Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

6 βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν την Εγκεφαλική Λειτουργία!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-131741675

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο όργανο που χρειάζεται ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει σωστά. Οι διατροφικές ελλείψεις συνδέονται με την κακή ψυχική υγεία, την εκδήλωση ηλικιακής γνωστικής κατάπτωσης και τις αναπτυξιακές διαταραχές. Αντιθέτως, πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η επαρκής πρόσληψη ωφέλιμων για τον εγκέφαλο συστατικών βελτιώνουν τη μάθηση, τη μνήμη και γενικότερα κάθε πτυχή της νοητικής λειτουργίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, πρέπει να φροντίζετε να λαμβάνετε τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής σας.

1. Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β θεωρούνται απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη Β1 συγκεκριμένα βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον εγκεφαλικό και τον νευρικό ιστό και εμπλέκεται στη διαδικασία μεταφοράς των νευρικών σημάτων. Η σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης Β1 συνδέεται με το σύνδρομο Korsakoff, μια χρόνια διαταραχή της μνήμης. Η βιταμίνη Β1 βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα στα ψάρια (πέστροφα, σολομός, τόνος, σκουμπρί), στο καθαρό χοιρινό κρέας, στους ηλιόσπορους και στα μπιζέλια.

2. Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ)

Μπορούμε να πάρουμε τη βιταμίνη Β9 από τροφές όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια, οι φακές, τα φασόλια και το μαρούλι. Η βιταμίνη Β9 παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των αμινοξέων και στην ανάπτυξη του νευρικού ιστού.

3. Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση στον εγκέφαλο. Λαμβάνουμε τη βιταμίνη μέσω της διατροφής από τροφές όπως τα εσπεριδοειδή φρούτα, τα πράσινα λαχανικά, οι φράουλες, το μάνγκο, ο ανανάς και το ακτινίδιο. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ντοπαμίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή, ενώ παράλληλα προστατεύει τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες.

4. Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι το πλέον πολύτιμο μέταλλο για τον εγκέφαλο, αφού παίζει ρόλο «αγγελιαφόρου» μεταξύ των νευρικών κυττάρων και παράλληλα ρυθμίζει τη νευροδιαβίβαση και ελέγχει την ευαισθησία των νεύρων. Εκτός από τα γαλακτοκομικά, το ασβέστιο βρίσκεται στις σαρδέλες και στα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα.

5. Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο προωθεί τη μετατροπή αρκετών βιταμινών του συμπλέγματος Β στην ενεργή τους μορφή. Με άλλα λόγια, οι βιταμίνες αυτές πρέπει να λαμβάνονται συνδυαστικά με μαγνήσιο και άλλα μέταλλα ώστε να επιδράσουν θετικά στην εγκεφαλική λειτουργία. Το μαγνήσιο βρίσκεται στο σπανάκι, στον πασατέμπο, στο σκουμπρί, στο καστανό ρύζι και στο αβοκάντο.

6. Ψευδάργυρος

Δεν είναι σαφής ο ρόλος του ψευδαργύρου στην εγκεφαλική λειτουργία, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι η έλλειψή του συνδέεται με νευρολογικά ελλείμματα. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα στον πασατέμπο, στο μοσχαρίσιο κρέας και στις γαρίδες.

Medical Daily / ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika