Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Η άμεση ιατρική ενημέρωση δικαίωμα της κάθε γυναίκας μετά από μαστογραφία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εξαιρετικά αγχώδης διαδικασία η αναμονή των αποτελεσμάτων της εξέτασης

Την απαράδεκτη πρακτική πολλών διαγνωστικών κέντρων να ανακοινώνουν το αποτέλεσμα μιας μαστογραφίας στην εξεταζόμενη γυναίκα μετά από 3-7 ημέρες, καταγγέλλει με δηλώσεις του ο Δρ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών, τονίζοντας με έμφαση πως «Η κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να πληροφορείται αμέσως μετά την εξέταση το αποτέλεσμα της μαστογραφίας της».

«Η γυναίκα όταν προσέρχεται για μαστογραφία, είναι φυσικό να διακατέχεται από αγωνία για το αποτέλεσμά της», προσθέτει, «και χρέος των ιατρών είναι το αποτέλεσμα αυτό να της γνωστοποιείται το συντομότερο, τόσο για την θετική του έκβαση, όσο και το σημαντικότερο, για την περίπτωση ύποπτου ευρήματος, έτσι ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο η θεραπευτική διαδικασία».

Η ψυχολογική φόρτιση και η αγωνία για το αποτέλεσμα μιας μαστογραφίας είναι μεγάλη και καλό θα ήταν, όσο τουλάχιστον εξαρτάται από τον ειδικό ακτινοδιαγνώστη, η αγωνία  αυτή να απαλύνεται, με την πλήρη, διεξοδική και αναλυτική ενημέρωση, χωρίς τις τυπικές εκφράσεις που η ιατρική δεοντολογία επιβάλλει στην «επίσημη» γραπτή διατύπωση μιας διάγνωσης.

Η πρακτική της «καθυστερημένης» ανακοίνωσης του αποτελέσματος μιας απεικονιστικής εξέτασης, είναι δικαιολογημένη κατά τον κ. Μαλακάση, όταν αφορά σε αξονικές, μαγνητικές ή άλλες εξετάσεις που απαιτούν πιθανώς χρονοβόρα αξιολόγηση, δεν δικαιολογείται όμως όταν πρόκειται για μαστογραφία, το αποτέλεσμα της οποίας δεν απαιτεί κανενός είδους επεξεργασία και μπορεί να ανακοινωθεί άμεσα στην εξεταζόμενη, αρκεί ο ιατρός να είναι παρών την ώρα της εξέτασης.  

«Είναι σημαντικό επίσης», υπογραμμίζει, «οι διευκρινιστικές μαστογραφικές λήψεις ή το συμπληρωματικό υπερηχογράφημα που ενδεχομένως απαιτηθούν, να πραγματοποιούνται την ίδια ημέρα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η αγχώδης αναμονή».

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea