Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Έρχεται απαγόρευση και του e-τσιγάρου στους δημόσιους χώρους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Στην απαγόρευση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους και κάθε μορφής ενημέρωσης γύρω από αυτό και τα προϊόντα του, προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Οι σχετικές ρυθμίσεις περιέχονται στο νομοσχέδιό του για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) που αντιδρά έντονα σε αυτές.

Ωστόσο οι πνευμονολόγοι υποστηρίζουν το μέτρο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως είναι ασφαλές το e-τσιγάρο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το προεδρείο του ΣΕΕΗΤ ισχυρίσθηκε ότι με την απαγόρευσή του «το Υπουργείο Υγείας αφαιρεί από τους ενήλικους καπνιστές το δικαίωμα να ενημερωθούν για την εξέλιξη ενός προϊόντος που μπορεί να τους σώσει την ζωή» και «τιμωρεί τους χιλιάδες ατμιστές που κατάφεραν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα».

Και όλ’ αυτά, συνέχισε, «χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική έρευνα που να μιλάει για παθητικό άτμισμα και σε αντίθεση με ότι έχουν αποφασίσει προηγμένες υγειονομικά χώρες».

Ωστόσο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) σε ξεχωριστή εκδήλωση είπαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλές αλλά αντιθέτως υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι επιβλαβές για το αναπνευστικό σύστημα.

Υπογράμμισαν, δε, με έμφαση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μέσο διακοπής του καπνίσματος.

«Μελέτη που πραγματοποιήσαμε έδειξε ότι ένα και μόνο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει επίδραση στην αναπνευστική λειτουργία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μέσο εισαγωγής των παιδιών στον κόσμο του καπνίσματος», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Κουλούρης, από την Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

Αυτός είναι και ο λόγος, που η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), αποφάσισε προσφάτως την απαγόρευση της πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων και των προϊόντων τους στους ανηλίκους, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υπεύθυνος της Mονάδας Πνευμονολογίας & Αναπνευστικής Ανεπάρκειαςτου Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, επισήμανε ότι «νέες μελέτες ενοχοποιούν ως καρκινογόνες τις αρωματικές ουσίες που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο (με τοξικότερο όλων το άρωμα της κανέλας), αλλά και τον διαλύτη (γλυκερόλη) που περιέχει».

Στη Βρετανία

Εν τω μεταξύ, η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία (BMA) στο ετήσιο συνέδριό της στο Μπέλφαστ, αποφάσισε να πιέσει την κυβέρνηση της χώρας για να απαγορεύσει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εξαιτίας των κινδύνων που κρύβει το παθητικό άτμισμα.

Οι γιατροί που συμμετείχαν στο συνέδριο ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης επειδή «ολοένα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες που εκλύουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν μακροχρόνιες βλάβες, όπως βλάβες στους πνεύμονες, επιπλοκές στην καρδιά, καρκίνο και θνησιγένεια στις εγκύους».

Οι γιατροί θέλουν να απαγορευθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε χώρους όπως οιπαμπ, τα εστιατόρια, οι αίθουσες συναυλιών και τα αεροδρόμια, ακριβώς όπως ισχύει για το κανονικό τσιγάρο.

«Είναι μύθος ότι δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα. Υπάρχει και συνιστά έναν νέο δυνητικό κίνδυνο, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα την έκτασή του» δήλωσε ο δρ Ίαιν Κένεντι, επικεφαλής της Επιτροπής Δημοσίας Υγείας της ΒΜΑ.

Ωστόσο η κυβερνητική υγειονομική Αρχή της Αγγλίας, το Public Health England, διαφωνεί με αυτή την άποψη, καθώς πιστεύει ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% ασφαλέστερα από τα κανονικά».

Επιπλέον, η ρυθμιστική Αρχή φαρμακευτικών προϊόντων της Βρετανίας, η Υπηρεσία Φαρμάκων & Προϊόντων Φροντίδας Υγείας (MHRA), ενέκρινε προσφάτως μία μάρκα ηλεκτρονικών τσιγάρων ως βοήθημα για την διακοπή του καπνίσματος.

Η άδεια παραχωρήθηκε σε μία εταιρεία προϊόντων καπνού, την εταιρεία British American Tobacco, και αφορά το προϊόν e-Voke.

Οι γιατροί κατηγορούν τις Αρχές για την ίδια κοντόφθαλμη συμπεριφορά που επιδεικνυόταν τη δεκαετία του ’60, όταν το τσιγάρο διαφημιζόταν ως κάτι υγιεινό και απαραίτητο, με τις ολέθριες συνέπειες που σήμερα βιώνει η ανθρωπότητα.

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika