Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Γιατί κρυώνουν περισσότερο οι γυναίκες στο γραφείο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γιατί κρυώνουν περισσότερο οι γυναίκες στο γραφείο

Τον λόγο για τον οποίο οι γυναίκες παραπονούνται συνεχώς ότι κρυώνουν στο γραφείο ενώ οι άντρες συνάδελφοί τους είναι μια χαρά, αποκαλύπτει μία νέα μελέτη.

Ως φαίνεται, τα περισσότερα συστήματα κλιματισμού των σύγχρονων κτηρίων βασίζονται στον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας του μέσου 40χρονου άνδρα, ο οποίος είναι έως και 30% ταχύτερος απ’ ό,τι ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας των γυναικών.

Και ο 40χρονος αυτός δεν είναι καν ο σύγχρονος, αφού οι σχετικές έρευνες είχαν γίνει πριν από… μισό αιώνα!

Το επακόλουθο είναι ότι ενώ οι άντρες νιώθουν άνετα με την εσωτερική θερμοκρασία στο γραφείο όπου εργάζονται, η πλειονότητα των γυναικών χρειάζονται θερμοκρασίες τουλάχιστον 2,5 βαθμούς υψηλότερες.

Και αυτό εξηγεί γιατί πάρα πολλές γυναίκες τρέμουν από το κρύο στα γραφεία όπου εργάζονται και χρειάζονται ζακέτες και πουλόβερ στην καρδιά του καλοκαιριού.

«Το κύριο μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι οι σύγχρονες προδιαγραφές για το θερμικό φορτίο των κλειστών κτηρίων βασίζονται στον μέσο εργαζόμενο, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την διαφορά κατά 20-30% στον μεταβολικό ρυθμό μεταξύ των δύο φύλων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπόρις Κίνγκμα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνεται υπ’ όψιν η διαφορά αυτή όταν ορίζονται οι προδιαγραφές της εσωτερικής θερμοκρασίας των κτηρίων».

Όπως εξηγούν ο δρ Κίνγκμα και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Nature Climate Change», σε σειρά πειραμάτων που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι για να εργάζονται άνετα ντυμένοι με κοντομάνικο μπλουζάκι και παντελόνι οι άντρες χρειάζονται θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου και οι γυναίκες 24,5 βαθμών.

Οι νυν προδιαγραφές των κλιματιστικών, όμως, καταρτίσθηκαν από έρευνες της δεκαετίας του ’60 που είχαν βασισθεί στον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας 40χρονων ανδρών βάρους 70 κιλών.

Οι άντρες είθισται να διαθέτουν περισσότερη μυϊκή μάζα η οποία παράγει άφθονη θερμότητα, επομένως αισθάνονται πιο άνετα σε ψυχρότερο περιβάλλον απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Επιπλέον, ο μεταβολικός ρυθμός γίνεται βραδύτερος καθώς περνούν τα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι μπορεί να χρειάζονται υψηλότερη θερμοκρασία απ’ ό,τι οι νεώτεροι.

Χώρια οι διαφορές που υπάρχουν στον μεταβολικό ρυθμό μεταξύ αδύνατων και παχύσαρκων ανθρώπων.

Κανέναν από αυτούς τους παράγοντες, όμως, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τα υπάρχοντα συστήματα κλιματισμού για κτήρια, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν νέα συστήματα που θα συμπεριλαμβάνουν τις νέες γνώσεις.

 

 

 

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea