Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Έρπης ζωστήρας: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Έρπης ζωστήρας: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Νέα μελέτη Νοτιοκορεατών επιστημόνων επιβεβαιώνει ότι η λοίμωξη από τον ιό έρπη ζωστήρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς. Αφού κάποιος περάσει την ανεμοβλογιά, ο ιός βρίσκεται ανενεργός στο νευρικό ιστό, κοντά στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Χρόνια αργότερα, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί ως έρπης ζωστήρας.

Ο έρπης προκαλεί επώδυνο εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, τις περισσότερες φορές όμως εμφανίζεται ως μια λωρίδα από φουσκάλες που εκτείνεται στο δεξί ή στο αριστερό πλευρό.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Asan στη Σεούλ της Νότιας Κορέας προειδοποιούν ότι ο ιός του έρπητα μπορεί να μετακινηθεί μέσω του δέρματος και να επιτεθεί στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα προκαλώντας φλεγμονή.

Έρπης ζωστήρας: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να προκαλέσει πήξη του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 40%.

Η φλεγμονή των νεύρων προκαλεί οξύ πόνο, γνωστό και ως μεθερπητική νευραλγία, μια επώδυνη επιπλοκή του έρπη ζωστήρα που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ο Δρ Sung-Han Kim και οι συνεργάτες του μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία περίπου 23.000 ασθενών με έρπη ζωστήρα για το διάστημα 2003 έως 2013 και τα συνέκριναν με εκείνα ασθενών που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Οι άνθρωποι που προσβάλλονταν από τον ιό ήταν πιθανότερο να είναι γυναίκες και είχαν περισσότερους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη και μεγαλύτερη ηλικία.

Ήταν όμως λιγότερο πιθανό να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ, έκαναν περισσότερη άσκηση και ήταν υψηλότερης κοινωνικοοικονομικής τάξης.

Αφού έλαβαν υπ’ όψη όλους τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με παθήσεις της καρδιάς και εγκεφαλικό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο έρπης ζωστήρας συνδέθηκε με 41% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε καρδιακού προβλήματος, 35% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 59% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος.

Οι πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν ιδιαίτερα υψηλές σε άτομα ηλικίας 40 ετών και κάτω, οι οποίοι διέτρεχαν κατά 3,74 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους συνομηλίκους τους χωρίς ιστορικό έρπη.

Οι κίνδυνοι τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έμφραγμα ήταν μεγαλύτεροι τον πρώτο χρόνο μετά την εμφάνιση του έρπη και μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Ο Kim τόνισε ότι γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους αυξημένους κινδύνους, αν και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθεί η σύνδεση των δύο καταστάσεων.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του έρπη ζωστήρα, υπογράμμισε ο συγγραφέας της μελέτης.

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika