Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Γιατί έχουμε την ίδια πόζα στις φωτογραφίες!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9

Γιατί έχουμε την ίδια πόζα στις φωτογραφίες!!!

Ο εγκέφαλός μας δείχνει την πιο «εκφραστική» μας πλευρά

Έχετε παρατηρήσει ότι στις περισσότερες φωτογραφίες έχετε την ίδια στάση/πόζα; Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Έχετε προσέξει ποτέ ότι οποιαδήποτε πόζα κι αν παίρνετε το κεφάλι σας έχει την τάση να γυρίζει προς τα δεξιά; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που πιστεύετε ότι η μία σας πλευρά είναι καλύτερη;Αν απαντήσατε «ναι», δεν είστε οι μόνοι!

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, έρευνες που έγιναν σε πίνακες ζωγραφικής από το 14ο αιώνα, αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι προτιμούσαν να ποζάρουν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να φαίνεται η αριστερή πλευρά του προσώπου τους.

Αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει επειδή πιστεύουμε ότι η αριστερή μας πλευρά είναι καλύτερη, υποστηρίζει ο ερευνητής Sam Kean, σύμφωνα με τον οποίο η αριστερή πλευρά ενός ανθρώπου είναι πιο εκφραστική από τη δεξιά, κι αυτό γιατί ελέγχεται από το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα.

Ο Kean, συγγραφέας της έρευνας με τίτλο «The Tale of the Dueling Neurosurgeons», ανέφερε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι η αριστερή του πλευρά είναι πιο ελκυστική, κάτι που τους οδηγεί να παίρνουν συγκεκριμένες πόζες όταν βγαίνουν φωτογραφίες.

«Η μόνη εξήγηση που υπάρχει είναι, ότι δεν πιστεύουμε ότι η αριστερή και η δεξιά πλευρά των προσώπων μας είναι ακριβώς ίδιες. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να είναι πιο εκφραστικοί με το ένα μισό, κι αυτό γιατί ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στις δύο πλευρές» είπε.

Η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου ελέγχει για παράδειγμα την ομιλία, ενώ η δεξιά τη χωρική συνειδητοποίηση και την αναγνώριση προσώπων. Η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου ελέγχει ακόμη την αριστερή πλευρά του σώματος, κάνοντας την αριστερή πιο «εκφραστική».

Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστήμιου Saskatchewan στον Καναδά, το 2011 είχαν υποστηρίξει σε μια έρευνά τους ότι οι άνθρωποι προτιμούν να κοιτούν έργα τέχνης τα οποία είναι φωτισμένα από την αριστερή πλευρά.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν αναφέρει ότι ήταν αισθητικά πιο ευχάριστοι, σε σχέση με το όταν φωτίζονταν από τη δεξιά πλευρά.

Ωστόσο, δε φαίνεται να ισχύει η ίδια «τάση» όταν οι καλλιτέχνες κάνουν αυτοπροσωπογραφίες.

Πριν από ένα περίπου χρόνο ο καθηγητής Marco Bertamini από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ πειραματίστηκε με τη θεωρία της «δεξιάς και αριστερής πλευράς».

Παρότι τα στοιχεία ανέφεραν ότι οι άνθρωποι τείνουν να ποζάρουν για φωτογραφίες ή σε ζωγράφους με την αριστερή τους πλευρά να κοιτάζει το φακό/καλλιτέχνη, όταν πρόκειται για αυτοπροσωπογραφίες, οι καλλιτέχνες παραδοσιακά αποτυπώνουν τους εαυτούς τους από τη δεξιά πλευρά.

Για να εξετάσει αν αυτό συνέβαινε μόνο με όσους είχαν καλλιτεχνική εκπαίδευση, ο καθηγητής ζήτησε από ανθρώπους χωρίς καλλιτεχνικές γνώσεις να πάρουν φωτογραφίες τον εαυτό τους (selfies) χρησιμοποιώντας την κάμερα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Κάθε ένας μπορούσε να επιλέξει να φωτογραφήσει την πλευρά του που πίστευε ότι ήταν καλύτερη.

Αυτό που διαπίστωσε ο καθηγητής ήταν ότι η τάση ήταν η ίδια, και πως το αποτέλεσμα που είχαν οι φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί από τη δεξιά πλευρά, ήταν να φαίνεται η αριστερή πλευρά των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυτοπροσωπογραφίες συνήθως γίνονται με τη βοήθεια ενός καθρέφτη, κάτι που επηρεάζει την άποψη του καλλιτέχνη. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα selfies: οι κάμερες στις κινητές συσκευές αντικατοπτρίζουν αυτό που έχουν απέναντί τους, έτσι όταν αποθηκεύεται μια φωτογραφία φαίνεται σαν να την έχει τραβήξει κάποιος άλλος, με αποτέλεσμα οι περισσότερες να δείχνουν την αριστερή πλευρά του ατόμου, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του, καταλήγει το δημοσίευμα.

newsbeast.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρόνιος πόνος: Ο καταστροφικός παράγοντας που επιδεινώνει τη φλεγμονή και επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Efi Nika

Καρκίνος Προστάτη: Γιατί αμφισβητείται το PSA για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου

Efi Nika

Πώς μιλάνε οι γιατροί για τον βίαιο και αιφνίδιο θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς του;

newsitamea