Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΥΓΕΙΑ

Η ανδρική κλιμακτήριος «είναι υπαρκτή και χρειάζεται θεραπεία»

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ανδρική κλιμακτήριος «είναι υπαρκτή και χρειάζεται θεραπεία»

Η ανδρική εμμηνόπαυση είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο και οι πάσχοντες χρειάζονται ορμονική θεραπεία γι’ αυτήν, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες λένε ότι όπως συμβαίνει στις γυναίκες, έτσι και σε έναν στους πέντε άντρες παρουσιάζεται μείωση των ορμονικών επιπέδων από μία ηλικία και μετά, με συνέπεια να εκδηλώνουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης (ή ανδρόπαυσης).

Στα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται πόνοι στις αρθρώσεις, νυκτερινή εφίδρωση, κακή ψυχική διάθεση και μειωμένη σεξουαλική λειτουργικότητα.

Η σχετική μελέτη παρέχει τα πιο πειστικά έως σήμερα επιστημονικά στοιχεία για την ανδρική εμμηνόπαυση, αλλά το συμπέρασμά της ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με ορμονοθεραπεία εγείρει ήδη αντιδράσεις.

Επιστήμονες από το Κέντρο Υγείας Ανδρών του Λονδίνου υπέβαλλαν σε διάφορες μορφές ορμονοθεραπείας 2.247 άντρες με ανεπάρκεια τεστοστερόνης λόγω ηλικίας.

Η πλειονότητα από αυτούς ωφελήθηκαν από την θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης που έκαναν και η οποία ήταν ασφαλής και καλά ανεκτή, γράφουν στην επιθεώρηση «The Journal of Ageing».

«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η ορμονοθεραπεία για την ανδρόπαυση είναι αποτελεσματική αλλά το κυριότερο ασφαλής, ακόμα και όταν χορηγείται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Μάλκολμ Καράδερς, ιδρυτής του Κέντρου και ειδικός στην ανεπάρκεια τεστοστερόνης.

Και πρόσθεσε πως θα πρέπει να βελτιωθούν οι μέθοδοι ελέγχου των επιπέδων της τεστοστερόνης, διότι μερικοί άντρες που βρίσκονται εντός των «φυσιολογικών» ορίων της έχουν στην πραγματικότητα ανεπάρκεια.

«Σε αντίθεση με την κρατούσα θεωρία, τα όρια της τεστοστερόνης είναι πολύ προσωπική υπόθεση και δεν μπορούμε να πούμε ότι μόνο από ένα σημείο και κάτω είναι μη φυσιολογικά», είπε.

«Μπορεί ένας άντρας να έχει “φυσιολογικά” επίπεδα αλλά ο οργανισμός του να έχει αντοχή λόγω ηλικίας, στρες, παχυσαρκίας ή γενετικών παραγόντων».

Άλλοι επιστήμονες, όμως, παραμένουν επιφυλακτικοί. «Για να θεωρηθεί πως αυτά τα ευρήματα ή τα προγενέστερα είναι αξιόπιστα και οριστικά, θα πρέπει να γίνει μία μεγάλη, τυχαιοποιημένη, τυφλή μελέτη» δήλωσε ο καθηγητής Τζόναθαν Σεκλ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες άντρες παρόμοιας ηλικίας, με ανάλογα επίπεδα τεστοστερόνης και συμπτώματα, θα πρέπει να χωριστούν τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων θα παίρνει τεστοστερόνη και η άλλη εικονικό φάρμακο, δίχως να γνωρίζουν  τι από τα δύο παίρνουν, ώστε στο τέλος να συγκριθούν οι επιδράσεις των δύο.

«Τα συμπεράσματα της νέας μελέτης είναι παραπλανητικά και δυνητικά επικίνδυνα, ιδίως επειδή οι συγγραφείς τους ισχυρίζονται ότι πολύ περισσότεροι άντρες θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν ορμόνες», συνηγόρησε ο καθηγητής Φρέντερικ Γου, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις ορμόνες για διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι το γεγονός ότι καρκίνοι όπως αυτός του προστάτη τροφοδοτούνται από αυτές.

Ο όρος ανδρόπαυση αμφισβητείται από πολλούς ειδικούς διότι η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης δεν εμφανίζεται απότομα στους άντρες όπως στις γυναίκες, αλλά βαθμιαία από τα περίπου 35 τους χρόνια και μετά.

Πολλοί εξάλλου πιστεύουν ότι τα συμπτώματα της ανδρικής εμμηνόπαυσης σχετίζονται στην πραγματικότητα με το στρες και το άγχος που προκαλεί σε πολλούς άνδρες η μέση ηλικία.

 

 

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea