Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την στοματική υγεία – και όχι μόνο…

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την στοματική υγεία – και όχι μόνο…

Η κρίση συνεχώς βαθαίνει δημιουργώντας στους ανθρώπους οικονομικά αδιέξοδα, με αποτέλεσμα να παραμελούν και θέματα που αφορούν την υγεία τους.

Η στοματική υγεία απαιτεί οπωσδήποτε προληπτικό καθαρισμό στο οδοντιατρείο κάθε έξι μήνες, σε συνδυασμό με καθημερινό καθαρισμό με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα στο σπίτι.

Στον εξαμηνιαίο επανέλεγχο ο οδοντίατρος κάνει προληπτικό καθαρισμό των δοντιών, εντοπίζει εγκαίρως αρχόμενα οδοντικά στοματικά προβλήματα, ενώ έχει την δυνατότητα να κάνει διάγνωση γενικότερων σοβαρών νοσημάτων του οργανισμού που μπορούν να εκδηλωθούν πρωτογενώς ή δευτερογενώς στο στόμα και να κατευθύνει ανάλογα τον ασθενή του.

Δυστυχώς όμως, η έλλειψη χρημάτων οδηγεί τους ανθρώπους να παραμελούν τον προληπτικό επανέλεγχο, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία των δοντιών τους, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει με πολλούς τρόπους την υγεία.

Ένα από τα πρώτα προβλήματα είναι η παραμελημένη ουλίτιδα, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντική νόσο, με ταυτόχρονη απώλεια οστού. Σε τέτοια περίπτωση τα δόντια έχουν μειωμένη στήριξη και μπορεί να γίνουν κινητικά, με τελικό επακόλουθο την απώλειά τους.

Αν υπάρξει τερηδόνα που δεν αποκατασταθεί εγκαίρως με σφράγισμα, μπορεί να αναπτυχθεί πόνος και οίδημα στο πρόσωπο εξαιτίας της βλάβης του οδοντικού νεύρου και την απώλεια οδοντικήςουσίας. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να απαιτηθεί απονεύρωση ή και εξαγωγή του δοντιού.

Η παραμελημένη οδοντική υγιεινή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα στην ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος των παιδιών, τα οποία πρέπει να εξετάζονται τακτικά από τον παιδοδοντίατρο για να εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν προβλήματα.

Η οικονομική κρίση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος και ορμονικές διαταραχές που με τη σειρά τους μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών.

Τα άτομα με άγχος, λ.χ., μπορεί να σφίγγουν ή να τρίζουν τα δόντιά τους, με συνέπεια την εμφάνιση ρωγμών στην οδοντική ουσία και στη συνέχεια μείωση και απώλεια αυτής. Το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών πολύ συχνά οδηγεί και σε πρωινούς πονοκεφάλους.

Οι ορμονικές διαταραχές με τη σειρά της μπορεί να είναι απόρροια του άγχουςτης οικονομικής κρίσης ή να επιδεινωθούν εξαιτίας του. Οι διαταραχές αυτές και τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπισή τους έχουν σε πολλούς ασθενείς δευτερογενείς εκδηλώσειςστο στόμα όπως ουλίτιδα, έρπη και άφθες.

Στα άτομα με αυξημένο σάκχαρο, εξάλλου, η παρακολούθηση από οδοντίατρο και η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητες, διότι εξαιτίας του διαβήτη υπάρχει μειωμένη αιμάτωση των ούλων και, αν υπάρξει ουλίτιδα και δεν αντιμετωπιστεί, είναι ιδιαιτέρως αυξημένες οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Η κακή οδοντική υγιεινή μπορεί επίσης να επιβαρύνει την κακή ψυχολογία μας, αφού τα παραμελημένα δόντια μάς κάνουν να μην χαμογελάμε επειδή έχουν κακή εμφάνιση.

Πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να φροντίζουν ιδιαιτέρως την στοματική υγιεινή τους είναι οι πάσχοντες από καρδιοπάθεια ή ακόμα και βρογχικό άσθμα, καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει την κακή υγεία των δοντιών με την εμφάνιση και την εξέλιξή τους.

Εξίσου προσεκτικές πρέπει να είναι και οι έγκυοι, στις οποίες είναι συχνό φαινόμενο η επονομαζόμενη ουλίτιδα της εγκυμοσύνης.

Για την αποφυγή της απαιτείται κάθε τρίμηνο καθαρισμός από τον οδοντίατρο (σε συνεννόηση, βεβαίως, με τον γυναικολόγο ιατρό) και επιμελής καθημερινή εφαρμογή πολύ καλής στοματικής υγιεινής με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα.

Η κρίση δεν πρέπει να καταστρέψει την υγεία μας και το χαμόγελό μας. Οι Έλληνες οδοντίατροι σήμεραπερισσότερο από κάθεφοράστέκουν δίπλα στους ασθενείς τους.

Η Δέσποινα Κωστομοίρη είναι χειρουργός-οδοντίατρος, ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική

 

 

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika