Newsitamea.gr
ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Ερευνητές παρατήρησαν το πιο έντονο σημάδι του αυτισμού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

21

Ερευνητές παρατήρησαν το πιο έντονο σημάδι του αυτισμού

Τα μωρά που κάνουν πιο συχνές κινήσεις στα μάτια τους, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν αυτισμό μελλοντικά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν πρόσφατα ερευνητές, γνωρίζοντας ότι τα μωρά με αυτισμό χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα για να ανταποκριθούν και γι΄ αυτό ίσως αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα στις κινήσεις των ματιών τους.

Υψηλό ρίσκο να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους αυτισμό, φαίνεται πως έχουν τα μωρά που κινούν τα μάτια τους με πιο γρήγορο ρυθμό μέχρι τους οκτώ μήνες της ζωής τους, σύμφωνα με νέα μελέτη, χρηματοδοτημένη από το βρετανικό συμβούλιο ιατρικών ερευνών. Τα ευρήματα ίσως βοηθήσουν, με βάση τους μελετητές, στην πρώιμη αναγνώριση όλων εκείνων των σημαδιών που προδίδουν κάποια από τα κυριότερα συμπτώματα του αυτισμού.

Η συχνότητα με την οποία ανοιγοκλείνει ένα μωρό τα μάτια του, εκδηλώνει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο το πόσο καλή επαφή έχει με τον νέο κόσμο που ξεδιπλώνεται γύρω του, αλλά και τον βαθμό με τον οποίο προσλαμβάνει όσα παρατηρεί στον χώρο. Στην παρούσα έρευνα, οι μελετητές χρησιμοποίησαν μια ειδική μέθοδο που στηρίχθηκε στην ανάλυση του μοτίβου κίνησης των ματιών σε 104 μωρά, ηλικίας έξι έως οκτώ μηνών.

Εκείνο στο οποίο επικεντρώθηκε η ερευνητική ομάδα ήταν να προσέχει τις κινήσεις των ματιών των παιδιών όποτε κοιτούσαν μια στατική εικόνα. Αυτό το οποίο διαπιστώθηκε είναι πως ένα μωρό κινεί κατά μέσο όρο τα μάτια του δύο φορές το δευτερόλεπτο. Τα μωρά που αργότερα διαγνώστηκαν ωστόσο με αυτισμό, κινούσαν τα μάτια τους περισσότερες φορές, κατά μέσο όρο τρεις το δευτερόλεπτο.

21

Παιδιά με αυτισμό: Περισσότερες κινήσεις ματιών για να ανταποκριθούν στο περιβάλλον

Οι ερευνητές κατέληξαν στην άποψη ότι η συχνότητα της κίνησης των ματιών δεν είναι ένα επαρκές σύμπτωμα που προδίδει τον αυτισμό εάν εξεταστεί μεμονωμένα. Μόνο σε συνδυασμό με άλλα σημάδια, θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια έγκυρη διάγνωση. Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Sam Wass, “Η μελέτη μας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο κυρίως εάν μέσα από τα ευρήματα πρέπει να οδηγηθούμε σε αξιόπιστα συμπεράσματα που περιστρέφονται γύρω από το ευρύ φάσμα του αυτισμού”.

Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτισμό στη ζωή τους, έχουν λοιπόν τα παιδιά που κινούν με περισσότερη ταχύτητα τα μάτια τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτά τα μωρά πιθανώς έχουν ανάγκη από περισσότερα ερεθίσματα για να ανταποκριθούν γι’ αυτό και κινούν τα μάτια τους περισσότερο. Κάποια από τα παιδιά που εξετάστηκαν, παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης Διαταραχής του Αυτιστικού Φάσματος, εξαιτίας κληρονομικών παραγόντων.

Η νέα μελέτη είναι μέρος μιας ευρύτερης έρευνας που έχει ως στόχο να κατανοήσει την πρώιμη ανάπτυξη ενός παιδιού που στην πορεία, διαγιγνώσκεται με αυτισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, “Οι ενήλικες με αυτισμό προσλαμβάνουν κάποιες φορές πιο γρήγορα τις οπτικές πληροφορίες του περιβάλλοντός τους και ίσως αυτό αρχίζει να διαφαίνεται από την νηπιακή ηλικία, όπως έδειξε και η έρευνα.

 

www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika