Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ

H πρόταση των δανειστών για μεταρρύθµιση του ασφαλιστικού/ συνταξιοδοτικού συστήµατος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

asfalistiko

H πρόταση των δανειστών για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού/ συνταξιοδοτικού συστήματος

Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό/ συνταξιοδοτικό σύστημα κατά τα έτη 2010 και 2012 βελτίωσαν συνολικά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο, κατά το παρελθόν, ήταν κατακερματισμένο και δαπανηρό και δημιουργούσε δυσβάσταχτα βάρη για τις επόμενες γενιές.

Ωστόσο το συνταξιοδοτικό σύστημα εξακολουθεί να απαιτεί σημαντικές χρηματοδοτικές μεταβιβάσεις, σε ετήσια βάση, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιπλέον, πολύ πιο θαρραλέα και φιλόδοξα μέτρα απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες διαρθρωτικές προκλήσεις και οι επιπρόσθετες επιβαρύνσεις του συστήματος λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς οι εισφορές έχουν μειωθεί εξαιτίας των υψηλών ποσοστών της ανεργίας ενώ, ταυτόχρονα, οι πιέσεις για δαπάνες έχουν αυξηθεί λόγω της πρόωρης συνταξιοδότησης πολλών πολιτών.

Προκειµένου να αντιµετωπιστούν τα ζητήµατα αυτά, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσµευτεί να εφαρµόσουν πλήρως τις µεταρρυθµίσεις του 2010 και του 2012 και να προχωρήσουν σε περαιτέρω µεταρρυθµίσεις, σε δύο φάσεις.

Ένα πρώτο πακέτο µέτρων θα υιοθετηθεί αµέσως, στοχεύοντας στο 1% του ΑΕΠ από την επιπλέον ετήσια εξοικονόµηση, από το 2016. Ο δηµοσιονοµικός αντίκτυπος αυτών των µέτρων, όπως παρατίθενται στη συνέχεια, αναµένεται να γίνει µεγαλύτερος το 2017.

Με αυτούς τους στόχους, οι Αρχές πρόκειται να:

• θεσπίσουν νοµοθεσία προκειµένου να δηµιουργήσουν ισχυρά αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση, µε την αναπροσαρµογή των επιβαρύνσεων γι’ αυτή την περίπτωση και µε τη σταδιακή κατάργηση κεκτηµένων δικαιωµάτων ως προς τη νόµιµη ηλικία συνταξιοδότησης και την πρόωρη συνταξιοδότησης και τη σταδιακή προσαρµογή του ορίου των συνταξιοδοτήσεων στην ηλικία των 67 ετών ή των 62 ετών µε 40 χρόνια υπηρεσίας και καταβολής εισφορών, έως το 2022, που θα ισχύουν ανεξαιρέτως για όλους τους συνταξιοδοτούµενους (εξαιρουµένων όσων εργάζονται σε βαρέα επαγγέλµατα και των µητέρων παιδιών µε αναπηρία), µε ισχύ µετά τις 30 Ιουνίου του 2015. Οι αποχωρήσεις από το ταµείο κοινωνικής ασφάλισης θα επισύρουν ετήσια επιβάρυνση για όσους επηρεάζονται από την επιµήκυνση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, που θα ισοδυναµεί µε 10 ποσοστιαίες µονάδες, πλέον της ισχύουσας επιβάρυνσης του 6%.

• ενσωµατώσουν στο Ενιαίο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταµεία και να διασφαλίσουν ότι, αρχής γενοµένης από την 1η Ιανουαρίου 2015, όλα τα επικουρικά ταµεία θα χρηµατοδοτούνται µόνο εξ ιδίων πόρων

• βελτιώσουν τη στόχευση των κοινωνικών συντάξεων, αυξάνοντας τη σύνταξη ανασφάλιστων του ΟΓΑ

εξαλείψουν σταδιακά το κοινωνικό επίδοµα (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους, έως τα τέλη ∆εκεµβρίου 2019. Αυτό θα ξεκινήσει άµεσα σε ό,τι αφορά το ανώτερο 20% των δικαιούχων, ενώ οι τεχνικές λεπτοµέρειες της σταδιακής κατάργησης θα συµφωνηθούν µε τους θεσµούς

• αυξήσουν τις εισφορές υγείας που καταβάλουν οι συνταξιούχοι σε 6% κατά µέσο όρο, και να τις επεκτείνουν στις επικουρικές συντάξεις

• καταργηθούν σταδιακά όλες τις χρηµατοδοτούµενες από το κράτος εξαιρέσεις και να εναρµονίσουν τις εισφορές σε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία µε αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ, από την 1η Ιουλίου 2015

• καθηλώσουν τις εγγυηµένες σε µηνιαία βάση συνταξιοδοτικές εισφορές, σε ονοµαστικούς όρους, έως το 2021

• παρέχουν στα άτοµα που συνταξιοδοτούνται µετά τις 30 Ιουνίου 2015 µόνο τη βασική, εγγυηµένη, αναλογική και στη βάση ελέγχου των πόρων σύνταξη, µετά τη συµπλήρωση του νοµίµου ορίου συνταξιοδότησης, που σήµερα είναι στα 67 έτη

Για την ολοκλήρωση του πακέτου, οι Αρχές θα προχωρήσουν, σε δεύτερη φάση, σε νέες νοµοθετικές µεταρρυθµίσεις, µε στόχο να εγκαθιδρυθεί ένας στενότερος δεσµός ανάµεσα στις εισφορές και στις παροχές και την ενοποίηση όλων των υπόλοιπων ταµείων. Κατά το σχεδιασµό αυτών των µεταρρυθµίσεων, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι το βάρος της προσαρµογής θα είναι δίκαιο, ώστε να διασφαλίζεται ότι πιο ευάλωτα νοικοκυριά θα προστατεύονται, και ότι δεν θα µετακυλιστούν υπερβολικά βάρη στις επόµενες γενεές.

Επίσης, θα διασφαλίσει ότι θα υπάρχει σαφής σχέση ανάµεσα στις εισφορές και τις παροχές, ώστε να δοθούν κίνητρα για τη δηλωµένη εργασία και το µακρύτερο εργασιακό βίο. Γι’ αυτό το σκοπό, οι Αρχές θα νοµοθετήσουν έως τον Οκτώβριο του 2015 ώστε να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016:

(i) ειδικά σχεδιασµένες και παραµετρικές βελτιώσεις ώστε να υπάρξει στενότερη σχέση ανάµεσα στις εισφορές και τις παροχές

(ii) θα διευρύνουν και θα εκσυγχρονίσουν τη βάση εισφορών και σύνταξης για όλους τους αυτοαπασχολούµενους, συµπεριλαµβανόµενης και της µετάπτωσης από το τεκµαρτό στο πραγµατικό εισόδηµα, που θα υπόκειται σε κανόνες ελάχιστων απαιτούµενων εισφορών και

(iii) θα διευρύνουν και θα εξορθολογίσουν όλα τα διαφορετικά συστήµατα για την παροχή της βασικής, εγγυηµένης, αναλογικής και επί τη βάση ελέγχου των πόρων σύνταξης, λαµβάνοντας υπόψη τα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί για την εργασία και τις εισφορές,

(iv) τα κύρια στοιχεία για την ολοκληρωµένη ενοποίηση των ασφαλιστικών ταµείων, συµπεριλαµβανόµενης και της εναρµόνισης όλων των κανόνων και των διαδικασιών για τις εισφορές και την παροχή συντάξεων, σε όλα τα ταµεία.

v) θα καταργήσουν όλους τους φόρους υπέρ τρίτων στη χρηµατοδότηση των συντάξεων και θα τους αντισταθµίσουν µε τη µείωση των παροχών ή την αύξηση των εισφορών, σε συγκεκριµένα ταµεία, µε ισχύ από 31 Οκτωβρίου 2015 και vi) θα εναρµονίσουν τους κανόνες απονοµής σύνταξης του ΟΓΑ µε αυτούς των υπολοίπων Ταµείων του συνταξιοδοτικού συστήµατος, µε αναλογικό τρόπο, εκτός και αν ο ΟΓΑ συγχωνευτεί µε άλλα Ταµεία.

Αυτό θα γίνει µε την πλήρη συµφωνία των θεσµών. Οι Αρχές θα διαβουλευτούν µε τους κοινωνικούς εταίρους και θα συνεργαστούν µε την Οµάδα Εργασίας για τη Γήρανση του Πληθυσµού (Ageing Working Group) της ΕΕ.

Η ενοποίηση των ταµείων κοινωνικής ασφάλισης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017. Το 2015 η διαδικασία θα ενεργοποιηθεί µέσω νοµοθετικών παρεµβάσεων, προκειµένου το ασφαλιστικό σύστηµα να ενοποιηθεί σε µία ενιαία ενότητα έως το ∆εκέµβριο του 2015 και να ολοκληρωθεί η λειτουργική του ενοποίηση έως το τέλος του ∆εκεµβρίου 2016. Θα υποστηριχθούν ενεργά περαιτέρω µειώσεις στα λειτουργικά κόστη, σε συνδυασµό µε αποτελεσµατικότερη διοίκηση των πόρων των Ταµείων και επιπρόσθετα µε την εξισορρόπηση των αναγκών µεταξύ των προνοµιούχων και των µη προνοµιούχων Ταµείων. Ο ασφαλιστικός νόµος θα κωδικοποιηθεί εντός του 2016, προκειµένου να ανταποκρίνεται στο νέο σχήµα οργάνωσης του νέου και πιο ενοποιηµένου ασφαλιστικού συστήµατος.

Τέλος, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει όλη την απαραίτητη νοµοθεσία προκειµένου να αντισταθµίσει πλήρως το δηµοσιονοµικό αποτέλεσµα που θα προκύψει από την εφαρµογή των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ σχετικά µε τη συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση του 2012.

Παράλληλα µε τη µεταρρύθµιση του συνταξιοδοτικού συστήµατος, θα καταρτιστεί µία Μελέτη Αξιολόγησης του Συστήµατος Κοινωνικής Πρόνοιας, προκειµένου να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη στις διάφορες µεταρρυθµιστικές παρεµβάσεις.

Οι θεσµοί είναι προετοιµασµένοι να συνυπολογίσουν και άλλα παραµετρικά µέτρα εντός του συστήµατος συνταξιοδότησης, µε ισοδύναµα αποτελέσµατα, προκειµένου να αντικατασταθούν κάποια από τα µέτρα που προαναφέρονται, λαµβάνοντας υπόψη την επίδρασή τους στην οικονοµική ανάπτυξη και µε την προϋπόθεση ότι αυτά τα µέτρα θα παρουσιαστούν στους θεσµούς κατά τη διάρκεια του σχεδιασµού τους και ότι θα είναι επαρκώς συγκεκριµενοποιηµένα και ποσοτικοποιηµένα και, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν ισχύσει, η βασική επιλογή είναι αυτή που περιγράφεται παραπάνω.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το σχέδιο

Επιμέλεια:Ελένη Μιχαλάκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

Efi Nika

Ευκαιρία σύνταξης ακόμα και με λιγότερα από 4.500 ένσημα

Efi Nika

«Τέλος το πέναλτι 30%»: Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Εργασίας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Penni Syggrou