Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι περισσότερες γυναίκες δεν ακολουθούν θεραπεία για την εμμηνόπαυση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γιατί οι περισσότερες γυναίκες δεν ακολουθούν θεραπεία για την εμμηνόπαυση

Γιατί οι περισσότερες γυναίκες δεν ακολουθούν θεραπεία για την εμμηνόπαυση

Αν και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να γίνουν εξαιρετικά δυσάρεστα και να έχουν και πολλή μεγάλη διάρκεια, οι περισσότερες γυναίκες δεν υποβάλλονται σε ανάλογη θεραπεία, παρά τις αποτελεσματικές και ασφαλείς εναλλακτικές που έχουν.

Αυτό προκύπτει από αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου «Monash» της Μελβούρνης, με επικεφαλής την Δρ Σούζαν Ντέιβις, ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 1.500 γυναίκες, 40-65 ετών, την περίοδο 2013-14.

Το 70% δήλωσε ότι είχε μέτρια έως σοβαρά αγγειοκινητικά συμπτώματα και το 18% ανέφερε μέτρια έως σοβαρά σεξουαλικά συμπτώματα.

Στα αγγειοκινητικά συμπτώματα περιλαμβάνονται οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις.

Παρόλα αυτά οι περισσότερες γυναίκες δεν υποβάλλονταν σε κανενός είδους θεραπεία. Μόνο το 11% ανέφερε χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης και λιγότερο από 1% χρήση κάποιας μορφής θεραπείας που δεν περιλάμβανε ορμόνες.

Οι γυναίκες που έπαιρναν ορμόνες, έκαναν χρήση κυρίως δισκίων με οιστρογόνα, αντί δερματικών επιθεμάτων τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερα.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που συνδυάζει οιστρογόνα και προγεστερόνη είναι εξίσου αποτελεσματική. Όμως, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης «Women’s Health Initiative» που έκαναν λόγο για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγεία, πολλές γυναίκες την διέκοψαν, ή διστάζουν να την κάνουν.

Παράλληλα, ελάχιστες γυναίκες έκαναν θεραπεία με κολπικά οιστρογόνα για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών συμπτωμάτων, με συνηθέστερη την κολπική ξηρότητα και λειτουργικότητα κατά την εμμηνόπαυση.

Τα κολπικά οιστρογόνα θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά συνταγογραφούνταν σε λιγότερο από το 5% των γυναικών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Αν και η έρευνα έγινε στην Αυστραλία, τα αποτελέσματα αφορούν και άλλες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Από την επαφή μου με συναδέλφους από άλλα κράτη έχω διαπιστώσει ότι η διαχείριση της εμμηνόπαυσης παρουσιάζει κοινά στοιχεία στη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία» σχολιάζει η Δρ Ντέιβις.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει το αποτέλεσμα της μελέτης η ερευνήτρια σημειώνει ότι, γενικά υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα μεταξύ γυναικών και γιατρών για τις διαθέσιμες επιλογές, την ασφάλειά τους και τον τρόπο χορήγησής τους. «Επίσης, υπάρχει παντελής έλλειψη κατανόησης ότι για τις περισσότερες γυναίκες τα συμπτώματα αυτά δεν είναι εφήμερα. Δεν πρόκειται να εξαφανιστούν σε λίγους μήνες. Πολλές γυναίκες υποφέρουν για χρόνια. Και αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουν γιατροί και ασθενείς» επισημαίνει η Δρ Ντέιβις.

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8 τρόποι που καταστρέφετε σοβαρά τα νεφρά σας

Γιώργος Newsitamea

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea