Newsitamea.gr
Σ.Κ.Π. ΥΓΕΙΑ NEWS

Φάρμακο για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποκαθιστά τη μυελίνη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

multiple-sclerosis

Η φινγκολιμόδη, ένα φάρμακο που χορηγείται στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας (υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα), φέρεται πώς έχει πολλαπλά θετικά και άγνωστη μέχρι σήμερα δράση, καθώς μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ίδια κατηγορία ασθενών ενισχύοντας την αναγέννηση νεύρων και την αύξηση της μυελύνωσης, συμπληρωματικά από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Όπως φάνηκε δηλαδή από πρόσφατη μελέτη, δημιουργεί νέο μονωτικό υλικό (μυελίνη) στα νεύρα.

Η μελέτη με τίτλο «Η φινγκολιμόδη ενισχύει την αναγέννηση περιφερικών νευρών μέσω της τροποποίησης λυσοφωσφολιπίδιων σηματοδότησης» πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Heinrich-Heine της Γερμανίας και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Neuroinflammation.

Η 1-φωσφορική σφιγγοσίνη (S1P) είναι ένα φωσφολιπίδιο γνωστό για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς δεσμεύει τον υποδοχέα έκφρασης λεμφοκυττάρων S1P1, τα οποία βοηθούν τη μετανάστευση των λεμφοκύτταρων από τους λεμφαδένες στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας έτσι την ανεπιθύμητη φλεγμονή στο νευρικό σύστημα. Η φινγκολιμόδη είναι ανταγωνιστής υποδοχέων S1P, οπότε αναστέλλει το σήμα τους, άρα προλαμβάνει και την εξάπλωση λεμφοκυττάρων και ως εκ τούτου τη μείωση της φλεγμονής.

www.insider.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika