Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γιατί αναζητάμε πάντα κάτι γλυκό μετά το φαγητό;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γιατί αναζητάμε πάντα κάτι γλυκό μετά το φαγητό;

Γιατί αναζητάμε πάντα κάτι γλυκό μετά το φαγητό;

Η χημεία του εγκεφάλου μας παίζει… περίεργα παιχνίδια

Μόλις τελειώσατε ένα πλούσιο και λαχταριστό γεύμα κι αντί να αισθάνεστε κορεσμό, λιγουρεύεστε κάτι ακόμα, κάτι γλυκό; Δεν είστε οι μόνοι.

Παρ’ όλο που μπορεί να υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί οι περισσότεροι αναζητάμε κάτι γλυκό μετά το φαγητό μας, η απάντηση δεν είναι απόλυτη.

Κάποιοι διατροφολόγοι ισχυρίζονται ότι οι περισσότεροι έχουν μάθει από τα παιδικά τους χρόνια να περιμένουν επιδόρπιο μετά το γεύμα, ειδικά όταν το γεύμα ήταν φαγητό που δεν ικανοποιούσε απόλυτα τους γευστικούς κάλυκες του παιδιού –όπως π.χ. το μπρόκολο.

Άλλοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η χημεία του εγκεφάλου είναι αυτή που φέρει την «ευθύνη» για την επιθυμία μας για γλυκό μετά το φαγητό. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, η κατανάλωση ζάχαρης ή άλλων υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της τρυπτοφάνης -ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε κάποιες τροφές και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με το αίσθημα της ικανοποίησης και της ευδιαθεσίας.

Γιατί αναζητάμε πάντα κάτι γλυκό μετά το φαγητό;

Η αντιδραστική υπογλυκαιμία είναι ένας ακόμη λόγος που μπορεί να αναζητάμε γλυκό μετά το φαγητό

Ακόμη, για ορισμένους ανθρώπους, ένα βαρύ γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται μεταγευματική ή αντιδραστική υπογλυκαιμία και χαρακτηρίζεται από χαμηλό σάκχαρο στο αίμα που εκφράζεται με αδυναμία, ιδρώτα, τρέμουλο, νύστα, ζαλάδα, άγχος ή σύγχυση. Η κατανάλωση ενός γλυκού, κατά συνέπεια, είναι ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω συμπτώματα.

Αυτή η κατάσταση δημιουργείται συνήθως 1 με 4 ώρες μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακα και είναι ιδιαιτέρως συνηθισμένη σε άτομα που περνούν γρήγορα το φαγητό που δεν έχουν χωνέψει, από το στομάχι στο λεπτό έντερο.

Γιατί αναζητάμε πάντα κάτι γλυκό μετά το φαγητό;

Ένα ισορροπημένο γεύμα θα σας κρατήσει μακριά από τη σοκολάτα μετά το φαγητό

Το τι προκαλεί την αντιδραστική υπογλυκαιμία παραμένει μυστήριο και μπορεί να οφείλεται σε κάποιες ελλείψεις πεπτικών ενζύμων, σε χαμηλά επίπεδα της ορμόνης γλυκαγόνης και σε ευαισθησία στην επινεφρίνη.

Για να την αντιμετωπίσετε, οι γιατροί συνιστούν να τρώτε μικρότερα γεύματα και να αποφεύγετε τα βαριά, πλούσια σε υδατάνθρακες φαγητά. Φροντίστε τα γεύματά σας να είναι ισορροπημένα, με πολλές φυτικές ίνες και βάλτε τακτικά τη σωματική άσκηση στη ζωή σας.

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Efi Nika

Τραχανάς o… θρεπτικός: 5 συνταγές για όλα τα γούστα

Efi Nika

Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Efi Nika