Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα: Πώς θα προφυλαχθείτε από τη λοίμωξη που είναι σε έξαρση στα σχολεία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα: Πώς θα προφυλαχθείτε από τη λοίμωξη που είναι σε έξαρση στα σχολεία

Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα: Πώς θα προφυλαχθείτε από τη λοίμωξη που είναι σε έξαρση στα σχολεία

Η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα που περιλαμβάνει και τις αμυγδαλές και προσβάλλει συχνότερα παιδιά σχολικής ηλικίας 3-15 ετών.

Προκαλείται από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α που ευθύνεται για το 40% των επεισοδίων φαρυγγίτιδας.

Σε περιόδους επιδημίας το ποσοστό των ασυμπτωματικών παιδιών με θετική καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος φθάνει το 15-30%.

Τα περισσότερα απ’ αυτά είναι φορείς και τα υπόλοιπα έχουν ασυμπτωματική λοίμωξη.

Πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης.

Ακόμη και σε άτομα που δεν παίρνουν θεραπεία, η μολυσματικότητα μειώνεται σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη. Οι φορείς είναι σχεδόν απίθανο να μεταδώσουν το στρεπτόκοκκο, ίσως λόγω του μικρού αριθμού των μικροοργανισμών στο φάρυγγα ή την εξαφάνιση τους από τις ρινικές εκκρίσεις.

Η μετάδοση της λαρυγγοφαρυγγίτιδας μέσα στην οικογένεια είναι αρκετά υψηλή. Υπολογίζεται ότι 25% των αδελφών και 5-20% των ενηλίκων μέσα στην οικογένεια ενός πάσχοντος από στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα θα μολυνθούν με το στρεπτόκοκκο, και ότι 50-80% απ’ αυτούς θα αναπτύξουν τη νόσο τις επόμενες εβδομάδες.

Αντιμετώπιση

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να περιοριστούν οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των πασχόντων. Η έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικού ελαττώνει τον αριθμό των στρεπτόκοκκων στο φάρυγγα και έτσι τα παιδιά, εφ’ όσον βελτιωθούν και κλινικά, μπορούν να επιστρέψουν στις σχολικές υποχρεώσεις τους 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας.

 

 

 

 

πηγή: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika