Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ

Η αγάπη του πατέρα μπορεί να επηρεάσει στην καλή ψυχολογική ωρίμανση του παιδιού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η αγάπη του πατέρα μπορεί να επηρεάσει στην καλή ψυχολογική ωρίμανση του παιδιού

Η αγάπη του πατέρα μπορεί να επηρεάσει στην καλή ψυχολογική ωρίμανση του παιδιού

Η επιρροή της πατρικής αγάπης και φροντίδας στην ανάπτυξη των παιδιών μπήκε στο μικροσκόπιο των ερευνητών ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο συμβάλλουν τα θετικά συναισθήματα που δέχεται ένα παιδί από τον πατέρα του στην ψυχολογική του ανάπτυξη στο μέλλον.

Οι επιστήμονες προσπάθησαν να «διαβάσουν» το ρόλο του πατέρα και αν είναι το ίδιο σημαντικός με αυτόν της μητέρας στο μεγάλωμα αλλά και την συμπεριφορά του παιδιού στην ενήλικη ζωή του.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όχι μόνο είναι σημαντική η αγάπη που προσφέρει στο παιδί του ο κάθε μπαμπάς αλλά διαπιστώθηκε ότι σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και πιο σημαντική από αυτή της μητέρας.

Οι ειδικοί ανάλυσαν 100 περίπου σχετικές μελέτες που είχαν γίνει σε Ευρώπη και Αμερική από το 1949 ως το 2001 και οι οποίες είχαν εστιάσει στο ρόλο και την επίδραση των γονιών στην ψυχολογική ανάπτυξη και συμπεριφορά των παιδιών.

Τα ευρήματα της μετανάλυσης ήταν πολύ κατατοπιστικά για τους ερευνητές, καθώς έδειξαν ότι ο βαθμός απόρριψης ή αποδοχής ενός παιδιού από τον πατέρα του επηρεάζει σοβαρά την ανάπτυξη του όσο το επηρεάζει αν δεν έχει την αποδοχή και την αγάπη από τη μητέρα του.

Όπως διαφάνηκε, αν ο πατέρας δεν δίνει αγάπη στο παιδί του, αυτό επηρεάζει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και την συναισθηματική του σταθερότητα.

Επίσης του προκαλεί κατάθλιψη, κοινωνική απόσυρση και αγχώδη κατάσταση. Αυτό ήταν γνωστό ότι συνέβαινε με την αγάπη της μητέρας προς το παιδί, όμως τώρα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συμβαίνει το ίδιο και με τον πατέρα.

Όπως λένε οι επιστήμονες, αν το παιδί δεν έχει την αποδοχή των γονιών του τότε υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά, να γίνει χρήστης ναρκωτικών ή να έχει εγκληματική συμπεριφορά.

Η αγάπη και η στοργική ανατροφή του παιδιού από τους γονείς του, έχει μια ισοδύναμη θετική επιρροή στην ευτυχία του παιδιού, στην κοινωνική και σχολική του επιτυχία από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση του.

Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, η επιρροή της πατρικής αγάπης είχε ακόμη μεγαλύτερη επιρροή ακόμα και από της μητέρας.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea