Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Η επίδραση του ύπνου στο βάρος σας. Να πώς μπορείτε να κοιμηθείτε καλά και να διατηρήσετε ένα υγιεινό βάρος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ του ύπνου και του βάρους. Ωστόσο, η συσχέτιση δεν είναι απλή. Σύμφωνα με μία έρευνα, η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου όπως και οι αλλαγές στην ώρα του ύπνου και του ξυπνήματος σχετίζονται με μεταβολές στα ποσοστά του σωματικού λίπους. Στη λίστα παρακάτω, αναφέρουμε τους 8 καλύτερους τρόπους που μπορείτε να εφαρμόσετε για να κοιμηθείτε καλύτερα και να διατηρήσετε ένα υγιεινό βάρος.

  1. Πηγαίνετε για ύπνο κατά τις 11μ.μ. Όσο πιο νωρίς πέφτετε για ύπνο, τόσο περισσότερο κοιμάστε. Επίσης, έτσι καταναλώνετε λιγότερα βραδινά σνακ. Σύμφωνα με μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εάν τρώει κανείς βραδινά σνακ καταναλώνει περίπου 500 επιπλέον θερμίδες.
  1. Πίνετε τσάι χαμομήλι. Το τσάι χαμομήλι, που συνήθως συνδέεται με την ώρα του ύπνου, βοηθά όσους υποφέρουν από αϋπνία να κοιμηθούν το βράδυ και να λειτουργήσουν καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, ανακουφίζει από τους μυϊκούς σπασμούς και τους πόνους της περιόδου και έτσι παραμένετε δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και ήρεμοι τη νύχτα.  
  1. Να έχετε σκουρόχρωμες κουρτίνες. Όταν κοιμάστε σε πλήρες σκοτάδι, βοηθάτε τον οργανισμό σας να παράγει μελατονίνη με φυσικό τρόπο. Παρόλο που έχετε ίσως ακούσει την μελατονίνη να ονομάζεται «ορμόνη του ύπνου», θα έπρεπε επίσης να αποκαλείται και «ορμόνη για την απώλεια βάρους». Η μελατονίνη βοηθά στην παραγωγή καφέ λίπους που καίει τις θερμίδες και σας βοηθά να χάσετε βάρος κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  1. Να κοιμάστε σε κρύο δωμάτιο. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Diabetes, βρέθηκε ότι όσοι κοιμούνται σε δωμάτια με θερμοκρασία 18 βαθμούς Κελσίου καίνε κατά 7% περισσότερες θερμίδες σε σχέση με όσους κοιμούνται σε ζεστότερα δωμάτια. Αυτό σημαίνει ότι χάνει κανείς σχεδόν 100 θερμίδες το 24ωρο.
  1. Απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές από το υπνοδωμάτιο. Όταν κοιτάτε το τηλέφωνό σας ή παρακολουθείτε τηλεόραση πριν κοιμηθείτε, παρεμποδίζετε την παραγωγή μελατονίνης όπως και το μεταβολισμό σας.
  1. Να τρώτε γαλοπούλα για βραδινό. Στην Αμερική, οι περισσότεροι γνωρίζουν το «Σύνδρομο της Ημέρας των Ευχαριστιών», όπου έπειτα από το βραδινό γεύμα με γαλοπούλα, όλοι αισθάνονται εξάντληση. Υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, όπως η γαλοπούλα, τα καρύδια και τα ψάρια, κοιμόμαστε πιο βαθιά για περισσότερο χρόνο και γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνουμε δυναμωτικές τροφές.
  1. Να καταναλώνετε δημητριακά για βραδινό. Οι διατροφικές συνήθειες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, και όχι μόνο το βράδυ, επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου. Να καταναλώνετε περίπλοκους υδατάνθρακες όπως ψωμί ολικής αλέσεως ή μαύρο ρύζι για βραδινό. Οι περίπλοκοι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί για την καλή ποιότητα του ύπνου και την απώλεια βάρους καθώς η σεροτονίνη που περιέχεται σ’ αυτές τις τροφές μετατρέπεται σε μελατονίνη κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  1. Να αφήσετε αναμμένο ένα κερί μέντας. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νευρολογικής και Ορθοπεδικής Ιατρικής (Journal of Neurological and Orthopaedic Medicine), βρέθηκε ότι η οσμή της μέντας ανά δύο ώρες μπορεί να συντελέσει στην απώλεια βάρους κατά 2,27kg το μήνα. Επίσης, η μέντα έχει και το θετικό ότι είναι πάρα πολύ καταπραϋντική. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να αφήσετε αναμμένο ένα κερί μέντας πριν κοιμηθείτε, έτσι ώστε το δωμάτιο να γεμίσει με τη μυρωδιά της κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε το μαξιλάρι σας με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας – remedydaily.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika