η ανεξάρτητη διεθνής Αρχή Cochrane, η οποία αξιολογεί τα αποτελέσματα των πολυκεντρικών μελετών, τελευταία αξιολόγησε τις πολυκεντρικές μελέτες που αφορούσαν 40.000 περίπου γυναίκες που λάμβαναν ορμόνες ως υποκατάστατα κατά την εμμηνόπαυση.

Πολλοί είναι οι λόγοι που αναγκάζουν τις γυναίκες να παίρνουν ορμόνες κατά την εμμηνόπαυση. Αλλοτε είναι οργανικοί (εξάψεις) και άλλοτε ψυχολογικοί (μεταβολές ψυχισμού). Από τη χρήση των συγκεκριμένων ορμονών παρατηρούνται οφέλη και παρενέργειες.

Η χρήση των ορμονών αυτών έχει συνδεθεί βιβλιογραφικά με εμφάνιση καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών καθώς και με ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά. Ομως η μελέτη της Cochrane επικεντρώνεται στα καρδιαγγειακά επεισόδια. Το ότι οι γυναίκες κατά την περίοδο της αναπαραγωγής μέχρι και ηλικίας 45 ετών προφυλάσσονται από καρδιαγγειακά επεισόδια (π.χ. έμφραγμα μυοκαρδίου) είναι γεγονός. Το γεγονός αποδίδεται στην παρουσία των ορμονών αυτών στον οργανισμό τους, οι οποίες ελαττώνονται εντυπωσιακά κατά την εμμηνόπαυση.

Η μελέτη της Cochrane συμπεριέλαβε γυναίκες που έπαιρναν ορμόνες σε χάπια και όχι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ορμόνες που απορροφώνται με αυτοκόλλητα από το δέρμα ή ορμόνες σε αλοιφές (gel). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παρατηρήθηκε τάση ελάττωσης των καρδιακών προσβολών στις υγιείς γυναίκες κάτω των 60 ετών, ενώ αντίθετα παρατηρήθηκε αύξηση των θρομβώσεων των φλεβών στα κάτω άκρα καθώς και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, όμως επισημαίνεται ότι παρατηρήθηκαν διαφορές σχετικά με το πότε άρχισε η εμμηνόπαυση και για πόσο καιρό οι γυναίκες έπαιρναν τις ορμόνες. Η ωφελιμιστική δράση των ορμονών όσον αφορά τα καρδιακά επεισόδια ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες που άρχισαν τη θεραπεία αμέσως μόλις άρχισε η εμμηνόπαυση και σε σχετικά χαμηλή ηλικία.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε οι ερευνητές συνιστούν στο να σχεδιασθούν πιο επικεντρωμένες μελέτες με πλέον ομοιογενή πληθυσμό από πλευράς ηλικίας και χρόνου έναρξης θεραπείας.

Το θέμα γενικά των ορμονοθεραπειών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο κατά την τεχνητή γονιμοποίηση.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε αναμένονται τα αποτελέσματα μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea