Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Έρευνα: Κοιμόμαστε λίγο και αργά – και δεν ξυπνάμε το Σάββατο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Έρευνα: Κοιμόμαστε λίγο και αργά – και δεν ξυπνάμε το Σάββατο

Οι Έλληνες κοιμούνται λίγο και πολύ αργά, με συνέπεια το Σάββατο το πρωί να μην μπορούν να ανοίξουν τα μάτια τους, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Τα ευρήματα προέρχονται από στατιστικές μεταξύ των χρηστών του Sleep Cycle – ενός app για iOS και android το οποίο καταγράφει πότε μπαίνει κανείς για ύπνο, πόσο ήσυχα (ή ανήσυχα) κοιμάται και πότε ξυπνάει (έχει και ξυπνητήρι).

Για να το επιτύχει αυτό, χρησιμοποιεί το επιταχυνσιόμετρο του κινητού και καταγράφει τις κινήσεις του σώματος στο κρεβάτι, με στόχο να ξυπνήσει τους χρήστες του όταν δεν κοιμούνται βαθιά ώστε να νιώθουν ξεκούραστοι και σαν να ξύπνησαν από μόνοι τους.

Το app χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε 50 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται Έλληνες.

Προσφάτως, λοιπόν, η εταιρεία που το παράγει ανακοίνωσε τι έδειξαν τα στοιχεία από 941.300 χρήστες του, ηλικίας 18 έως 55 ετών, την περίοδο 1 Ιουνίου 2014 έως 31 Μαρτίου 2015.

Σύμφωνα με αυτά, οι Έλληνες κοιμούνται κατά μέσον όρο 6 ώρες και 54 λεπτά κάθε βράδυ, ενώ οι περισσότεροι μπαίνουν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα και έως τη 1 το πρωί.

Η Παρασκευή είναι η μέρα της εβδομάδας που αφιερώνουν 27 λεπτά περισσότερα στον ύπνο τους και το Σάββατο είναι τόσο κουρασμένοι, ώστε ανοίγουν τα μάτια τους στις 9.39’ το πρωί, γεγονός που φέρνει την χώρα μας στην δεύτερη θέση στον κόσμο στη λίστα με τους «υπναράδες του Σαββάτου».

Συνολικά, η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των 50 όσον αφορά την μέση διάρκεια του ύπνου.

Στις άλλες χώρες

Τα στοιχεία του appανά ημέρα της εβδομάδας για τις συνήθειες ύπνου του πλανήτη έδειξαν ακόμα τα εξής:

* Δευτέρα. Αυτοί που ξυπνούν νωρίτερα απ’ όλους τη Δευτέρα το πρωί είναι οι Νοτιοαφρικανοί, οι οποίοι ανοίγουν τα μάτια τους στις 6.09’ κατά μέσον όρο.

* Τρίτη. Η κατ’ εξοχήν μέρα της κακοδιαθεσίας για τους περισσότερους λαούς, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται Αμερικανοί, Ισπανοί, Ελβετοί, Νοτιοαφρικανοί και Βραζιλιάνοι.

* Τετάρτη. Είναι η μέρα της καλύτερης ποιότητας ύπνου. Το 58% των χρηστών απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, κοιμούνται πιο ήσυχα τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, με τους Κινέζους να έχουν την καλύτερη ποιότητα ύπνου απ’ όλους.

* Πέμπτη. Οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής κοιμούνται περισσότερο τις Πέμπτες, ενώ οι κάτοικοι του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας έχουν και την καλύτερη ψυχική διάθεση.

* Παρασκευή. Αμερικανοί, Καναδοί, Κοσταρικανοί, Νεοζηλανδοί και Σουηδοί έχουν την καλύτερη ψυχική διάθεση την Παρασκευή.

* Σάββατο. Είναι η κατ’ εξοχήν ημέρα του «άσε με να κοιμηθώ». Το 90% του πλανήτη ξυπνάει πολύ πιο αργά απ’ ό,τι τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, με τους Πορτογάλους να είναι οι «πρωταθλητές» (δεν ανοίγουν τα μάτια τους πριν τις 9.51’ π.μ.) και εμείς, όπως προαναφέρθηκε, οι δευτεραθλητές. Για το 71% του πλανήτη είναι η μέρα που ξυπνούν με την καλύτερη ψυχική διάθεση.

* Κυριακή. Η μέρα της εβδομάδας που το 66% των ενηλίκων κοιμούνται λιγότερο λόγω ξενυχτιού το Σαββατόβραδο. Οι Νοτιοκορεάτες κοιμούνται λιγότερο απ’ όλους (5 ώρες και 53 λεπτά). Για τους Μεξικανούς είναι η μέρα της μεγαλύτερης ευδιαθεσίας.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika