Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Εσείς τι ομάδα αίματος έχετε; Δείτε 10 Σημαντικά Πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να ξέρετε για αυτήν

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποια ομάδα αίματος Α, Β, ΑΒ ή Ο, η οποία καθορίζεται από τη γέννηση μας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάθε τύπος αίματος έχει τις δικές του ιδιότητες, που είναι κοινές σε όσους έχουν την ίδια ομάδα αίματος.

Αυτή είναι μια ανασκόπηση των σημαντικότερων χαρακτηριστικών των ομάδων αίματος:

Ομάδα αίματος και απόγονοι

Περίπου το 85% των ανθρώπων είναι ρέζους θετικό. Ωστόσο, αν μια γυναίκα είναι ρέζους αρνητικό και ο άντρας που την αφήνει έγκυο είναι ρέζους θετικό, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ότι το παιδί τους θα αναπτύξει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ομάδα αίματος και ασθένειες

Ανάλογα με το πρόβλημα υγείας, κάθε τύπος αίματος μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητος σε αυτό, έτσι θα πρέπει να ψάξετε τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία σας και να προσπαθήσετε να τους μειώσετε.

Ομάδα αίματος και διατροφή

Θα πρέπει να γνωρίζετε την ομάδα του αίματός σας, ώστε να γνωρίζετε τα τρόφιμα που είναι ευεργετικά για την υγεία σας, και ποια να αποφύγετε. Ως εκ τούτου, άτομα με ομάδα αίματος Α πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά.

Όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο συνιστάται να καταναλώνουν περισσότερες πρωτεΐνες με τη μορφή ψαριών και κρέατος, και όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ πρέπει να καταναλώνουν άπαχο κρέας και θαλασσινά. Τέλος, όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος Β πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο κρέας.

Αντιγόνα στο αίμα

Τα αντιγόνα του αίματος μπορεί να είναι παρόντα στο αίμα, το πεπτικό σύστημα, τους πνεύμονες, και τα ρουθούνια, μέσα στο στόμα και το παχύ έντερο.

Ομάδα αίματος και άγχος

Τα άτομα με ομάδα αίματος O χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσουν μετά από μια αγχωτική κατάσταση από ό, τι οι άλλοι.

Προβλήματα ομάδας αίματος και βάρος

Η ομάδα αίματος μπορεί επίσης να καθορίσει αν κάποιος θα έχει λίπος στην κοιλιά ή όχι, καθώς όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό, και όσοι έχουν ομάδα αίματος Α δεν πάσχουν από τέτοια θέματα γενικότερα.

Ομάδα αίματος και εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που ανήκουν στην ομάδα αίματος ΑΒ συλλαμβάνουν πολύ πιο εύκολα από γυναίκες άλλων ομάδων αίματος, καθώς έχουν μειωμένη παραγωγή ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.

Ομάδα αίματος και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Σε περίπτωση που χρειαστείτε μετάγγιση αίματος, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα άτομα με O με ρέζους αρνητικό μπορούν να δώσουν αίμα σε οποιαδήποτε ομάδα αίματος, και όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ είναι αποδέκτες όλων των ομάδων αίματος. Αυτή η πληροφορία θα φανεί χρήσιμη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για να σωθεί πολύτιμος χρόνος.

Οι ομάδες αίματος είναι συνολικά οκτώ και αποτελούν υποκατηγορίες των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ (A, B, AB ή O). Αυτές οι τέσσερις ομάδες καθορίζονται από την παρουσία ή την απουσία δύο βασικών αντιγόνων (Α, Β) στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των κυττάρων που μεταφέρουν το οξυγόνο, και ταυτόχρονα από την παρουσία ή απουσία αντισωμάτων στο πλάσμα, δηλαδή το υγρό συστατικό του αίματος:

  • Ομάδα Α: Υπάρχει μόνο το αντιγόνο Α στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων (και το Β αντίσωμα στο πλάσμα του αίματος).
  • Ομάδα Β: Υπάρχει μόνο το αντιγόνο Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων (και το Α αντίσωμα στο πλάσμα του αίματος).
  • Ομάδα ΑΒ: Υπάρχει και το αντιγόνο Α και το αντιγόνο Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων (και ούτε το αντιγόνο Α ούτε το αντιγόνο Β στο πλάσμα του αίματος).
  • Ομάδα Ο: Δεν υπάρχει ούτε το αντιγόνο Α ούτε το αντιγόνο Β στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων (και τόσο το αντιγόνο Α όσο και το αντιγόνο Β στο πλάσμα του αίματος).

Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε Rh θετικό (+) ή Rh αρνητικό (-), ανάλογα με το αν υπάρχουν ή όχι (αντίστοιχα) άλλα αντιγόνα (κυρίως το D αντιγόνο) στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι, δημιουργούνται οι οκτώ ομάδες συνολικά: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ και O-.

Πώς καθορίζεται η ομάδα αίματος

Όπως και το χρώμα των ματιών και πολλά άλλα χαρακτηριστικά, η ομάδα αίματος καθορίζεται από τα γονίδια που κληροδοτούν οι γονείς. Ανάλογα με τη «μείξη» των ομάδων αίματος των δύο γονέων, στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται πώς προκύπτει η ομάδα αίματος του παιδιού.

omada aimatos paidiou

Συμβατότητα ομάδων αίματος

Σε περίπτωση μετάγγισης αίματος πρέπει να εξασφαλιστεί ότι το αίμα του δότη είναι συμβατό με αυτό του αποδέκτη, δηλαδή ότι το αίμα του πρώτου δεν περιέχει αντιγόνα που θα πυροδοτήσουν την ανοσολογική αντίδραση στον δεύτερο.

Η συμβατότητα μεταξύ των διαφόρων ομάδων αίματος παρουσιάζεται σχηματικά στην παρακάτω εικόνα.

omades aimatos

  • Η ομάδα Ο μπορεί να δώσει αίμα σε οποιαδήποτε άλλη, γι’ αυτό ονομάζεται πανδότης.
  • Η ομάδα Α μπορεί να δώσει αίμα στην Α και στην ΑΒ.
  • Η ομάδα Β μπορεί να δώσει αίμα στην Α και στην ΑΒ.
  • Η ομάδα ΑΒ μπορεί να δώσει μόνο στην ΑΒ, αλλά να λάβει από οποιαδήποτε άλλη, γι’ αυτό ονομάζεται πανδέκτης.
  • Όσο για το σύστημα ρέζους, οι ομάδες Rh θετικό δίνουν σε ομάδες Rh θετικό και οι ομάδες Rh αρνητικό δίνουν σε ομάδες Rh αρνητικό.
  • Η πιο κοινή ομάδα αίματος είναι η O+ και η πιο σπάνια η AB-.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea