Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γιατί είναι σημαντικό οι έφηβοι να τρώνε καρύδια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η δομή και η λειτουργία του εγκεφάλου αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι νέοι να ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Επειδή η εφηβεία είναι η περίοδος που οι άνθρωποι αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται και να κάνουν τις δικές τους διατροφικές επιλογές, συχνά καταναλώνουν ανθυγιεινές τροφές που δεν περιέχουν τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι όμως απαραίτητα για την ανάπτυξη και την υγεία του εγκεφάλου.

Γιατί είναι σημαντικό οι έφηβοι να τρώνε καρύδια

Νέα γαλλική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι που τρώνε καρύδια έχουν υγιή εγκέφαλο στα γεράματα και είναι απαλλαγμένοι από το άγχος.

Αντίθετα, οι έφηβοι που δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής, κινδυνεύουν με απώλεια μνήμης στην ενηλικίωση, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιέχονται επίσης σε μεγάλες ποσότητες στα λιπαρά ψάρια, τη σόγια και το σπανάκι.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών έβαλαν ποντίκια σε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μέχρι την πρώιμη εφηβεία.

Στη συνέχεια κάποια ποντίκια άρχισαν να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα ποντίκια αυτά είχαν στην εφηβεία μειωμένα επίπεδα θρεπτικών ουσιών στον προμετωπιαίο φλοιό και τον επικλινή πυρήνα.

Η πρώτη περιοχή είναι σημαντική για τη ρύθμιση των συναισθημάτων, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με τους εθισμούς.

Η κακής ποιότητας διατροφή αποδυνάμωσε τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στις περιοχές αυτές, μειώνοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ο διατροφολόγος Rob Hobson, δήλωσε για τα οφέλη των καρυδιών στο MailOnline: «Τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου. Είναι επίσης πλούσια πηγή σεληνίου, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Neuroscience.

Προηγούμενη έρευνα Δανών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των καρυδιών μπορούν να αποτρέψουν την τροφική δηλητηρίαση, ενώ ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι μπορούν να μειώσουν στο μισό τις βλάβες που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Imperial College London, η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Ειδικά τα καρύδια και οι ηλιόσποροι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το σώμα από τις κυτταρικές βλάβες.

Ποιες είναι όμως οι θεραπευτικές ιδιότητες των καρυδιών;

Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Τα ω3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών περίπου 40-50 γρ./ημ., ασκεί προστατευτική δράση στις αρτηρίες μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων καθώς επίσης μειώνει την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη του αίματος και περιορίζει την απώλεια οστικής μάζας.

Τα καρύδια φαίνεται να έχουν προληπτική δράση από κάποιες μορφές καρκίνου καθώς επίσης φαίνεται πως μπορούν να συνδυαστούν στη χημειοθεραπεία ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την δράση των φαρμάκων. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που έγινε σε γυναίκες, έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών εμποδίζει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, καθώς τα ακόρεστα λιπαρά των καρυδιών βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν τη δράση της ινσουλίνης.

Η βιταμίνη Ε η οποία εμπεριέχεται σε ικανοποιητική ποσότητα στα καρύδια, είναι μια αντιοξειδωτική ουσία η οποία επιβραδύνει το τάγγισμα των λιπών στις τροφές και στο πεπτικό σύστημα και προστατεύει τα κύτταρα από τοξικές ενώσεις, που σχηματίζονται από την οξείδωση πολυακόρεστων λιπών. Λειτουργεί ως ένας φυσικός αναστολέας της καταστροφής των κυττάρων προστατεύοντας τους ιστούς από τη διάσπαση τους. Η βιταμίνη Ε, πιθανόν να έχει προστατευτικό ρόλο σε διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες όπως αυτή του γήρατος και του καρκίνου του προστάτη, αν και νεότερες επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως η βιταμίνη Ε μπορεί να αποτελέσει και αιτία για την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου. Οι μελέτες που αφορούν την σχέση της βιταμίνης με την προστασία του καρκίνου είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο.

Τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί να συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως μνήμη-συγκέντρωση-ικανότητα μάθησης. Επιπλέον, έχει βρεθεί να έχουν κάποια θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου σε ότι αφορά τον ψυχισμό του, παρεμποδίζοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης αλλά και άλλων μορφών σοβαρότερων ψυχώσεων όπως της διπολικής διαταραχής.

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από καρδιοπάθειες-διαβήτη και καρκίνο, μας δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού και μας βοηθάνε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος.

Η θεραπευτική δράση των καρυδιών περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα από διάφορες άλλες χρήσεις, όπως μας λένε οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας, σε διάφορες ασθένειες. Έτσι, αναφορικά να πούμε πως χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα για προστασία από την δημιουργία πέτρας, χολολιθίασης, και χολοκυστίτιδας, για θεραπεία του άσθματος, για το βήχα, την καούρα, την σεξουαλική ικανότητα, για καλύτερο ύπνο λόγω της μελατονίνης που περιέχουν, τους ρευματισμούς και για πολλά ακόμη.

Πώς να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας τα καρύδια!

Στο πρωινό γεύμα

Μια καλή ιδέα είναι να τα προσθέσουμε στο πρωινό μας. Για παράδειγμα να γεμίσουμε 1 ποτήρι γάλα με κουάκερ ή δημητριακά ολικής άλεσης, μέλι, ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και ψιλοκομμένα καρύδια.

1 ποτήρι γάλα με 1 φέτα ψωμί με φυτικό βούτυρο/μέλι/μαρμελάδα/ταχίνι/spread μελιού με σπόρους και ξηρούς καρπούς και 1 φρούτο

1 ποτήρι γάλα, ψωμί με φυτικό βούτυρο και μέλι, γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς και 1 φρούτο

1 ποτήρι φυσικό χυμό, ψωμί με φυτικό βούτυρο και μέλι γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς

Στο δεκατιανό και στο απογευματινό γεύμα

Στο δεκατιανό μας μπορούμε σε ένα μικρό μπωλ να ψιλοκόψουμε φρέσκα φρούτα ή αποξηραμένα, και να προσθέσουμε μέλι και θρυμματισμένα καρύδια.

εναλλακτικά μπορούμε να πιούμε 1 ποτήρι φυσικό χυμό σε συνδυασμό με 1 μικρό κομμάτι σπιτική καρυδόπιτα χρησιμοποιώντας για την παρασκευή της μη επεξεργασμένα υλικά, ή κέικ με θρυμματισμένα καρύδια και μαύρη ζάχαρη.

ή 1 γιαούρτι με θρυμματισμένα καρύδια, μέλι και φρέσκο ψιλοκομμένο φρούτο

Στα κυρίως γεύματα «μεσημεριανό-βραδινό»

Κυκλοφορούν μερικές χιλιάδες συνταγές που μπορείτε να βρείτε σε βιβλία μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής, στο ιντερνετ και στις φυλλάδες σε διάφορα περιοδικά. Κάποιες ιδέες για πιάτα ημέρας θα μπορούσαν να είναι: γλώσσα με πέστο καρυδιού και πουρέ καρότου, κιμαδόπιτα με κασέρι και καρύδια, ταλιατέλες με καρύδια, ψωμί με καρύδια, χοιρινό με δαμάσκηνα και καρύδια, ρυζότο με λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, κολοκυθόσπορο και καρύδια και πολλά άλλα.

Και αν ο χρόνος σας είναι πολύ λίγος, και η λύση για ανεύρεση νέων συνταγών αποτελεί πολυτέλεια, τότε η λύση του να συνοδεύεται απλά τις σαλάτες σας με θρυμματισμένα καρύδια είναι ίσως η πιο εύκολη, λιγότερο χρονοβόρα και πιο σωτήρια για την προάσπιση της υγείας του οργανισμού σας. Προσθέστε αποξηραμένα φρούτα, ξύδι βαλσάμικο, μέλι και ελαιόλαδο ώστε να δέσετε τις σαλάτες με μια ελκυστική σως και να δώσετε στα πιάτα σας λίγη δόση ενός «καλού εστιατορίου».

ΥΓ: θωρακίστε τον οργανισμό σας με τους ωφέλιμους καρπούς της φύσης καταναλώνοντας όχι περισσότερο από 40-60 γρ./ημέρα, διότι η υπερβολή ενδέχεται να σας οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους.

ΠΗΓΗ: MailOnlinewww.onmed.gr , www.diatrofi.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Efi Nika

Τραχανάς o… θρεπτικός: 5 συνταγές για όλα τα γούστα

Efi Nika

Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Efi Nika