Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΗΙV

Γενετικός μηχανισμός θα μπορούσε να κρύβει τη θεραπεία για τον ιό HIV

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

3d-printed-dna

Γενετικός μηχανισμός θα μπορούσε να κρύβει τη θεραπεία για τον ιό HIV

Γάλλοι επιστήμονες αναφέρουν πως ίσως έχει βρεθεί ο γενετικός μηχανισμός της «αυθόρμητης θεραπείας» για τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Το θέμα ξεκίνησε από δύο άντρες μολυσμένους με HIV οι οποίοι δεν ανάπτυξαν ποτέ τα συμπτώματα του AIDS. Ο ιός παρέμεινε στα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους αλλά ήταν αδρανής, καθώς ο γενετικός του κώδικας διαφοροποιήθηκε, αναφέρουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς η σωτήρια για τους δύο άντρες μετάλλαξη του ιού στον οργανισμό τους σχετίζεται με ένα συνηθισμένο ένζυμο που ονομάζεται apobec.

“Η συγκεκριμένη παρατήρηση ανοίγει τους δρόμους για τη θεραπεία, με τη χρήση ή τη διέγερση αυτού του ενζύμου», αναφέρουν. Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Clinical Microbiology and Infection, διενεργήθηκε από επιστήμονες στο γαλλικό ινστιτούτο υγείας και έρευνας France΄s Institute of Health and Medical Research (Inserm). Σύμφωνα, δε, με τον καθηγητή Ντιντιέ Ραούλ, της Ιατρικής Σχολής της Μασσαλίας, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια αναθεώρηση του ορισμού της «θεραπείας», που μέχρι και σήμερα βασίζεται στην ιδέα ότι ο οργανισμός θα πρέπει να «απορρίψει» τον ιό.

Ωστόσο, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη μελέτη. «Αν την έβρισκα στο γραφείο μου, θα της έριχνα μια γρήγορη ματιά αλλά τίποτε παραπάνω», λέει ο Jonathan Ball, καθηγητής μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, σημειώνοντας πως η ομάδα δεν έχει δώσει στοιχεία για μια λειτουργική θεραπεία.

Είναι άλλωστε γνωστό στην επιστημονική κοινότητα πως μια σπάνια ομάδα ανθρώπων –λιγότεροι από ένας στους εκατό των προσβληθέντων- μπορούν φυσικά να διαφοροποιήσουν τη μορφή του ιού στον οργανισμό τους και να τον κρατήσουν σε κλινικά μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Είναι γνωστοί ως ομάδα “ελίτ”, ωστόσο ο μηχανισμός με τον οποίο κρατά ο οργανισμός τους αδρανή τον ιό παραμένει μυστήριο.

Βογιατζής Ηλιας

Πηγή: capitalhealth.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστραλία: 50 εκατομμύρια για την ανάπτυξη της κορυφαίας στον κόσμο τεχνητής καρδιάς

Βογιατζής Ηλίας

Επιτέλους: Δραστική μείωση νέων ασθενών AIDS με παράλληλη αύξηση στο προσδόκιμο ζωής!

Βογιατζής Ηλίας

Τα οφέλη της αιμοδοσίας, μάθε τα πάντα, σώσε τρεις ζωές και τη δική σου!

Βογιατζής Ηλίας