Newsitamea.gr
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΑΙΔΙ

Εσάς πόσο ανταγωνιστικό είναι το παιδί σας;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Εσάς πόσο ανταγωνιστικό είναι το παιδί σας;

Εσάς πόσο ανταγωνιστικό είναι το παιδί σας;

Ο παιδικός ανταγωνισμός είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε όλο και πιο συχνά στις μέρες μας. Προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα και μπορεί να έχει θετικές ή και αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά. Πώς όμως θα καταλάβετε αν το παιδί σας είναι παραπάνω ανταγωνιστικό από όσο πρέπει;

Για κάποια παιδιά, η ιδέα της νίκης είναι κίνητρο για να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο για κάτι, ενώ για κάποια άλλα ο ανταγωνισμός και ο φόβος της αποτυχίας λειτουργούν αποτρεπτικά. Εσάς πόσο ανταγωνιστικό είναι λοιπόν το παιδί σας;

Του αρέσει να καυχιέται για πράγματα που κάνει;
Κέρδισε σε ένα παιχνίδι στο σχολείο και από τότε το διατυμπανίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί; Είναι ίσως το πρώτο σημάδι που πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις και μαρτυρά ότι το μικρό σας είναι παραπάνω ανταγωνιστικό από όσο θα έπρεπε. Δώστε έμφαση στις δυνατότητες που οδήγησαν σε αυτήν τη νίκη και όχι στη νίκη αυτή καθ’ αυτή σαν γεγονός.

Δεν νιώθει ποτέ ότι είναι αρκετά καλό
Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά είναι… πολυάσχολα ήδη από την πολύ μικρή τους ηλικία. Αθλητικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες, σχολείο, μουσική γεμίζουν το πρόγραμμά τους και προσπαθεί να αντεπεξέλθουν σε όλα, όσο το δυνατόν καλύτερα. Αν παρόλα αυτά, σπάνια νιώθει ικανοποιημένο με τον εαυτό του, σημαίνει ότι θέλει να είναι καλύτερο σε όλα. Επαινέστε το με μέτρο για τα πιο μικρά αλλά και για τα πιο σπουδαία κατορθώματά του και η αυτοπεποίθησή του θα ανέβει στα ύψη!

Οι αντιδράσεις του είναι υπερβολικές
Έχετε παρατηρήσει ότι τώρα τελευταία οι αντιδράσεις του παιδιού σας είναι πιο ακραίες; Οι φωνές, τα κλάματα και η απαίτησή τους να γίνει αυτό που θέλουν, όταν το θέλουν κρύβει την ανάγκη του να γίνεται πάντα αυτό που θέλει και φυσικά να είναι καλύτερο από όλους τους άλλους. Όσο το μικρό σας μεγαλώνει, τα συναισθήματα αυτά εξωτερικεύονται με φωνές, μούτρα και πλέον το στρες είναι εμφανές. Προσπαθήστε να το μάθετε να ελέγχει τα συναισθήματά του, να εκτιμάει τη νίκη αλλά και την ήττα και να βλέπει τα θετικά και στις δύο περιπτώσεις.

Μήπως κάποιος κλέβει στο παιχνίδι;
Πιθανότατα είναι η ώρα να επέμβετε άμεσα! Η επιθυμία του να κερδίσει ένα παιχνίδι ή να φαίνεται καλύτερο από τα άλλα παιδιά, το οδηγούν ακόμα και να εξαπατήσει τους συμπαίκτες του. Εξηγήστε του γιατί αυτό είναι λάθος και ότι η νίκη έχει αξία μόνο αν την έχουμε κερδίσει με την αξία μας.

Είναι αγχωμένο
Ο έντονος ανταγωνισμός μπορεί να προκαλέσει πολύ άγχος σε ένα παιδί. Αν και πρέπει όσο είναι μικρό να το μάθουμε να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του, να βάζει στόχους και να μην τα παρατάει εύκολα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό, που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινότητα ενός παιδιού, είναι η ευτυχία και η ξεγνοιασιά!

 

 

 

 

www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση στον γάμο μετά το 1ο παιδί: γιατί συμβαίνει και πώς να την προλάβετε

Efi Nika

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika