Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να πλένουμε τακτικά τα σεντόνια στα οποία κοιμόμαστε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Φανταστείτε πως έχετε περάσει μία δύσκολη μέρα στο γραφείο και το μόνο που θέλετε είναι να ετοιμάσετε βραδινό, να χαλαρώσετε και να χωθείτε στο πάπλωμά σας, πέφτοντας σε λήθαργο.

Ωστόσο, πώς θα αντιδρούσατε εάν σας λέγαμε ότι το «πιο αγαπημένο σας μέρος» είναι πιθανότατα γεμάτο με βακτηρίδια; Ναι, είναι ένα δυσάρεστο αλλά και πολύ αληθινό γεγονός. Τα αγαπημένα σας σεντόνια μπορούν στ’ αλήθεια να αποτελέσουν κίνδυνο και να σας οδηγήσουν αργότερα σε λοιμώξεις!

Από πού προέρχονται τα βακτηρίδια

Όταν κοιμόμαστε, το δέρμα μας βρίσκει την ευκαιρία να αναζωογονηθεί. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται νέα κύτταρα και αποβάλλονται τα παλιά. Έτσι, η επιδερμίδα ξεφλουδίζεται. Ωστόσο, τα νεκρά κύτταρα από μόνα τους δεν αποτελούν κίνδυνο. Φανταστείτε πως τα σεντόνια μας μοιάζουν με δίχτυ ψαρέματος στο οποίο πιάνονται χιλιάδες ανθρώπινα κύτταρα όπως και σμήγμα, σάλιο (σε κάποιους ανθρώπους), σκόνη από το περιβάλλον, κολπικά υγρά ακόμη και ούρα και περιττώματα.

Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος αποβάλλει περίπου 98 λίτρα ιδρώτα στο κρεβάτι του ετησίως. Όταν υπάρχει πολλή υγρασία, δημιουργείται το ιδανικό περιβάλλον για την εμφάνιση μυκήτων. Εάν έχετε κάποιο γρατσούνισμα ή ανοιχτή πληγή, τότε ίσως όλα αυτά να προκαλούνται από αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Τα νεκρά κύτταρα έλκουν τα ακάρεα  και επηρεάζουν αρνητικά όσους πάσχουν από άσθμα.

Επομένως, πόσο συχνά στ’ αλήθεια πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια στα οποία κοιμόμαστε;

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι μικροβιολόγοι συστήνουν πως όλα τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, στους 60 βαθμούς, έτσι ώστε να καταστρέφονται τα βακτηρίδια. Άλλοι επίσης συστήνουν πως πρέπει να στεγνώνουμε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες στον ήλιο εάν γίνεται, έτσι ώστε η υπεριώδης ακτινοβολία να σκοτώσει τους μικροοργανισμούς. Επιπλέον, είναι καλό να σιδερώνουμε σε υψηλή θερμοκρασία τις βαμβακερές μαξιλαροθήκες έτσι ώστε να καταστρέφονται τα βακτηρίδια που έχουν απομείνει.

Τώρα που τα μάθατε όλα αυτά, μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζουμε τακτικά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες όσο πιο καλά γίνεται. Ωστόσο, για να είμαστε ειλικρινείς, πόσοι από εμάς έχουμε στ’ αλήθεια το χρόνο να το κάνουμε αυτό κάθε βδομάδα;

Μία λύση είναι να πηγαίνετε συχνά στο καθαριστήριο της γειτονιάς σας καθώς εκεί είναι πιο εύκολο να πλυθούν τα βρώμικα ρούχα και σεντόνια. Έτσι, θα βελτιωθεί ο τρόπος ζωής σας και θα είστε ήσυχοι ότι τα σεντόνια καθαρίζονται από τα βακτηρίδια.

Στο καθαριστήριο χρησιμοποιούνται χημικοί διαλύτες αντί για νερό και πιο συγκεκριμένα τοξικό τετραχλωροαιθυλένιο ή αλλιώς ΠΕΡΚ και συνεπώς, αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται μόνο από τους ειδικούς. Το τοξικό αυτό διαλυτικό εξαπλώνεται σε όλη την επιφάνεια των σεντονιών και σκοτώνει τα βακτηρίδια. Γι’ αυτό, είναι σχεδόν σίγουρο πως τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες σας θα αποστειρωθούν κατάλληλα και θα καθαριστούν στην εντέλεια.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο των σύγχρονων μεθόδων στεγνού καθαρισμού είναι ότι μπορείτε να πάτε τα ρούχα σας εκεί ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις υποχρεώσεις σας και έτσι μπορείτε να αξιοποιήσετε το χρόνο σας πιο παραγωγικά. Αυτό επίσης σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να αγχώνεστε για το σωρό με τα ρούχα που χρειάζονται σιδέρωμα. Το καθαριστήριο που θα τα αναλάβει αυτά είναι έμπειρο και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως καταστραφεί το αγαπημένο σας ρούχο. Αυτοί είναι υπεύθυνοι επαγγελματίες και θα χρησιμοποιήσουν τους κατάλληλους διαλύτες ή χημικά στοιχεία που συμβάλλουν στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη διατήρηση των ρούχων σας.

Μία τελευταία σκέψη

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε από όλα αυτά είναι ότι η υγεία μας πρέπει να είναι πάντα η προτεραιότητά μας. Είτε έχετε την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψετε λίγα χρήματα για το καθαριστήριο είτε αποφασίσετε πως είναι καλύτερο να καθαρίζετε τα σεντόνια μόνοι σας, τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες σας πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και για την ακρίβεια, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika