Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Γιατί το έμφραγμα είναι πιο θανατηφόρο για τις γυναίκες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γιατί το έμφραγμα είναι πιο θανατηφόρο για τις γυναίκες

Γιατί το έμφραγμα είναι πιο θανατηφόρο για τις γυναίκες

Οι γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με τους άνδρες.

Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Λονδίνο.

Δύο αιτίες για το ότι το έμφραγμα τείνει να είναι πιο θανατηφόρο στην περίπτωση των γυναικών, είναι αφενός ότι οι τελευταίες συνήθως το παθαίνουν σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ επιπλέον έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από διαβήτη. Και οι δύο παράγοντες (ηλικία, διαβήτης) αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου μετά το έμφραγμα.

Η μελέτη, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», αφορούσε στοιχεία από 11.420 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Το ποσοστό επιβίωσης για τις γυναίκες ήταν 18%, ενώ για τους άνδρες 26%.

Τα εμφράγματα προκαλούνται κυρίως από τη στεφανιαία νόσο. Όμως η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη πιθανότητα να έχουν κάνει αγγειοπλαστική για τη διάνοιξη των στεφανιαίων αρτηριών, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή κυκλοφορία του αίματος προς και από την καρδιά τους, πράγμα που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για μοιραίο έμφραγμα. Αγγειοπλαστική είχε γίνει στο 26% των γυναικών έναντι 36% των ανδρών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν εξάλλου μια σχετική υποβάθμιση του καρδιαγγειακού κινδύνου εκ μέρους των γυναικών, οι οποίες μπορεί π.χ. να ελέγχουν καθημερινά τον εαυτό τους στον καθρέφτη για τυχόν ενδείξεις καρκίνου του μαστού, όμως από την άλλη μπορεί να αδιαφορούν -ή να αγνοούν- για το αν έχουν υψηλή χοληστερόλη ή αρτηριακή πίεση.

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@