Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Οι γυναίκες αρχίζουν να αποδέχονται το σώμα τους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Στην εποχή των selfies και του βομβαρδισμού των νέων με (ρετουσαρισμένες) εικόνες αδύνατων διασημοτήτων, ολοένα περισσότερες γυναίκες νιώθουν πιο άνετα με το σώμα τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας ανάλυσης, στην οποία αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν συνδυαστικά περισσότερες από 250 μελέτες με συνολικώς 100.000 εθελοντές της περιόδου 1981-2012.

Η μετανάλυσή τους, όπως λέγεται αυτού του είδους η επιστημονική έρευνα, έδειξε ότι οι γυναίκες σήμερα είναι πολύ πιο ικανοποιημένες με το σωματικό βάρος τους απ’ ό,τι πριν από 30 χρόνια, παρότι συχνά-πυκνά κάνουν δίαιτα για να χάσουν λίγα ή πολλά κιλά.

«Αν και αυτό μοιάζει οξύμωρο, άλλο είναι να θες να χάσεις κάποια κιλά και άλλο να νιώθεις δυσαρέσκεια για το σώμα σου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπράιαν Καράτζια, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο Κολέγιο Wooster του Οχάιο.

«Επιπλέον, η δυσαρέσκεια δεν είναι πάντοτε θέμα βάρους, μπορεί να αφορά και μεμονωμένα τμήματα του σώματος. Συνολικά, παρότι οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι πιο δυσαρεστημένες από το σώμα τους απ’ ό,τι οι άνδρες, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι λ.χ. τη δεκαετία του ’90.

»Η αλλαγή αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική διότι η δυσαρέσκεια για το σώμα αποτελεί συνηθισμένο προάγγελο διαταραχών πρόσληψης τροφής όπως η ψυχογενής ανορεξία και η υπερφαγία, και μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη κατάθλιψης».

Οι ψυχολόγοι εκτιμούν ότι στη σταδιακή μεταστροφή των γυναικών προς την αποδοχή του σωματότυπού τους σημαντικό ρόλο έχουν παίξει διαφημιστικές εκστρατείες της τελευταίας δεκαετίας (όπως αυτές γνωστής μάρκας προϊόντων περιποίησης για την αληθινή ομορφιά και την αυτοπεποίθηση) καθώς και η ολοένα αυξανόμενη απασχόληση εύσωμων γυναικών στο χώρο του μόντελινγκ.

Και οι άνδρες

Επειδή πάντως το σωματικό βάρος είναι μόνο μία πλευρά της δυσαρέσκειας με το σώμα, ο δρ Καράτζια και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν και μία άλλη μετανάλυση που αφορούσε το μέγεθος των μυών, το οποίο απασχολεί περισσότερο τους άνδρες.

Έτσι, εξέτασαν 81 μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 23.000 εθελοντές στη διάρκεια μιας 14ετίας, διαπιστώνοντας ότι ναι μεν πολλοί άνδρες θα ήθελαν να έχουν πιο γραμμωμένους και εμφανείς μυς, αλλά τα ποσοστά αυτών των ανδρών δεν έχουν διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα με το χρόνο.

Ο δρ Καράτζια δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα ίσως σημαίνουν πως «αλλάζουν αργά αλλά σταθερά τα κοινωνικο-πολιτισμικά ιδεώδη» ή ότι ελαττώνονται σιγά-σιγά οι κοινωνικές πιέσεις που δέχονται κυρίως οι νεαρές γυναίκες να ταιριάζουν στα πρότυπα της μόδας.

«Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας, ότι δεν πειράζει να είμαστε λίγο διαφορετικοί», είπε. «Νομίζω ότι βλέπουμε ήδη μεγάλη ποικιλομορφία στους σωματότυπους και πρέπει να την αποδεχτούμε».

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, το οποίο διεξήχθη στο Ντένβερ.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea