Newsitamea.gr
AMEA news

Η εκπαίδευση στο Περιστέρι και τα Α.μεΑ.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

LOGO

Η εκπαίδευση στο Περιστέρι και τα Α.μεΑ.

Πέρα από τα προβλήματα και θέσεις που διατύπωσαν οι παρόντες εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, εμείς θα θέσουμε ένα ιδιαίτερο θέμα για τα εκπαιδευτικά της πόλης που αφορά μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, κοινωνική ομάδα που διαπιστωμένα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έχει την συμπαράσταση όλων, δημοτικών παρατάξεων και συμβούλων.

Πρόκειται για τους μαθητές ΑμεΑ και τις εκπαιδευτικές δομές που υπάρχουν στην πόλη μας, τομέα που είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει οξύ πρόβλημα.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι στο Περιστέρι υπάρχει Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και ακόμη ότι βρίσκεται υπό κατασκευή νέο κτίριο για το Ειδικό Γυμνάσιο στην οδό Φιλικών, στην Τσαλαβούτα.

Παρόλα αυτά, όμως υπάρχουν δύο πολύ μεγάλες ελλείψεις.

Η πρώτη αφορά το ΕΕΕΕΚ και το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, που δεν υπάρχουν στο Περιστέρι και η δεύτερη τον Τομέα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών ΑμεΑ που απασχολεί τους γονείς αυτών των παιδιών.

Σε ότι αφορά το ΕΕΕΕΚ

ΕΕΕΕΚ ή όπως λέγεται σωστά «Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», υπάρχει, για την Δυτική Αθήνα, μόνο στο Αιγάλεω.

Σ’ αυτό πηγαίνουν τα παιδιά ΑμεΑ, μετά το Ειδικό Γυμνάσιο προκειμένου να εκπαιδευτούν σε διάφορες ειδικότητες, όπως ζαχαροπλαστική, μαγειρική, κλπ, ειδικότητες που τους δίνουν τα εφόδια να πορευτούν σχεδόν αυτόνομα στην ζωή τους και σε κάθε περίπτωση τους δίνει ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης.

Όπως έχουμε πληροφορηθεί, στο ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω φοιτούν αυτή την στιγμή περισσότερα από 140 παιδιά, αριθμός που το σχολείο αυτό δεν μπορεί πλέον να διαχειρισθεί, πόσο μάλλον να εκπαιδεύσει. Πολλά δε από αυτά τα παιδιά προέρχονται από το Περιστέρι.

Για το θέμα αυτό  το δημοτικό συμβούλιο έχει ξανά απασχοληθεί και όλοι μας εδώ μέσα γνωρίζουμε ότι τελικά έχει ορισθεί το κτίριο του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου στην Δερβενακίων για την λειτουργία  του ΕΕΕΕΚ στην πόλη μας.

Πληροφορηθήκαμε ότι  το κτίριο πέρασε τελικά από τις επιτροπές μηχανικών του ΟΣΚ και του Δήμου και κρίθηκε κατάλληλο.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  έχει δηλώσει ότι για τις ειδικότητες του ΕΕΕΚ που θα λειτουργήσουν στο κτίριο, χρειάζονται έξι (6) αίθουσες.

Μάθαμε ακόμη ότι ο Δήμος έκανε τα σχέδια, αλλά έχει παραπέμψει το θέμα της ανακατασκευής του κτιρίου στον ΟΣΚ και ότι περιμένει απ’ αυτόν να δώσει χρηματοδότηση. Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο προϋπολογισμός και τι ποσό θα χρειασθεί για την διαμόρφωση των έξι (6) αιθουσών στο κτίριο του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα είναι και κανένα τεράστιο ποσό.

Πιστεύουμε, όμως, ότι ο Δήμος Περιστερίου μπορεί  μέσω της Αυτεπιστασίας να κάνει την διαμόρφωση των έξι αιθουσών άμεσα και όταν έλθει η χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ μπορεί να εντάξει τις δαπάνες που θα κάνει στο ποσό που θα πάρει.

Κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο σχολείο θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα του Δήμου και της Διοίκησης του, αφού τα παιδιά Α.μεΑ., θα πρέπει να έχουν την πρώτη και αμέριστη φροντίδα όλων μας, με πράξεις και όχι λόγια και ευχολόγια.

Το «Περιμένουμε» από τον ΟΣΚ να κάνει την δουλειά και δεν ευθυνόμαστε εμείς γιατί δεν διαθέτουμε «χρήματα» και κονδύλια στο Δήμο γι την ανακατασκευή των έξι (6) αιθουσών δεν είναι δικαιολογία. Ο δήμος μπορεί και οφείλει να βρει λύση κι εμείς είμαστε εδώ να συμπαρασταθούμε με κάθε τρόπο κι αν θέλετε να τρέξουμε μαζί.

Γιατί, άλλο είναι να πηγαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και να λέει «κάντε μας αυτό» και άλλο να πηγαίνει όλο το δημοτικό συμβούλιο και να δηλώνει στους αρμόδιους, όποιοι κι αν είναι αυτοί, ότι όλη η Πόλη ζητά την λύση στο ποιο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα.

Τα υπόλοιπα που μαθαίνουμε, περί συσκέψεων στη Βουλή, και αλληλογραφίας του δήμου με τις αρμόδιες υπηρεσίες, πιστεύουμε ότι είναι «φερετζές» για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος και  όχι σοβαρή και πραγματική προσπάθεια για την επίλυση του.

Όπως πληροφορηθήκαμε το ΕΕΕΕΚ Περιστερίου ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο  που μας πέρασε, τώρα  πιθανολογείται ότι μπορεί να λειτουργήσει τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο, τα πράγματα, όμως, δείχνουν ότι πάλι δεν θα είναι έτοιμο το κτίριο για να λειτουργήσει.

Η διοίκηση του δήμου, ας αφήσει τα λόγια κι ας μπει στις πράξεις. Όλα τα άλλα αποτελούν δικαιολογίες. Κι όπως προανάφερα, εμείς εδώ είμαστε να σταθούμε δίπλα  στο θέμα αυτό, πιστεύω δε ότι το ίδιο θα κάνουν και όλες οι δημοτικές παρατάξεις στο Συμβούλιο σας .

Σε ότι αφορά την Δημιουργική Απασχόληση των Παιδιών Α.μεΑ.

Όλοι γνωρίζουμε ότι  το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν οι οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και εφήβους, είναι η απασχόλησή τους μετά το σχολείο. Τα παιδιά που είναι «φυσιολογικά», επιτρέψτε μου να τα πω έτσι, μπορούν να μπουν σ’ ένα πρόγραμμα, δηλαδή να διαβάσουν για την επόμενη ημέρα, να παίξουν με τον υπολογιστή τους και ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε οικογένειας να πάνε αγγλικά, γαλλικά, κλπ, να πάνε κολυμβητήριο, γήπεδο, χορό ή ότι άλλο κρίνουν οι γονείς.

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, το αντιμετωπίζουν οι γονείς που έχουν παιδιά με Ειδικές ικανότητες (Α.μεΑ). Εκεί τα πράγματα είναι δραματικά, τόσο για τους γονείς αλλά κυρίως για τα παιδιά.

Οι γονείς δεσμεύονται με την φροντίδα τους και τα παιδιά απομονώνονται από το κοινωνικό περιβάλλον χωρίς την δυνατότητα να ενταχθούν σ’ αυτό. Αποτέλεσμα η ζωή να γίνεται κόλαση και για τα παιδιά αυτής της κατηγορίας και για τους γονείς τους.

Στο Περιστέρι, όλοι γνωρίζουμε ότι  ο Δήμος έχει σε λειτουργία ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στην Κρυστάλη 53 στην Τσαλβούτα για παιδιά κυρίως του Δημοτικού  και ταυτόχρονα λειτουργεί και δύο άλλα ΚΔΑΠ στην Ανθούπολη για άτομα με ελαφρά κινητικά προβλήματα. Χρηματοδοτείται δεν γι’ αυτά μέσα από το ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχει, όμως, κανένα ΚΔΑΠ για παιδιά Α.μεΑ. Με μία πρόχειρη μάλιστα έρευνα που κάναμε ΚΔΑΠ για ΑμεΑ δεν υπάρχουν ουσιαστικά σε όλη τη Δυτική Αθήνα.

Στην Ιστοσελίδα του Δήμου, υπάρχει σαν φορέας ΑμεΑ,ο σύλλογος μας, η Γέφυρα Ζωής Α.μεΑ. Δυτικού Τομέα που ασχολείται με παιδιά που έχουν νοητική υστέρηση, φάσμα αυτισμού και στέρηση ακοής και ομιλίας (κωφάλαλα) σαν πολυχωρος απογευματινής απασχόλησης δημιουργίας και έκφρασης παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση –φάσμα αυτισμού.

Oι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου στέλνουν στον σύλλογο μας, παιδιά με προβλήματα ομιλίας, γονιών που δεν έχουν την δυνατότητα να προσλάβουν ειδικούς δασκάλους, προκειμένου να κάνουν μαθήματα δυσλεξίας, αφού όπως μας δηλώνουν ο δήμος δεν έχει συμπράξει την δυνατότητα να καλύψει αυτές τις ανάγκες τους.

Θεωρούμαι, ότι από την στιγμή που ο Δήμος δεν έχει τέτοιες δομές, ούτε μπορεί να ασχοληθεί με τα παιδιά αυτής της ευαίσθητης κοινωνικά κατηγορίας,  θα πρέπει να βοηθήσει  και να «εντάξει» ως συνεργάτη τον Σύλλογο μας, όπως και κάθε άλλο σύλλογο με αυτό το αντικείμενο προκύψει στο μέλλον, στο εκπαιδευτικό σύστημα της πόλης.

Και για να γίνω ποιο συγκεκριμένος…

Ο Δήμος έχει την δυνατότητα σύμφωνα με τον νόμο να κάνει τα εξής:

Α) Να παραχωρήσει στον σύλλογο κάποιο από τα κτίρια που διαθέτει, αν διαθέτει βέβαια…

Β). Να τους παραχωρήσει χώρους από κάποιο από τα σχολεία που δεν λειτουργούν το απόγευμα προκειμένου ο Σύλλογος να υλοποιήσει τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών Α.μεΑ. που κάνει..

Γ) Να χρηματοδοτήσει τον Σύλλογο, όπως έκανε πρόσφατα και για τους Συλλόγους που έχουν πολιτιστικές δράσεις. Να θυμίσω εδώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, συμφώνησε ομόφωνα ότι  θα πρέπει ο Δήμος να χρηματοδοτήσει την Γέφυρα Ζωής ΑμεΑ.

Καταλήγοντας  πιστεύω ότι ο Δήμος πρέπει να φροντίζει για όλες τις ανάγκες των σχολείων της πόλης, όπως ανάφεραν οι προλαλίσαντες αλλά θα πρέπει να δείξει και ιδιαίτερη φροντίδα για τους μαθητές και τα παιδιά ΑμεΑ, που θεωρώ ότι είναι και η ποιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.

Παρέμβαση – Τοποθέτηση στο Δημοτικό συμβούλιο Περιστεριού στις 3/3/2015 κατά την συζήτηση << Για την παιδεία στο Περιστέρι >> της ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝ.ΚΗΔ.& ΦΙΛΩΝ ΑμεΑ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika