Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Γιατί κοροϊδεύουν τους παχύσαρκους; Τι κρύβεται πίσω από μια υβριστική συμπεριφορά;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

thin vs fat

Γιατί κοροϊδεύουν τους παχύσαρκους; Τι κρύβεται πίσω από μια υβριστική συμπεριφορά;

Πρόσφατα σε μια συζήτηση με ένα γνωστό μου, συνειδητοποίησα για μια ακόμα φορά, το ρατσισμό που επιδέχονται καθημερινά οι άνθρωποι με τα παραπανίσια κιλά. Πριν αναλύσω το γιατί, θα ήθελα εν τάχει να σας αναφέρω την ιστορία. Ο γνωστός μου, παρόλο που έχει και ο ίδιος αρκετά κιλά παραπάνω από το φυσιολογικό(μιλώντας με τα ιατρικά δεδομένα), αναφερόμενος για ένα συνεργάτη μου, που δε θύμονταν το όνομα του, τον ονομάτιζε αυτό «το παιδί, ο παχουλός, ο γεμάτος»!

Ομολογώ ότι εκνευρίστηκα, όχι γιατί αναφέρονταν σε συνεργάτη μου αλλά για 2 λόγους: επειδή στο άτομο που αναφέρονταν δεν είναι καν γεμάτος αλλά γυμνασμένος και με όγκο και επειδή ο ίδιος είναι όπως είπα επίσης με αρκετά κιλά παραπάνω. Αναρωτιόμουν μετά γιατί αυτός ο ρατσισμός, σε οτιδήποτε δε μπορούμε να αναγνωρίσουμε στο σώμα μας; Γιατί πρέπει να μειώνουμε τους άλλους, για να νιώσουμε εμείς καλύτερα;

Νομίζω ότι οι περισσότεροι ξέρετε ήδη την απάντηση: ανασφάλεια! Ο αδύνατος θα κοροϊδεύει τον ευτραφή, παχουλό άνθρωπο γιατί έτσι θα νομίζει ότι είναι καλύτερος. Ότι είναι πιο όμορφος, πιο έξυπνος, ότι έχει καλύτερο σώμα ….εξαρτάται από την ανασφάλεια που κουβαλά κάποιος.

Ο καθένας μεγάλωσε σε διαφορετικό οικογενειακό περιβάλλον και δέχομαι ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες καταβολές. Όταν όμως ακούς κοροϊδευτικά σχόλια από ενήλικες, τότε πως αντιδράς; Από μια ηλικία και μετά, ο καθένας μας αναδημιουργεί και ανασυντάσσει το χαρακτήρα του. Δε μπορούμε πάντα να επιρρίπτουμε ευθύνες στο πως μεγάλωσε κάποιος. Είναι επιλογή μας από ένα ηλικιακό σημείο και μετά, ποσό μάλλον μετά την ενηλικίωση.

Η ανασφάλεια έχει αποδειχτεί ανά τους αιώνες, ένα δυνατό χαρτί. Δίνει δύναμη στους «αδύνατους» να επιβληθούν στους άλλους, που τα έχουν καλά με τον εαυτό τους και δεν έχουν διάθεση να μπουν σε αντιπαράθεση. Προσπαθούν να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους, όχι γιατί έτσι νιώθουν οι ίδιοι καλά με τον εαυτό τους, αλλά για να αρέσουν και να νιώθουν υπεροχή! Δε θα κρίνω τα βιώματα του καθενός και το ρόλο που παίζουν στη μετέπειτα ζωή τους(το έχει κάνει καλύτερα από πολλούς, ο Φρόυντ), όμως θα ήθελα ο καθένας που είναι έτοιμος να περιπαίξει κάποιον, να το κάνει αφότου δει αντικειμενικά τον εαυτό του! Όχι όπως τους λένε μερικοί συγγενείς και φίλοι ότι είναι, αλλά να το κάνει ο ίδιος όσο πιο αμερόληπτα μπορεί.

fat-vs-thin

Υπάρχει και ο φόβος φυσικά. Ο φόβος ότι μπορεί να παχύνει και να γίνει ίδιος με τον άλλον, το χοντρό! Αλλά σκάφτεται: ο χόντρος μια χαρά τα καταφέρνει, εγώ θα μπορέσω αν παχύνω; Άρα πρέπει να μειώσω τους άλλους, για να μη φοβάμαι εγώ.

Σαφώς και όλοι αναγνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία δημιουργεί προβλήματα υγείας, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, στον εργασιακό χώρο και στις συναναστροφές μας. Υπάρχουν όμως και ασθένειες που προκαλούν την παχυσαρκία σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχουν αιτίες πίσω από το έξτρα βάρος. Το να κοροϊδεύεις δε βοηθά κανέναν. Το να γνωρίζεις, θα βοηθήσει πρώτα εσένα και μετά τους γύρω σου.

Είναι το ίδιο που λέω για τη σωστή συμπεριφορά απέναντι σε ένα τυφλό άτομο, με κώφωση, με κάποιου είδους αναπηρία, ορατή ή αόρατη. Αν δε γνωρίζεις το πρόβλημα του αλλού, καλύτερα να μη μιλήσεις. Δικαστικώς περιμένουμε να δούμε τι θα ορίσει το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, εάν όντως αναγνωρίζει την παχυσαρκία ως αναπηρία η όχι και σε ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάποιον να κοροϊδεύει ένα άλλο άτομο, λόγω των κιλών του, εξηγήστε του ότι αυτό δεν αποτελεί λόγο για χλευασμό. Αν δε θυμάται το όνομα κάποιου, μπορεί να τον αναφέρει ως ευτραφή, να δώσει τα χαρακτηριστικά του άλλου ατόμου και όχι ως πρωταρχικό το βάρος του. Ασχέτως εάν είστε αδύνατοι ή ευτραφείς και εσείς, δώστε το καλό παράδειγμα! Γιατί οι λέξεις μεταξύ φίλων μπορεί να είναι προσβλητικές μερικές φορές, ακόμα και αν δε μας το λένε. Ας σκεφτούμε πριν μιλήσουμε και τι θα πούμε.

Βογιατζής Ηλίας

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Πήγε στο γκαράζ και ήπιε φυτοφάρμακο: Διπλή τραγωδία στην Κρήτη, αυτοκτόνησαν και οι δύο μέσα σε λίγες ώρες – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika