Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Φτιάξτε τη δική σας κέτσαπ και μουστάρδα σε 5 λεπτά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Φτιάξτε τη δική σας κέτσαπ και μουστάρδα σε 5 λεπτά

Φτιάξτε τη δική σας κέτσαπ και μουστάρδα σε 5 λεπτά

Οι μικρότεροι δεν μπορούν να φανταστούν το μπέργκερ τους χωρίς κέτσαπ και οι μεγαλύτεροι βουτάνε το κρέας τους σε λίγη μουστάρδα ή ακόμα και στη μίξη των δύο σε κάθε ευκαιρία. Αν τα δύο αυτά αρτύματα βρίσκονται ανάμεσα στα αγαπημένα σας και δεν θέλετε να καταναλώνετε μόνο του εμπορίου, αλλά να φτιάξετε και τη δική σας, σπιτική εκδοχή, δοκιμάστε τις παρακάτω συνταγές και συνδυάστε τες με τα αγαπημένα σας φαγητά για περισσότερη νοστιμιά και απόλαυση.

 

Φτιάξτε τη δική σας κέτσαπ και μουστάρδα σε 5 λεπτά

Κέτσαπ
Η κέτσαπ, εκτός του ότι ταιριάζει ιδανικά με ζυμαρικά, πατάτες, τηγανητά αβγά και κρεατικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε σάντουιτς, μπέργκερ, ακόμη και σε αλμυρά κέικ. Για να τη φτιάξετε, χρειάζεστε τα παρακάτω υλικά, τα οποία μπορείτε να εμπλουτίσετε ή να μειώσετε, ανάλογα με τα γούστα σας.

Θα χρειαστείτε (για 1 βάζο κέτσαπ 1 λίτρου): 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, 3 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 κουτ. του γλυκού αλάτι, 1 ½ φλιτζάνι νερό, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 2 κουτ. της σούπας μελάσσα, 1 φλιτζάνι βαλσάμικο ή ξίδι, (προαιρετικά) ένα μικρό ματσάκι θυμάρι και λίγο μαύρο πιπέρι, σπόρους κόλιαντρου, σπόρους μάραθου, τζίντζερ, βασιλικό, εστραγκόν μοσχοκάρυδο ή ό,τι άλλο μυρωδικό ταιριάζει στα γούστα σας.

Εκτέλεση: Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο λάδι για λίγο, χωρίς να τα αφήσετε να αλλάξουν χρώμα. Προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά στο τηγάνι σας, το οποίο πρέπει να είναι βαθύ, και αφήστε τα να σιγοβράζουν για περίπου 2 ώρες. Απομακρύνετέ τα από τη φωτιά και στη συνέχεια ανακατέψτε τα στο μπλέντερ και στραγγίξτε. Τοποθετήστε το μείγμα σε βαζάκι αποστειρωμένο και φυλάξτε το στο ψυγείο.

 

Φτιάξτε τη δική σας κέτσαπ και μουστάρδα σε 5 λεπτά

Μουστάρδα (με μαύρη μπίρα)
Με ελάχιστες θερμίδες ανά κουταλιά, η μουστάρδα είναι ιδανική για κρύα πιάτα, για μπιφτέκια και φυσικά και πάλι για σάντουιτς, μπέργκερ, σαλάτες κ.ά., προσέχοντας πάντα τη γραμμή και τη σιλουέτα σας. Φτιάξτε τη δική σας σπιτική μουστάρδα με μαύρη μπίρα χωρίς συντηρητικά, γρήγορα και εύκολα και απολαύστε πλούσια γεύση, χωρίς λιπαρά.

Θα χρειαστείτε (για 1 βάζο μουστάρδα 1 λίτρου): 1 ¼ του φλιτζανιού σπόρους μουστάρδας (σιναπιού), 2 φλιτζάνια λευκό ξίδι ή βαλσάμικο, ¼ του φλιτζανιού βαλσάμικο, ¼ του φλιτζανιού ζάχαρη, 1 ½ του φλιτζανιού μαύρη μπίρα, ¼ του φλιτζανιού μέλι, 1 κουτ. της σούπας κουρκουμά, μισό κουταλάκι του γλυκού μείγματος μπαχαρικών (μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρύφαλο), 2 κουτ. του γλυκού αλάτι.

Εκτέλεση: Μουλιάστε τους σπόρους από το βράδυ στο ξίδι, την μπίρα και τη ζάχαρη. Προσθέστε την επόμενη ημέρα τα υπόλοιπα συστατικά και χτυπήστε τα στο μπλέντερ. Προσθέστε έξτρα μέλι ανάλογα με το πόσο γλυκιά τη θέλετε. Βάλτε το μείγμα σε ένα γυάλινο βάζο και αφήστε το για λίγες ώρες στο ψυγείο.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika