Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πού και πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό – Οι παγίδες που αυξάνουν το φόρο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

enfia1

ΕΝΦΙΑ: Πού και πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό – Οι παγίδες που αυξάνουν το φόρο

Στο Taxis είναι από εχθές τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Με περιθώριο μόλις εννέα μέρες για την πληρωμή της πρώτης δόσης καθώς πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Taxis με τη χρήση των προσωπικών κωδικών εισόδου.

Για να βρουν οι ενδιαφερόμενοι το εκκαθαριστικό πρέπει να μπουν στην εφαρμογή του Ε9 και να επιλέξουν την εμφάνιση στοιχείων για το έτος 2015. (Η εφαρμογή είναι αυτόματα στο 2016).

Στη συνέχεια στην αριστερή στήλη εμφανίζεται το εκκαθαριστικό με τα στοιχεία των ακινήτων και το φόρο που πληρώνει κάθε ακίνητο.

Εναλλακτική αποτελεί η προσωποποιημένη πληροφόρηση. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να μπουν στην προσωποποιημένη πληροφόρηση και εκεί να βρουν το αριθμό των δόσεων, την ταυτότητα οφειλής και τα ποσά που πρέπει να πληρώσουν.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις μέσα στο σύστημα υπάρχουν τα στοιχεία για την πληρωμή στην προσωποποιημένη πληροφόρηση και όχι στην εφαρμογή του Ε9 με αποτέλεσμα να μην είναι – για την ώρα – δυνατή η διαπίστωση λαθών.

Για την πράξη διοικητικού προσδιορισμού και τις δόσεις μπορείτε να πατήσετε εδώ – αν δεν βρείτε το εκκαθαριστικό τότε επισκεφθείτε την προσωποποιημένη πληροφόρηση.

Προσοχή στα λάθη

Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να είναι όπως και πέρυσι, αν και η δόση είναι φουσκωμένη κατά 20%, ωστόσο τα λάθη δεν λείπουν και ένα πολύ απλό λάθος μπορεί να φέρει σημαντική αύξηση στον φόρο.

Για παράδειγμα τα λάθη που μπορεί να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία θα τους επιφέρουν σημαντικές αυξήσεις στο ποσό του φόρου είναι τα εξής:

Εάν σε ένα διαμέρισμα δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός του ορόφου όπου βρίσκεται αυτόματα το σύστημα υπολογίσει το ακίνητο στον υψηλότερο όροφο με υψηλότερο δηλαδή συντελεστή.

Εάν ένα οικόπεδο έχει κενό στην πρόσοψη ή έχει συμπληρωθεί λάθος η φόρμα, το σύστημα αυτόματα υπολογίζει τον φόρο βάζοντας (έχει δεν έχει) το οικόπεδο με πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

Για ένα οικόπεδο εάν στη στήλη με τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων δεν έχει συμπληρωθεί αυτόματα θεωρείται ότι επί του οικοπέδου υπάρχει κατοικία.

Εάν στο Ε9 δεν έχει αναγραφεί το είδος του εμπράγματου δικαιώματος αυτομάτως το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει εξ ολοκλήρου στον φορολογούμενο και έτσι επιβαρύνεται με τον ανάλογο φόρο.

Ένα από τα χειρότερα σενάρια είναι να μην έχει συμπληρωθεί ή να έχει συμπληρωθεί λάθος η ηλικία και η ημερομηνία γέννησης του επικαρπωτή.

ΕΝΦΙΑ : απαλλαγή ή έκπτωση

Υπενθυμίζεται ότι όσοι αδυνατούν να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση, όπως επίσης και όσοι έχουν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση 20%). Ειδικότερα και σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν τον φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό προϋποθέσεις:

• Εκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει, όμως, να συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

• Εκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και άνω.

 

πηγή: kathimerini.gr και madata.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θλίψη για τον Φίλιππο: Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 46 χρόνια του, άφησε πίσω του 2 κοριτσάκια

Efi Nika

Η 12χρονη κόρη μου είναι ανερχόμενη influencer, θα την σταματήσω από το σχολείο για να αφοσιωθεί στο TikTok – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Penni Syggrou

Η χαρά κατέληξε σε εφιάλτη: Πήγε στην Κύπρο να γιορτάσει τα γενέθλιά της και βρέθηκε να χαροπαλεύει στην εντατική

Penni Syggrou