Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Γιατί οι έφηβοι λένε ψέματα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Γιατί οι έφηβοι λένε ψέματα;

Στην εφηβεία τα παιδιά λένε ψέματα έχοντας απόλυτη συνείδηση και κίνητρο.

Στην ηλικία αυτή τα ψέματα συνήθως σχετίζονται με την ανάγκη των εφήβων να ανεξαρτητοποιηθούν και να αποστασιοποιηθούν από την εποπτεία των γονέων τους.

Είναι σημαντικό οι γονείς να προσπαθούν να κατανοούν τι οδηγεί ένα παιδί να πει ένα ψέμα. Σύμφωνα με την κυρία Τζαβέλα Ελευθερία,Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια, καλό είναι να διερευνούν τα κίνητρα τους και να βοηθούν το ίδιο το παιδί να καταλάβει τους λόγους που καταφεύγει στο ψέμα. Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τις τιμωρίες και να προσπαθούν με υπομονή και επιμονή να μεταδίδουν στα παιδιά την αξία της αλήθειας. Τέλος, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι δεν επιτρέπεται και οι ίδιοι να λένε ψέματα καθώς αποτελούν πρότυπα προς μίμηση για τα ίδια τους τα παιδιά.

Απόκρυψη. Τα ψέμα μπορεί να είναι για τον έφηβο ένας τρόπος να διαφυλάξει τον εσωτερικό του κόσμο και να κρατάει τους γονείς του μακριά από τις προσωπικές του σχέσεις, χωρίς απαραίτητα να κάνει κάτι απαγορευμένο. Γύρω στα 12-13 τα παιδιά όπως έχουμε πει θέλουν να διατηρήσουν μία ιδιωτικότητα.
Έχω κάτι να κρύψω. Για να αποφύγει συνέπειες και κριτικές εάν κάνει κάτι που οι γονείς δεν συμφωνούν και γιατί δεν έχει σχέση εμπιστοσύνης και αποδοχής με γονείς. • Μυθομανία. Εφευρίσκω φανταστικές καταστάσεις και επινοώ χαρακτηριστικά για τον έναν ή τον άλλον που με συμφέρουν και με επιβεβαιώνουν σαν άτομο.
Συμβουλές
• Παραχωρώ ένα πεδίο ελευθερίας και μυστικών για την προστασία της προσωπικής ζωής του εφήβου.
• Εάν ανακαλύψω ένα σημαντικό ψέμα συζητώ ήρεμα και όχι επιθετικά και τιμωριτικά με τον έφηβο, τι ήθελε στην ουσία να αποκρύψει μέσω αυτής της συμπεριφοράς, γιατί νιώθει ότι δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί. Διαβεβαιώστε του ότι τον αγαπάτε και τον αποδέχεστε ακόμη και όταν κάνει λάθη και ότι το ψέμα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον εαυτό του.
• Όταν η μυθομανία έχει γίνει οργανωμένος τρόπος λειτουργίας και σταθερό μοντέλο της προσωπικότητας και έκφρασης του παιδιού η επίσκεψη σε ειδικό μπορεί να είναι αναγκαία.

 

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika