Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Γυναικεία γονιμότητα: 5 απρόβλεπτοι παράγοντες που την επηρεάζουν

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είτε προσπαθείτε να μείνετε έγκυος είτε όχι, σίγουρα έχετε ακούσει διάφορες απόψεις σχετικά με τις συνήθειες που επηρεάζουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Οι πιο διαδεδομένες αφορούν στάσεις στο σεξ που ευνοούν τη σύλληψη, ότι η άσκηση μπορεί να δυσκολέψει μια εγκυμοσύνη κλπ.

Για να μην παρασύρεστε από αντιεπιστημονικές απόψεις, δείτε τι λένε οι ειδικοί για τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Με κάποιες από αυτές σίγουρα θα εκπλαγείτε, καθώς κάποιες συνήθειες που εσείς θεωρείτε καλές, δεν είναι καλές για τη σύλληψη:

Λιπαντικά στο σεξ

Το τακτικό σεξ αποτελεί το κλειδί για την απόκτηση παιδιού, η χρήση λιπαντικών όμως μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειές σας. Οι λιπαντικές ουσίες με βάση το νερό, είναι πιθανό να εμποδίσουν την ικανότητα του σπέρματος να φτάσει στο ωάριο, επειδή τα σπερματοζωάρια απορροφούν καθ’ οδόν το νερό. Οι λιπαντικές ουσίες με βάση το λάδι μπορεί να μεταβάλλουν τα επίπεδα pH του κόλπου σας και αυτό στη συνέχεια να σκοτώσει το σπέρμα.

Η γλυκερόλη τέλος, που χρησιμοποιείται σε κάποια λιπαντικά, μπορεί να επίσης να επηρεάσει τη κινητικότητα του σπέρματος. Αν προσπαθείτε να συλλάβετε, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας αναφορικά με τη χρήση λιπαντικών. Υπάρχουν λιπαντικά ειδικά σχεδιασμένα για γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι.

Αντικαταθλιπτικά

Κάποιοι τύποι αντικαταθλιπτικών πρέπει να αποφεύγονται από γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, καθώς ανεβάζουν τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης, η οποία παρεμβαίνει στην ωορρηξία.

Γυναικεία γονιμότητα: 5 απρόβλεπτοι παράγοντες που την επηρεάζουν

Βάρος

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας και αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης ή ακόμα και αποβολής. Τόσο οι υπερβολικά αδύνατες γυναίκες, όσο και οι υπέρβαρες, μπορεί να έχουν μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών, που επηρεάζουν τους κύκλους εμμηνορρυσίας και την ωορρηξία. Ειδικά οι πολύ αδύνατες γυναίκες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν ωορρηξία.

Άσκηση

Είστε βέβαιες ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση θα διευκολύνουν τη διαδικασία σύλληψης. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι ο κανόνας αυτός ισχύει για τις γυναίκες που έχουν παραπάνω κιλά και πρέπει να τα χάσουν για να αυξήσουν τη γονιμότητά τους. Εάν όμως έχετε φυσιολογικό βάρος, η υπερβολική άσκηση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών σας και να προκαλέσει ακανόνιστους κύκλους. Ειδικά η παρατεταμένα υπερβολική άσκηση σε συνδυασμό με ολιγοθερμιδική διατροφή μπορεί να σταματήσει εντελώς την ωορρηξία. Αντίθετα, η ήπια άσκηση έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων και μπορεί να επηρεάσει θετικά τη γονιμότητα.

Γονίδια

Αν η μητέρα σας αντιμετώπισε δυσκολία στο να μείνει έγκυος ή είχε πρώιμη εμμηνόπαυση, είναι πιθανό να δυσκολευτείτε κι εσείς να μείνετε έγκυος. Συζητήστε το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να εκτιμήσει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

ΠΗΓΗ: www.onmed , Women’s Health

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika