Newsitamea.gr
ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Γρίπη: Ο εμβολιασμός της Μητέρας δεν σχετίζεται με τον Αυτισμό στα Παιδιά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Young-Mother-And-Newborn-Baby-98243750

Δεν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της ασθένειας μιας γυναίκας από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του αυξημένου κινδύνου να γεννήσει αυτιστικό παιδί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν επίσης να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της αύξησης των κρουσμάτων αυτισμού και του εμβολιασμού των εγκύων γυναικών κατά της γρίπης. Τόνισαν όμως ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες που θα αφορούν αποκλειστικά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ώστε να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια του εμβολίου.

«Μολονότι δεν συνιστούμε να αλλάξει η πολιτική του εμβολιασμού κατά της γρίπης στις έγκυες γυναίκες, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν και άλλες μελέτες, για προληπτικούς λόγους, για να διευκρινιστεί κάθε πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου (που χορηγείται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης) και του αυτισμού» εξήγησαν.

Η μελέτη δημοσιεύεται στον ιστότοπο της ιατρικής επιθεώρησης JAMA Pediatrics.

Γρίπη: Ο εμβολιασμός της μητέρας δεν σχετίζεται με τον αυτισμό στα παιδιά

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Δρ. Ουσένι Ζέρμπο, εξήγησαν ότι τα δεδομένα που συνέλεξαν αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει «μια αύξηση του κινδύνου μεταξύ των παιδιών οι μητέρες των οποίων είχαν εμβολιαστεί κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τους». Υπογραμμίζουν όμως ότι ο κίνδυνος αυτός είναι «στατιστικά ασήμαντος» και πιθανότατα τυχαίος.

Η μελέτη έγινε σε περίπου 197.000 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 2000-2010 στην Καλιφόρνια. Από την ομάδα αυτή, 1.400 έγκυες (ποσοστό 0,7%) διαγνώστηκαν με γρίπη και 45.231 εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Από τα 196.929 παιδιά που γεννήθηκαν συνολικά, τα 3.101 (δηλαδή το 1,6%) διαγνώστηκαν με κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος. Το ποσοστό αυτό δεν υποδηλώνει μια αύξηση του κινδύνου που να σχετίζεται με την προσβολή της μητέρας από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στις ΗΠΑ, ένα στα 68 παιδιά (δηλαδή το 1,46%) του συνόλου των γεννήσεων παρουσιάζει κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Efi Nika

Ο πιστός σύμμαχος ατόμων με αυτισμό και επιληψία – Βελτιώνει τον ύπνο και μειώνει τις κρίσεις

Efi Nika

Υποκλίθηκαν όλοι: 11χρονη με αυτισμό πάλεψε και «έσπασε» το Ρεκόρ Γκίνες με τις αριθμητικές της ικανότητες – ΦΩΤΟ

Efi Nika