Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Φάρμακο η γυμναστική για την κατάθλιψη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η γυμναστική μπορεί να αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη αλλά και ένα θαυμάσιο όπλο για την πρόληψή της, σύμφωνα με τρεις νέες μελέτες που βασίζονται στη συνδυασμένη ανάλυση στοιχείων από προγενέστερες.

Η πρώτη από αυτές δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση «Preventive Medicine» και εστιάσθηκε στην προληπτική δύναμη της άσκησης, την οποία αξιολόγησαν οι ερευνητές με βάση κυρίως τις επιδόσεις περισσότερων από 1,14 εκατομμύρια εθελοντών σε ασκήσεις φυσικής κατάστασης και σε ερωτηματολόγια ψυχικής υγείας.

Οπως διαπίστωσαν, η συσχέτιση φυσικής κατάστασης και ψυχικής υγείας είναι σημαντική, γράφει η εφημερίδα «New York Times». Οταν οι ερευνητές χώρισαν σε ομάδες τους εθελοντές, αναλόγως με την αεροβική τους κατάσταση (όσο υψηλότερη, τόσο πιο γυμνασμένος είναι κανείς), διαπίστωσαν πως όσοι είχαν τη χειρότερη αεροβική κατάσταση είχαν κατά 75% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε σύγκριση με τους πιο γυμνασμένους συνομηλίκους τους.

Επιπλέον, όσοι είχαν μέτρια αεροβική κατάσταση είχαν κατά 25% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη, σε σύγκριση με τους πιο γυμνασμένους απ’ όλους.

Στη δεύτερη μελέτη, μία άλλη επιστημονική ομάδα στην οποία όμως συμμετείχαν και επιστήμονες από την πρώτη μελέτη, εξέτασε κατά πόσον θα μπορούσε η άσκηση να συμβάλει στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Η ανάλυση αυτή, που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην επιθεώρηση «Journal of Psychiatric Research», βασίστηκε σε 25 προγενέστερες μελέτες με πάσχοντες από κατάθλιψη, άλλοι εκ των οποίων εντάχθηκαν σε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής και άλλοι όχι.

Οπως έδειξαν συνδυαστικά τα στοιχεία, όταν η άσκηση είναι μετρίως έντονη (π.χ. βάδην ή τζόγκινγκ) και γίνεται υπό την επίβλεψη ενός προπονητή ούτως ώστε να μην εγκαταλείψει ο ασθενής το πρόγραμμα, μπορεί να ασκήσει «μεγάλη και σημαντική» επίδραση εναντίον της κατάθλιψης.

Η τελευταία μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Neuroscience and Biobehavioral Reviews» και εξέτασε τι μπορεί να συμβαίνει στον οργανισμό όταν γυμναζόμαστε και επηρεάζεται τόσο ευνοϊκά η ψυχική διάθεση. Και πάλι έγινε συνδυασμένη ανάλυση στοιχείων – αυτήν τη φορά από 20 προγενέστερες μελέτες, στις οποίες διάφορες ερευνητικές ομάδες είχαν λάβει δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες για να μετρήσουν διάφορους δείκτες.

Η συνδυασμένη ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη συστηματική γυμναστική μειώνονται διάφοροι δείκτες φλεγμονής και αυξάνονται τα επίπεδα ορισμένων ορμονών και άλλων βιοχημικών ουσιών που πιστεύεται ότι βελτιώνουν το αίσθημα ευεξίας.

Βελτίωση της ψυχολογίας

Οι τρεις νέες μεταναλύσεις, όπως λέγεται επιστημονικά η συνδυασμένη ανάλυση προγενέστερων μελετών, «ενισχύουν τη θέση της άσκησης ως τρόπου βελτίωσης της ψυχικής υγείας» δήλωσε ο δρ Φελίπε Μπαρέτο Σούκι από το Πανεπιστημιακό Κέντρο La Salle στη Βραζιλία, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή Μπρέντον Σταμπς από το King’s College του Λονδίνου ήταν κύριος ερευνητής και στις τρεις νέες μελέτες.

Βέβαια, «απαιτείται ακόμα πολλή έρευνα για να καθοριστεί η ιδεώδης διάρκεια και ο τύπος άσκησης που μπορεί να δράσει προληπτικά και θεραπευτικά εναντίον της κατάθλιψης» διευκρίνισε. Εσπευσε όμως να προσθέσει πως όποιος αισθάνεται ψυχική κατάπτωση έπειτα από πρόσφατα αρνητικά γεγονότα στη ζωή του, καλό είναι να αρχίσει να κάνει ποδήλατο, περπάτημα με γρήγορο βήμα ή τζόγκινγκ διότι «είναι βέβαιο πως θα αρχίσει να νιώθει καλύτερα» – αρκεί να συμβουλευθεί πρώτα έναν γιατρό, αν έχει χρόνια να γυμναστεί.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea