Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Φάρμακο για την ψωρίαση είναι αποτελεσματικό για χρόνια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1745821

Ένα φάρμακο που χορηγείται στους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση διατηρεί την αποτελεσματικότητά του για χρόνια, διατηρώντας καθαρό το δέρμα των ασθενών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στο 25ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας (EADV) στη Βιέννη, περισσότεροι από έξι στους δέκα ασθενείς που παίρνουν το φάρμακο σεκουκινουμάμπη (secukinumab) εξακολουθούν να παρουσιάζουν πλήρη ή σχεδόν πλήρη ύφεση της ψωρίασής τους τέσσερα χρόνια έπειτα από την έναρξη της αγωγής.

Μάλιστα το ποσοστό που διατηρούν καθαρό ή σχεδόν καθαρό το δέρμα τους στα τέσσερα χρόνια είναι παραπλήσιο με εκείνο που καταγράφηκε έπειτα από έναν χρόνο θεραπείας (66,4% έναντι 68,5% αντιστοίχως).

Επιπλέον, οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς αποκτούν εντελώς καθαρό δέρμα, με αποτέλεσμα η μέση βελτίωση των συμπτωμάτων να υπερβαίνει το 90% στα τέσσερα χρόνια θεραπείας.

Η διάρκεια της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου είναι σημαντική, διότι άλλα προηγμένα φάρμακα για την ψωρίαση της ίδιας κατηγορίας (λέγονται αντι-TNFs) μπορεί να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους με το πέρασμα του χρόνου.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 600 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή κατά πλάκας ψωρίαση, η οποία είναι η συχνότερη μορφή της συγκεκριμένης δερματοπάθειας (υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει τα οκτώ στα 10 κρούσματα της νόσου).

Η κατά πλάκας ψωρίαση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία στο δέρμα συνήθως του αγκώνα, των γονάτων, του κεφαλιού και του κορμού κόκκινων πλακών που έχουν σαφή όρια και καλύπτονται από γκρι λέπια.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η σεκουκινουμάμπη βοήθησε επίσης το 60% των ασθενών με ψωρίαση στις παλάμες και στα πέλματα να αποκτήσουν καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα, ένα εύρημα που χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετικά σημαντικό επειδή η αντιμετώπιση της ψωρίασης στα συγκεκριμένα τμήματα του δέρματος είναι πολύ δύσκολη.

Η ψωρίαση είναι μία αρκετά συχνή δερματοπάθεια (υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 1-2% του γενικού πληθυσμού) που προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά συχνά έχει κληρονομική επιβάρυνση.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika