Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΥΓΕΙΑ

Γυναικομαστία στον άνδρα: Τι προκαλεί την ενοχλητική ασθένεια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Γυναικομαστία στον άνδρα: Τι προκαλεί την ενοχλητική ασθένεια

Γυναικομαστία στον άνδρα: Τι προκαλεί την ενοχλητική ασθένεια

Η γυναικομαστία είναι η διόγκωση των ιστών του μαστού στους άνδρες, που προκαλείται από μια ανισορροπία των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης.
Η γυναικομαστία μπορεί να επηρεάσει τον έναν ή και τους δύο μαστούς, μερικές φορές, μάλιστα, με ανομοιόμορφο τρόπο. Τα νεογνά, τα αγόρια περνούν την εφηβεία και οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν γυναικομαστία, ως αποτέλεσμα των μεταβολών στα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό τους, αν και μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες.
Σε γενικές γραμμές, η γυναικομαστία δεν είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο στην αντιμετώπισή του ψυχολογικά. Οι άνδρες και τα αγόρια με γυναικομαστία μερικές φορές έχουν πόνο στο στήθος και μπορεί να αισθάνονται αμηχανία.
Αίτια
Η γυναικομαστία “ενεργοποιείται” από μια μείωση στην ποσότητα της ορμόνης τεστοστερόνης σε σύγκριση με το οιστρογόνο. Πολλές αιτίες μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:
Αλλαγές στην φυσική ορμόνη
Η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα ελέγχουν την ανάπτυξη και τη συντήρηση των χαρακτηριστικών του φύλου σε άνδρες και γυναίκες. Η τεστοστερόνη ελέγχει τα αρσενικό χαρακτηριστικά, όπως η μυϊκή μάζα και η αυξημένη τριχοφυία στο σώμα. Τα οιστρογόνα ελέγχουν τα θηλυκά γνωρίσματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των μαστών.
Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα οιστρογόνα ως αποκλειστικά θηλυκή ορμόνη, αλλά οι άνδρες παράγουν επίσης οιστρογόνα, απλά είναι συνήθως σε μικρές ποσότητες.
Γυναικομαστία σε βρέφη: Περισσότερο από το ήμισυ των αρσενικών βρεφών που γεννιούνται με διευρυμένα στήθη, το παθαίνουν λόγω των επιπτώσεων των οιστρογόνων της μητέρας τους. Σε γενικές γραμμές, οι διογκωμένοι ιστοί του μαστού θα υποχωρήσουν μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση.
Γυναικομαστία κατά τη διάρκεια της εφηβείας: Η γυναικομαστία που προκαλείται από ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι σχετικά συχνό φαινόμενο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αυξημένος ιστός του μαστού θα υποχωρήσει χωρίς θεραπεία εντός έξι μηνών έως δύο ετών.
Γυναικομαστία στους άνδρες: Συμβαίνει συνήθως μεταξύ των 50 και 80 ετών. Τουλάχιστον 1 στους 4 άνδρες αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν γυναικομαστία.
Άλλες καταστάσεις υγείας
Υπογοναδισμός: Οτιδήποτε παρεμποδίζει την φυσιολογική παραγωγή τεστοστερόνης, όπως το σύνδρομο Klinefelter (ή υποφυσιακή ανεπάρκεια), μπορεί να συσχετιστεί με τη γυναικομαστία.
Όγκοι: Μερικοί όγκοι, όπως εκείνοι που εκδηλώνονται στους όρχεις, στα επινεφρίδια ή στην υπόφυση, μπορεί να παράγουν ορμόνες που μεταβάλλουν την ισορροπία τεστοστερόνης – οιστρογόνων.
Υπερθυρεοειδισμός: Σε αυτή την περίπτωση, ο θυρεοειδής αδένας παράγει πάρα πολύ από την ορμόνη της θυροξίνης.
Νεφρική ανεπάρκεια: Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που υποβάλλονται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης, έχουν γυναικομαστία λόγω των ορμονικών αλλαγών.
Ηπατική ανεπάρκεια και κίρρωση: Οι ορμονικές διακυμάνσεις που σχετίζονται με προβλήματα στο συκώτι, καθώς και φάρμακα που λαμβάνονται για την κίρρωση του ήπατος, σχετίζονται με τη γυναικομαστία.
Υποσιτισμός: Όταν το σώμα σας στερείται επαρκούς διατροφής, τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν, αλλά τα επίπεδα των οιστρογόνων παραμένουν σταθερά, προκαλώντας μια ορμονική ανισορροπία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea