Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι υπερ-τροφές του Ιανουαρίου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
 -Ιανουάριος-441546545644567.jpg

Οι υπερ-τροφές του Ιανουαρίου

Κάθε μήνας έχει τα φρούτα του, τα λαχανικά του, αλλά και τις… υπερ-τροφές του, που μας βοηθούν να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας και γενικότερα τον οργανισμό μας και τις λειτουργίες του. Ποιες είναι, όμως, αυτές για το μήνα που μόλις ξεκίνησε;

Το 2015 μόλις ξεκίνησε κι αν ένας από τους φετινούς στόχους σας είναι να προσέχετε τη διατροφή σας και την υγεία σας λίγο παραπάνω από πέρσι, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα την προσπάθεια. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής (το ότι κάνει κρύο δε σημαίνει ότι αυτές οι ομάδες τροφίμων πρέπει να βγουν από την κουζίνα μας – απεναντίας), ανάμεσα στα οποία θα βρείτε και κάποιες σούπερ τροφές που με συστηματική κατανάλωση θα σας προσφέρουν ευεξία, η κάθε μια για τους δικούς της λόγους.

1. Μανταρίνια: μυρωδάτα και θρεπτικά
Μπορείτε να τα φάτε οποιαδήποτε στιγμή, είτε στο γραφείο, είτε στο δρόμο, είτε στο αυτοκίνητο κ.ο.κ., δίνοντας ανά πάσα στιγμή μια θρεπτική… γροθιά στον οργανισμό σας. Πέραν της γλυκιάς γεύσης τους, τα μανταρίνια αποτελούν μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, η ποσότητα της οποίας μπορεί να φτάνει και το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Αν δεν σας αρέσει να τα τρώτε σκέτα, μπορείτε να το προσθέσετε μέσα στην πράσινη σαλάτα σας, δίνοντάς της μια πιο φρουτώδη γεύση.

2. Λαχανάκια Βρυξελλών: μικρά αλλά αντιοξειδωτικά
Βρίσκονται στην εποχή τους και είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι και έχουν ευεργετική δράση όσον αφορά στη χοληστερίνη, αποτελώντας έναν από τους παράγοντες που μπορούν να κρατήσουν τα επίπεδά της χαμηλά. Δοκιμάστε τα ψητά με λίγο ελαιόλαδο, το οποίο θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να απορροφήσει καλύτερα τις λιποδιαλυτές βιταμίνες τους ή ψιλοκόψτε τα και προσθέστε τα στη σαλάτα.

3. Γκρέιπφρουτ: καρπός… υγείας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γκρέιπφρουτ αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, τονώνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και εμποδίζοντας τη δράση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν φλεγμονές – συν του ότι θεωρείται πως η όξινη δράση του είναι λιποδιαλυτική, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί ακόμα. Καταναλώστε το στη σαλάτα σας ή προσθέστε το χυμό του σε σάλτσες ή στο γιαούρτι. Μια διαφορετική εναλλακτική είναι να ψήσετε το μισό γκρέιπφρουτ και να του προσθέσετε λίγη κανέλα και μέλι, δημιουργώντας ένα απόλυτα χειμωνιάτικο σνακ.
4. Γλυκοπατάτα: μια «πατάτα» διαφορετική από τις άλλες
Οι διατροφολόγοι ανά τον κόσμο τις συστήνουν ανεπιφύλακτα, λόγω των πολλαπλών ωφέλιμων χαρακτηριστικών τους, ανάμεσα στα οποία είναι και το ότι αποτελούν μια πολύ καλή πηγή βήτα καροτίνης (αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας). Εξ ου και η περιγραφή τους ως «φυσικά απολεπιστικά» από πολλούς ειδικούς, αφού η βιταμίνη Α βοηθάει στην παραγωγή νέων κυττάρων, διώχνοντας τα κατεστραμμένα και υπερασπίζοντας τον οργανισμό μας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες που με τον καιρό μας οδηγούν σε ρυτίδες, στερώντας μας τη φρεσκάδα μας. Οι τρόποι να καταναλώσετε την γλυκοπατάτα είναι πολλοί: από ψητές μέχρι πουρέ κι από συστατικό σε σαλάτα μέχρι τηγανητές.

5. Πράσα: ό,τι πρέπει για όσους γυμνάζονται
Αν δεν είστε και πολύ φίλοι με τα κρεμμύδια, τα πράσα μπορούν να σας προσφέρουν μια καλή εναλλακτική με παρόμοια γεύση προκειμένου να νοστιμίσετε κι εσείς το φαγητό και τις σαλάτες σας. Ταυτόχρονα, αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου και καλίου, μέταλλα απαραίτητα στον οργανισμό μας, τα οποία μεταξύ άλλων βοηθούν στην επαναφορά των πονεμένων από τη γυμναστική μυών. Χρησιμοποιήστε τα στη σούπα σας, στο στιφάδο και σε αλμυρές τάρτες για περισσότερη γεύση.

6. Ρόδι: διατροφικό γούρι
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για τα οφέλη του ροδιού, το οποίο εκτός από αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών του, βοηθά και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, δρώντας βοηθητικά όσον αφορά διάφορα προβλήματα όπως π.χ. τη στυτική δυσλειτουργία. Ακόμη, οι σπόροι του περιέχουν φυτικές ίνες, ασκορβικό οξύ, βιταμίνη Κ, κάλιο και σίδηρο και παρ’ όλο που είναι μικροί στο… μάτι, η ωφέλιμη δράση τους είναι μεγάλη. Το μειονέκτημά του είναι πως μπορεί να αφήσουν λεκέδες στα υφάσματα, γι’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν τα κόβετε. Τους σπόρους τους μπορείτε να τους φάτε σκέτους σαν σνακ ή να τους προσθέσετε σε σαλάτα ή σε άγριο ρύζι.

Μπόνους: αυξήστε τα υγρά
Μπορεί τα υγρά να μην θεωρούνται τροφές με… υπερδυνάμεις, αλλά αν θέλετε να αναζωογονηθείτε και να ανανεωθείτε πραγματικά μέσα στο 2015, ένα πράγμα που πρέπει πάντα να προσέχετε είναι η ενυδάτωσή σας. Το ξέρουμε πως το κρύο του χειμώνα σας παραπλανεί με αποτέλεσμα να μη διψάτε όπως το καλοκαίρι, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να πίνετε λιγότερο νερό, ούτε ότι πρέπει να περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε κάποιο υγρό. Εκτός από νερό, τα υγρά εν γένει με λίγες θερμίδες και λίγη ή καθόλου ζάχαρη μπορούν επίσης να σας ενυδατώσουν, όπως και το τσάι, αλλά και ο καφές (αρκεί να μην ξεπερνάτε τα 2 φλιτζάνια την ημέρα). Μια καλή επιλογή είναι επίσης το χλιαρό νερό με λίγο λεμόνι, όπως και ο χυμός λαχανικών.

Πηγή: www.clickatlife.gr

 

proionta-tis-fisis.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika