Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Γιατί δεν πρέπει να φοράμε συνεχώς σαγιονάρες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γιατί δεν πρέπει να φοράμε συνεχώς σαγιονάρες

Οι σαγιονάρες αποτελούν το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, αλλά η συνεχής χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα πόδια, προειδοποιεί μία αμερικανίδα ειδικός.

Αυτό οφείλεται στο ότι ναι μεν προστατεύουν τα πέλματα από τυχόν μικρόβια ή γυαλιά που θα πατούσαμε εάν ήμασταν εντελώς ξυπόλητοι, αλλά κατά τα άλλα αφήνουν εντελώς ακάλυπτο και αστήρικτο το πόδι, λέει.

«Οι σαγιονάρες δεν παρέχουν καμία στήριξη στην ποδική καμάρα ή στην πτέρνα, ενώ ασυναίσθητα σφίγγει κανείς τα δάκτυλά του για να μην γλιστρήσουν από τα πόδια του», δήλωσε η δρ Κριστίνα Σ. Λονγκ, ποδίατρος και χειρουργός άκρου πόδα και αστραγάλου στο Ιατρικό Κέντρο Wake Forest Baptist της Βόρειας Καρολίνας.

«Επιπλέον, η χρήση τους επί πολλές ώρες ή για τις λάθος δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα».

Τέτοια προβλήματα είναι, λ.χ., τα κοψίματα, τα τρυπήματα, οι μελανιές, τα ηλιακά εγκαύματα, τα τσιμπήματα των εντόμων και οι κακώσεις των νυχιών, επειδή τα πόδια είναι εντελώς εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης.

Μπορεί επίσης να αλλάξουν το διασκελισμό και να οδηγήσουν σε προβλήματα με τον Αχίλλειο τένοντα, πόνο στη μέση και περιοστίτιδα κνήμης (medial tibial stress syndrome, MTSS), πρόσθεσε η δρ Λονγκ, η οποία είναι επίσης επίκουρη καθηγήτρια Ορθοπεδικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest.

Η περιοστίτιδα κνήμης είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από βλάβες στους ιστούς της κνήμης και κατά κανόνα εκδηλώνεται εξαιτίας μονότονων κινήσεων σε αθλητές και κυρίως σε δρομείς.

Με τις σαγιονάρες είναι επίσης εύκολο να σκοντάψει κανείς και να πέσει ή να κτυπήσει σοβαρά το μεγάλο δάκτυλο, ενώ άλλα συχνά προβλήματα είναι οι φλύκταινες, οι κάλοι, η σφυροδακτυλία, τα κατάγματα κοπώσεως κ.λπ.

Όλ’ αυτά όμως μπορούν να αποφευχθούν εάν τις φοράμε για λίγες ώρες, ιδίως εάν έχουν έστω κάποια προστασία για την ποδική καμάρα και παχιά σόλα, πρόσθεσε η δρ Λονγκ.

«Οι σαγιονάρες είναι ό,τι πρέπει για την παραλία, γύρω από την πισίνα, στα αποδυτήρια και τα ντους των γυμναστηρίων, των κολυμβητηρίων και άλλων χώρων, καθώς και για σύντομες επισκέψεις στα μαγαζιά», εξήγησε.

Τι να κάνετε

Αν θέλετε να τις φοράτε επί περισσότερες ώρες, να επιλέγετε υψηλής ποιότητας, δερμάτινες σαγιονάρες, που δεν θα λυγίζουν στα δύο όταν τις διπλώνετε και οι οποίες θα ταιριάζουν καλά σε όλο το πέλμα σας (δεν πρέπει να εξέχει η πτέρνα από τη μία άκρη ούτε τα δάκτυλα στην άλλη), συνιστά η Αμερικανική Ποδιατρική Εταιρεία (APMA).

Στην πραγματικότητα, οι ιδανικές σαγιονάρες πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερες από το πόδι σας.

Επιπλέον, πρέπει να τις ελέγχετε τακτικά και να τις πετάτε αν δείτε ότι έχουν ενδείξεις φθοράς.

Απαραίτητο είναι τέλος να μην τις χρησιμοποιείτε για ορισμένες δραστηριότητες, όπως η οδήγηση, η πεζοπορία στην εξοχή, το παρατεταμένο περπάτημα στην πόλη, η ορθοστασία, οι δουλειές του σπιτιού και του κήπου, και η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, κατά την δρα Λονγκ.

Και αυτό διότι στην οδήγηση είναι εύκολο να γλιστρήσει το πόδι και να παγιδευτεί η σαγιονάρα ανάμεσα στα πεντάλ και στο σασί του αυτοκίνητου, ενώ σε όλες τις άλλες δραστηριότητες υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Κλείνουν οι Τράπεζες για 4 ημέρες: Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις – ΒΙΝΤΕΟ

newsitamea