Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Γιορτές χωρίς τον έναν γονιό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 09

Γιορτές χωρίς τον έναν γονιό

 

Πώς μπορείτε να κάνετε τις γιορτές μαγικές για ένα παιδί μετά το θάνατο του ενός γονέα;

Η αλήθεια είναι πώς συναισθήματα ενθουσιασμού και ευθυμίας είναι δύσκολο να δημιουργηθούν σε ένα παιδί που έχει χάσει πρόσφατα τη μαμά ή τον μπαμπά του. Το ίδιο δύσκολο είναι και για τον σύντροφο που έχει μείνει πίσω να διαχειριστεί την όλη κατάσταση και να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί το παιδί να απολαύσει τις εορταστικές ημέρες, ενώ παράλληλα πρέπει να διαχειριστεί και την θλίψη του.

Ο σύζυγος της Nikki Scott, Lee σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν τον Ιούλιο του 2009. Ο γιος της Nikki, Kai, ήταν τότε 10 ετών και η κόρη της Brouk μόλις έξι. Από τότε έχουν περάσει 5 Χριστούγεννα και 5 Πρωτοχρονιές χωρίς τον μπαμπά τους με την ίδια την Nikki να λέει ότι παρόλο που δεν είναι εύκολο, προσπαθεί να κάνει τις μέρες πιο εύθυμες για εκείνη και τα παιδιά της.

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή οικογενειακή, οπότε πιστεύω ότι όταν  κάποιος έχει χάσει ένα σημαντικό πρόσωπο αισθάνεται «κάπως»,  λέει η 33χρονη μητέρα από το Cambridgeshire.

«Ήξερα ότι τα πρώτα Χριστούγεννα  επρόκειτο να είναι δύσκολα. Όλα είναι δύσκολα, ακόμη και τώρα που έχουν περάσει σχεδόν έξι χρόνια, αλλά αυτό το σκοτάδι που υπήρχε τους πρώτους μήνες δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Δεν μπορούσα καν να φανταστώ πως θα περάσουμε τις γιορτές χωρίς τον Lee.»

 

«Ήμουν όμως αποφασισμένη να μην αφήσω τα παιδιά να περάσουν μαύρες γιορτές γιατί ξέρω πολύ καλά πώς και ο ίδιος ο Lee θα στενοχωριόταν πολύ να μας έβλεπε έτσι καταρρακωμένους, και στο τέλος δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο νόμιζα ότι θα ήταν.»

Η Nikki λοιπόν μοιράζεται μερικά πράγματα που έμαθε για τις γιορτές μετά το θάνατο του άντρα της.

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι πιο ευτυχισμένες μέρες θα είναι και οι πιο δύσκολες αφού πάντα κάποιος θα «λείπει».

Την πρώτη χρονιά που είδα τα παιδιά να ανοίγουν ενθουσιασμένα τα δώρα τους, τα αισθήματα μου ήταν γλυκόπικρα. Ήταν τόσο ωραίο που τους έβλεπα χαρούμενους αλλά θα ήθελα πολύ και ο Lee να τους δει.
Εξακολουθώ να νιώθω έτσι. Φέτος τα παιδιά έπαιζαν σε ένα θεατρικό στο σχολείο τους και είχαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ήμουν τόσο περήφανη αλλά δεν είχα κάποιον να μοιραστώ την χαρά και την υπερηφάνεια μου…

Μην προσπαθήσετε να καλύψετε το κενό με έξτρα δώρα

Εκείνη την πρώτη χρονιά η αλήθεια είναι ότι το παράκανα με τα δώρα. Ένιωθα λύπη για τα παιδιά που θα κάνανε γιορτές χωρίς τον μπαμπά τους. Έτσι αγόρασα τόσα πολλά δώρα επειδή πίστευα ότι  θα βοηθήσουν. Προφανώς όμως το κενό κανένα δώρο δεν μπορεί να το καλύψει …οπότε μην το κάνετε.

Από την άλλη πλευρά βέβαια τα ψώνια και οι βόλτες βοηθούν

Ένας άλλος λόγος που αγόρασα τόσα πολλά δώρα στα παιδιά ήταν μόνο και μόνο για να βγούμε από το σπίτι και να κρατήσω το μυαλό μας απασχολημένο.

Μην επωμιστείτε το βάρος μόνοι σας

Μου αρέσει γενικά να περνάω χρόνο μόνη μου με τα παιδιά μου. Αλλά τις γιορτές φροντίζουμε να τις περνάμε με ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν. Έτσι νοικιάσαμε ένα σπίτι κοντά στα πεθερικά και τους γονείς μου για να έχουμε έστω και αυτές τις λίγες μέρες του χρόνου κοντά μας τους δικούς μας ανθρώπους. Είναι ωραίο να έχεις υποστήριξη και είχα επίσης την ευκαιρία να απομονωθώ τις στιγμές που το χρειαζόμουν γνωρίζοντας ότι τα παιδιά μου είναι σε καλά χέρια.

Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι η ζωή συνεχίζεται

Είναι σημαντικό να λέτε στα παιδιά ότι είναι εντάξει να χαμογελούν και να διασκεδάζουν. Πρέπει να αποδεχτούμε την απώλεια και να κοιτάξουμε τη ζωή κατάματα. Δεν πρέπει να νιώθετε ενοχές για τις στιγμές γέλιου ούτε να σκέφτεστε για το τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι όταν σας βλέπουν να γελάτε. Δεν τιμάμε με την θλίψη την μνήμη ενός αγαπημένου μας προσώπου. Αντιθέτως να σκέφτεστε ότι και οι τριγύρω σας το μόνο που θέλουν είναι να σας βλέπουν να χαμογελάτε, έστω και για λίγο.

Ο/η σύντροφός σας μπορεί να είναι για πάντα δίπλα σας

Ο Lee είναι πάντα δίπλα μας, ακόμα και στις γιορτές. Εμείς πάντα επισκεπτόμαστε τον τάφο του αν όχι την ίδια ημέρα των Χριστουγέννων, σίγουρα την περίοδο των γιορτών. Αντί για λουλούδια στα παιδιά αρέσει να αφήνουν ένα μπαλόνι, μια κάρτα που κάνανε στο σχολείο, κάτι τελοσπάντων περισσότερο διασκεδαστικό. Επίσης έχουμε ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι με την φωτογραφία του. Είναι ο άγγελος που μας προσέχει. Μην ξεχνάτε ότι κρατώντας ζωντανή την ανάμνηση κάποιου, τον κρατάμε ζωντανό μέσα στην καρδιά μας για πάντα.

 

πηγή:www.baby.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika