Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η επόμενη ημέρα μιας Γυναίκας μετά την Διάγνωση με Καρκίνο του Μαστού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ALT TAG

Η επόμενη ημέρα μιας γυναίκας μετά την διάγνωση με καρκίνο του μαστού

Πρόσφατα διαγνώστηκες με καρκίνο του μαστού. Χωρίς αμφιβολία κάτι τέτοιο είναι κάθε άλλο παρά απλό και πολλά περνούν από το μυαλό σου. Ίσως έχεις ανάμεικτα συναισθήματα, κάτι μεταξύ σοκ, ανησυχίας, θυμού και στεναχώριας. Και είναι φυσιολογικό. Όμως, μπορείς να ακολουθήσεις κάποια βήματα και να προχωρήσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να αισθανθείς ότι έχεις και πάλι τον έλεγχο και να προετοιμαστείς για ό,τι επακολουθήσει.

Ενημερώσου.

Η γνώση είναι δύναμη. Όσα περισσότερα γνωρίζεις για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσεις, τόσο πιο προετοιμασμένη θα είσαι και, ας ελπίσουμε, λιγότερο αγχωμένη. Μίλησε στους γιατρούς σου για το είδος και το στάδιο του καρκίνου του μαστού από τον οποίο πάσχεις. Ενημερώσου για τις επιλογές θεραπείας που έχεις και για τα ποσοστά επιτυχίας της κάθε μίας. Μάθε για τις πιθανές παρενέργειες. Μάθε για το πώς ο καρκίνος και η θεραπεία που θα ακολουθήσεις ίσως επηρεάσουν τον τρόπο ζωής σου. Εάν αναζητάς πληροφορίες μόνη σου, ψάξε έγκυρες πηγές. Υπάρχουν φόρουμ υποστήριξης στα οποία άνθρωποι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Όμως, να έχεις υπόψη σου πως κάποιες φορές οι πληροφορίες που ακούς και διαβάζεις ίσως να μην είναι σωστές.

Δημιούργησε ένα σύστημα υποστήριξης.

Ίσως αισθανθείς καλύτερα εάν συνομιλήσεις με άλλους καρκινοπαθείς. Περνούν το ίδιο με εσένα και μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα. Ρώτησε το γιατρό σου ή ψάξε διαδικτυακά για να βρεις μία ομάδα υποστήριξης για τον καρκίνο του μαστού. Ή ίσως προτιμήσεις να μιλήσεις με κάποιο στενό φίλο ή μέλος της οικογένειάς σου, με κάποιο σύμβουλο ή κάποιο μέλος θρησκευτικής ομάδας. Επέλεξε κάποιον που γνωρίζεις ότι είναι καλός ακροατής. Μίλησε όταν νιώσεις την ανάγκη.

Κάνε προγραμματισμό

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας και της ανάρρωσής σου, ίσως χρειαστείς βοήθεια για λίγο καιρό με τις καθημερινές σου υποχρεώσεις. Κανόνισε έτσι ώστε κάποιος να πηγαίνει τα παιδιά σου στο σχολείο, να βγάζει το σκύλο έξω ή να σου κάνει τα ψώνια στο σουπερμάρκετ. Εάν ζεις μόνη, ίσως χρειαστεί να μετακομίσεις για λίγο καιρό με κάποιον, ενώ κάνεις θεραπεία. Οι φίλοι και οι συγγενείς συνήθως θέλουν να βοηθήσουν όμως δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Μη διστάσεις να τους πεις πώς μπορούν να συνεισφέρουν.

Αποφάσισε τι θα πεις στους φίλους και στην οικογένειά σου.

Εάν μιλάς στους άλλους για τον καρκίνο σου, τους δίνεις την ευκαιρία να σε βοηθήσουν και να σε υποστηρίξουν. Απλώς θα πρέπει να γνωρίζεις σε ποιον νιώθεις άνετα να μιλήσεις και ποια είναι η κατάλληλη στιγμή. Ίσως κάποιοι αισθανθούν άβολα και δεν θα ξέρουν τι να πουν. Όμως, οι περισσότεροι θα θελήσουν να σε παρηγορήσουν και να μάθουν πώς μπορούν να σε βοηθήσουν.

Σκέψου τι θα πεις στη δουλειά.

Και πάλι, από εσένα εξαρτάται σε ποιον θα μιλήσεις για τη διάγνωσή σου. Ίσως να μη θέλεις να κοινοποιήσεις τα θέματα της υγείας σου σε κανέναν από τους στενούς σου συνεργάτες. Ίσως χρειαστεί να πάρεις ρεπό ή να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου ανάλογα με τις θεραπείες. Στη συνέχεια, θα πρέπει φυσικά να μιλήσεις με τον εργοδότη σου ή το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού για να καθορίσετε το πρόγραμμα. Σκέψου την προοπτική να εργαστείς από το σπίτι για λίγο καιρό. Αυτό θα σου δώσει περισσότερη ενέργεια, ειδικά εάν δεν αισθάνεσαι καλά. Προγραμμάτισε τις θεραπείες για το Σαββατοκύριακο ή για αργά το απόγευμα για να έχεις χρόνο να αισθανθείς καλύτερα.

Λάβε μία δεύτερη άποψη.

Ίσως νιώσεις την ανάγκη να βιαστείς και να ξεκινήσεις άμεσα τη θεραπεία. Όμως, είναι συνήθως καλή ιδέα να βεβαιωθείς πως η διάγνωσή σου είναι σωστή και πως ο σχεδιασμός της θεραπείας σου είναι υπό έλεγχο. Ρώτησε το γιατρό σου, ή κάποιον άλλο γιατρό που εμπιστεύεσαι, να σου συστήσει κάποιον ειδικό για τον καρκίνο του μαστού. Πάρε μαζί σου όλα τα ιατρικά σου έγγραφα έτσι ώστε να μπορεί να σχηματίσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για την υγεία σου. Έλα σε επαφή με τον φορέα ασφάλισής σου. Ρώτησε εάν είναι δυνατό να καλυφθούν τα έξοδα για μία δεύτερη επίσκεψη σε γιατρό. Σε κάποια ασφαλιστικά ταμεία αυτό είναι εφικτό, όμως σιγουρέψου για το αν πρέπει να ακολουθήσεις κάποια συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο καρκίνος του μαστού θα επηρεάσει κατά πολύ τη ζωή σου. Όμως, εάν δράσεις εγκαίρως τώρα, θα σου είναι πιο εύκολο να διαχειριστείς τις αλλαγές και τις προκλήσεις που θα συναντήσεις στο δρόμο σου.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας www.webmd.com

*** Πηγές – American Cancer Society: “Making informed treatment decisions,” “Questions to Ask My Doctor About Breast Cancer,” “Telling your friends and family,” “The emotional impact of cancer diagnosis,” “Working During Cancer Treatment.” Breastcancer.org: “Getting a Second Opinion.” Cleveland Clinic: “Second Opinions.” National Cancer Institute: “Taking Time: Support for People with Cancer.” WomensHealth.gov: “How to Get a Second Opinion.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika