Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί οι εφιάλτες μας κάνουν καλό;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γιατί οι εφιάλτες μας κάνουν καλό;

Οι εφιάλτες είναι ένα σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια του ύπνου μας και ταράζουν πολύ σιγά τον ιδανικό, ήρεμο ύπνο μας. Ο όρος εφιάλτης χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα όνειρο που προκαλεί μια δυνατή δυσάρεστη αισθηματική αντίδραση σε αυτόν που το βιώνει.

Σύμφωνα με περσινό άρθρο επιστημόνων που δημοσιέυθηκε στη Daily Mail, οι εφιάλτες μπορεί να αποτελούν έδειξη για κάποιο πιθανό πρόβλημα υγείας, ακόμη και χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους. Όνειρα, καλά ή άσχημα, μπορούμε να δούμε μόνο όταν βρισκόμαστε στο στάδιο ύπνου REM (Rapid Eye Movement), που είναι ένα ελαφρύ στάδιο. Πολλά και διαφορετικά προβλήματα υγείας μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο μας, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανότερο να ξυπνήσει κάποιος κατά τη φάση REM του ύπνου και να θυμάται ότι είδε εφιάλτη, σημειώνει από την πλευρά του ο δρ Νίκολας Οσκροφτ, ερευνητής στο πεδίο του ύπνου και καρδιολόγος στο νοσοκομείο Παπγουόρθ στο Cambridge.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο New York Magazine, είναι πως οι εφιάλτες έχουν και οφέλιμη πλευρά. Στο άρθρο «The Good Side Of Bad Dreams», φαίνεται πως οι εφιάλτες λειτουργούν ως βαλβίδες εκτόνωσης του συναισθηματικού μας κόσμου. Το άγχος και οι φόβοι που κουβαλάνε τα όνειρα εκτονώνονται μέσω του εφιάλτη. Έτσι το άτομο που κοιμάται εκφράζεται συναισθηματικά και αποφορτίζεται.

Όπως και να έχει, ευχόμαστε σε όλους ήρεμο ύπνο…

ΠΗΓΗ:govastileto.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika