Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Γιατί το καλοκαίρι ευνοεί τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γιατί το καλοκαίρι ευνοεί τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά

 

Γιατί το καλοκαίρι ευνοεί τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά!!!

 

Οι πέτρες στα νεφρά δημιουργούνται λόγω της κρυσταλλοποίησης ουσιών που αποβάλλονται από τον οργανισμό (ασβέστιο, φωσφορικά άλατα κλπ.) μέσω του φιλτραρίσματος (διήθησης) του αίματος από τα νεφρά.

Αναλόγως με τις ουσίες που έχουν κρυσταλλοποιηθεί, οι νεφρικοί λίθοι χωρίζονται σε λίθους ασβεστίου (οξαλικού και φωσφορικού), λίθους ουρικού οξέος, φλεγμονώδεις λίθους και λίθους κυστίνης.

Γιατί το καλοκαίρι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισής τους

Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ιδρώνουμε περισσότερο, συνεπώς έχουμε μεγάλες απώλειες υγρών. Εάν τα υγρά αυτά δεν αναπληρώνονται, τα παραγόμενα ούρα είναι συμπυκνωμένα και περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα άλατα που δημιουργούν τους λίθους.

Για να διαπιστώσει κάποιος αν ενυδατώνεται καλά, πρέπει να κοιτάξει το χρώμα των ούρων του: αν είναι σχεδόν διάφανο, πίνει άφθονα υγρά, ενώ αν είναι κίτρινο ή σκούρο κίτρινο δεν πίνει αρκετά.

Ένας σημαντικός παράγοντας που ευνοεί τη δημιουργία λίθων στα νεφρά είναι η διατροφή, και ειδικά η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων (περιέχουν πολύ αλάτι) και κρεατικών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται η συχνότητα της νεφρολιθίασης, γεγονός που αποδίδεται στη δυτικού τύπου διατροφή, που περιέχει άφθονα τέτοια τρόφιμα.

Για να αποφύγετε τη δημιουργία λίθων στα νεφρά, φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2,5 λίτρα υγρά (κυρίως νερό) ημερησίως. Το καλοκαίρι και ειδικά αν γυμνάζεστε, η ποσότητα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

 

 

onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea