Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Φυματίωση: Αύξηση κρουσμάτων σε κρατούμενους, χρήστες ουσιών και άτομα με HIV!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Φυματίωση: Αύξηση κρουσμάτων σε κρατούμενους, χρήστες ουσιών και άτομα με HIV

 

Φυματίωση: Αύξηση κρουσμάτων σε κρατούμενους, χρήστες ουσιών και άτομα με HIV!!!

 

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, έχει χαρακτηριστεί η 24η Μαρτίου από τoν Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και των Νόσων του Αναπνευστικού Συστήματος, καθώς στις 24 Μαρτίου του 1882, ο Robert Koch ανακοίνωσε την ανακάλυψη του αιτίου της φυματίωσης.

Παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εξάλειψη της νόσου, η φυματίωση αντιστέκεται σθεναρά κυρίως στις φτωχές χώρες, ενώ αναφορικά με την Ελλάδα, κατά τη τελευταία τριετία αυξήθηκαν σημαντικά τα περιστατικά φυματίωσης σε κρατούμενους, χρήστες ουσιών και ανθρώπους με HIV/AIDS.

Υπολογίζεται ότι 3.000.000 άνθρωποι που πάσχουν από φυματίωση δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. Έτσι το κεντρικό μήνυμα της φετινής Ημέρας Φυματίωσης προτρέπει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προσεγγίσουν, να φροντίσουν και να θεραπεύσουν όλους αυτούς τους αβοήθητους πάσχοντες.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι από τη θέση που κατέχετε θα συμβάλετε τα μέγιστα στην εκπλήρωση των σκοπών αυτών, σας αποστέλλουμε πληροφοριακό υλικό και σας προτρέπουμε να επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο της Εταιρείας μας www.hts.org.gr
για να αντλήσετε χρήσιμες πληροφορίες.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος και ο Γενικός γραμματέας της Ένωσης κ.κ. Μ. Τουμπής και Θ. Βασιλακόπουλος – Συντονιστής Δ/ντής 6ης Κλινικής, Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» ΕΚΠΑ καθώς και οι συντονιστές της Ομάδας Εργασίας Φυματίωσης Χ. Μπότση και Μ. Τσικρικά, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλλουν σε μία παγκόσμια προσπάθεια για τη διάγνωση, αντιμετώπιση και θεραπεία των 3.000.000 περίπου ασθενών με φυματίωση που δεν έχουν πρόσβαση στις Υπηρεσίας Υγείας. Παράλληλα θέτει τον τολμηρό στόχο της σχεδόν πλήρους εξάλειψης της φυματίωσης το 2035.

Το μέγεθος του προβλήματος παγκοσμίως

Σύμφωνα με τη πρόσφατη Ετήσια Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Φυματίωση, εκτιμάται ότι το 2013 :

• Οι νέες περιπτώσεις φυματίωσης ήταν περίπου 9.000.000, (σχεδόν μισό εκατομμύριο περισσότερες από ότι το 2012).
Εξ αυτών 1.100.000 είχαν ταυτόχρονα και HIV λοίμωξη. Η διπλή λοίμωξη είναι ιδιαίτερα συχνή στην Αφρική και τη ΝΑ Ασία όπου τα 3/4 των ασθενών με φυματίωση έχουν και HIV λοίμωξη.
• Οι θάνατοι από φυματίωση έφτασαν το 1.500.000. Από αυτούς οι 1.000.000 αφορούσαν σε άνδρες, οι 360.000 σε HIV θετικούς ασθενείς και οι 80.000 σε παιδιά.
• Το 95% των περιστατικών φυματίωσης και το 98% των θανάτων από αυτή συμβαίνουν σε φτωχές χώρες.
• Η επιδημία της φυματίωσης είναι ιδιαίτερα έντονη σε ορισμένες περιοχές, όπως Αφρική, Κεντρική Ασία και Ανατολική Ευρώπη. Η επιδημία αναμένεται να επιδεινωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση με δεδομένα του 2013
• Υπολογίζεται ότι 480.000 άνθρωποι ανάπτυξαν πολυανθεκτική φυματίωση (ανθεκτικότητα στα δύο τουλάχιστον πολυτιμότερα αντιφυματικά φάρμακα, την ισονιαζίδη και τη ριφαμπυκίνη).
• Ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό πολυανθεκτικών περιπτώσεων φυματίωσης έχουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.
• Από τα δηλωθέντα κρούσματα φυματίωσης υπολογίζονται 300.000 περιπτώσεις πολυανθεκτικής φυματίωσης. Από αυτά διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν μόνο 136.000, ενώ ειδική θεραπεία έλαβαν μόνο 97.000 με ποσοστό επιτυχίας 48%.
• Από το σύνολο των ανθεκτικών περιπτώσεων υπολογίζεται ότι το 9% αφορά σε περιπτώσεις εκτεταμένα ανθεκτικής φυματίωσης (ανθεκτικότητα στο σύνολο σχεδόν των φαρμάκων).
• Πάνω από 100 χώρες έχουν δηλώσει έστω και μια περίπτωση εκτεταμένα ανθεκτικής φυματίωσης.
Ασθενείς χωρίς πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας
• Υπολογίζεται ότι 3.000.000 άνθρωποι που πάσχουν από φυματίωση δεν έχουν πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας.

Το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα

• Παρά το γεγονός ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει αξιόπιστο μηχανισμό δήλωσης καταγραφής της φυματίωσης, δυστυχώς δεν δηλώνονται όλες οι περιπτώσεις της νόσου. Έτσι το φαινόμενο της υποδήλωσης είναι σημαντικό με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα μας.
• Κατά την τελευταία 5ετία δηλώνονται κατά μέσο όρο 6 νέες περιπτώσεις φυματίωσης ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο. Ο μέσος ετήσιος αριθμός των δηλούμενων περιπτώσεων ήταν 500 άτομα. Εξ αυτών το 60% αφορούσε σε Έλληνες και το 40% σε αλλοδαπούς.
• Το ποσοστό της πολυανθεκτικής μορφής της νόσου στους Έλληνες με φυματίωση ήταν 1.5%, ενώ στους αλλοδαπούς 9%. Το σύνολο (~10) των περιπτώσεων της εκτεταμένα ανθεκτικής φυματίωσης αφορούσε σε αλλοδαπούς.
• Λόγω της οικονομικής κρίσεως, τα προγράμματα πρόληψης για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες αντιμετώπισαν σημαντικές μειώσεις χρηματοδότησης. Έτσι κατά τη τελευταία τριετία αυξήθηκαν σημαντικά τα περιστατικά φυματίωσης σε κρατούμενους, χρήστες ουσιών και ανθρώπους με HIV/AIDS.

Στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας θα μπορούσαν να ενταχθούν και τα ακόλουθα:
• Ανεπάρκεια κατάλληλων υποδομών νοσηλείας – αντιμετώπισης της φυματίωσης και ιδίως των ανθεκτικών μορφών της νόσου.
• Υποστελέχωση των αντιφυματικών ιατρείων
• Πενιχρή έως ανύπαρκτη υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Μυκοβακτηριδίων.
• Δυσχέρεια σύγχρονης εργαστηριακής (μοριακής) υποστήριξης της διάγνωση του νοσήματος λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.
• Ανεπάρκεια ενεργητικής ανίχνευσης νέων περιπτώσεων φυματίωσης
• Ανεπάρκεια μέτρων ελέγχου της διασποράς του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης

Η φυματίωση είναι μεταδοτικό νόσημα που δεν γνωρίζει σύνορα. Η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης του 2015 σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια ενεργοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ιδίως των Υπουργών Υγείας προκειμένου να αντιμετωπισθεί επιτυχώς το μεγάλο πρόβλημα της φυματίωσης σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Με ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η απαράδεκτη κατάσταση κατά την οποία πολλά περιστατικά φυματίωσης μένουν χωρίς διάγνωση και δεν λαμβάνουν τη πρέπουσα φροντίδα και θεραπεία.

 

 

onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς μιλάνε οι γιατροί για τον βίαιο και αιφνίδιο θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς του;

newsitamea

Κορονοϊός: Πόσοι νέοι πέθαναν από καρδιά σε 1 εκατομμύριο που εμβολιάστηκαν

Efi Nika

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα απ’ ό,τι εκείνα σε εμάς

Γιώργος Newsitamea