Newsitamea.gr
AMEA news ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται 50% έκπτωση, ποιοι πλήρης απαλλαγή- Αναλυτικά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

enfia

Τις εξαιρέσεις από τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ για τους κοινωνικά ασθενέστερους αυξάνει το υπουργείο Οικονομικών αφού με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ πολύτεκνοι ή νοικοκυριά με ανάπηρα μέλη χάνουν την έκπτωση αν δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι σήμερα, τη φορολογική τους δήλωση.

Ηδη το μίνι φορολογικό που κατατέθηκε χθες μέσα στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων καταργεί την κατά περίπτωση έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ που προβλέπεται για ασθενείς οικονομικά ομάδες κατά 50% αν το νοικοκυριό που ευεργετείται από την έκπτωση εμφανίζει εισόδημα από τόκους πάνω από 300 ευρώ.

Η μείωση καταργείται εντελώς αν το νοικοκυριό εμφανίζεται να έχει έσοδα από τόκους πάνω από 600 ευρώ. Ολα αυτά για μια αύξηση των εισπράξεων του ΕΝΦΙΑ κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

Με τη χθεσινή εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή στην ουσία τροποποιείται η αντίστοιχη εγκύκλιος της τέως ΓΓΔΕ κ. Κατερίνας Σαββαΐδου αφού προστίθεται ο όρος ότι την έκπτωση δικαιούνται οι οριζόμενες από το νόμο 4223/2013 ασθενείς κοινωνικές ομάδες αν έχουν κάνει δήλωση εισοδήματος εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι σήμερα 15 Ιουλίου αν δεν δοθεί νέα παράταση.

Ποιους αφορά

Υπενθυμίζεται ότι έκπτωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται όσοι:

1 Εχουν «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους μέχρι 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

2 Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τους δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

3 Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή

Εκπτωση 100% στο ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, εφόσον:

* Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

* το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Και για το Ε9

Στην ίδια εγκύκλιο υπάρχει ο όρος της απώλειας των εκπτώσεων και σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης του Ε9.
Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η επιφάνεια των κτισμάτων καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων θα λαμβάνονται υπόψη βάσει των δηλώσεων Ε9 που έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι και τις 29 Ιουλίου που είναι η σχετική προθεσμία. Αν υποβληθούν εκπρόθεσμα, χάνεται και για το λόγο αυτό η μείωση του φόρου ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού.

Χωράφια

Στο μεταξύ, την αντίθεση της κυβέρνησης στο μη συνυπολογισμό των αγροτεμαχίων στον ΕΝΦΙΑ εξέφρασε χθες ο Τρύφων Αλεξιάδης από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Βασίλη Κόκκαλη.

«Υπάρχει λογικός πολίτης που να πει ότι τα αγροτεμάχια πρέπει να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ;», διερωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει αμέσως μετά ότι ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα και με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση στη Βουλή ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τους επιτηδευματίες θα ισχύσει από τα 10.000 ευρώ τζίρο, ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αλλά τόνισε ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί.

Η εξόφληση

Οι δόσεις με τις οποίες θα αποπληρωθεί για φέτος ο φουσκωμένος για 600.000 πολίτες ΕΝΦΙΑ θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη σημερινή καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Τούτο διότι, ως γνωστόν, αμέσως μετά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα ξεκινήσει και η εκκαθάριση του βασικού φόρου ακινήτων.

Με βάση τα στοιχεία για την υποβολή δηλώσεων μέχρι και την Τετάρτη 13/7 είχαν υποβληθεί 5.649.840 δηλώσεις και έμεναν να υποβληθούν πλέον περίπου 400.000 δηλώσεις ενώ ο ρυθμός υποβολής έχει αυξηθεί αισθητά. Την Τρίτη 12 του μήνα υποβλήθηκαν 128.467 και την Τετάρτη 142.420 δηλώσεις, δείγμα του ότι φορολογούμενοι και λογιστές έχουν πάρει στα σοβαρά τις καθημερινές δηλώσεις του κ. Αλεξιάδη ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση.

Αν πάντως στο τέλος της σημερινής ημέρας έχουν μείνει να υποβληθούν 100.000 δηλώσεις ή και λιγότερες θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί μια σιωπηρή παράταση μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε οι δηλώσεις που θα υποβληθούν να προσεγγίσουν το 100% του συνόλου.

Πάντως ο προγραμματισμός για τον ΕΝΦΙΑ παραμένει ο ίδιος. Αν προλάβει να εκκαθαριστεί στο δεύτερο μισό του μήνα θα αποπληρωθεί σε πέντε δόσεις ενώ αν εκκαθαριστεί τον Αύγουστο θα αποπληρωθεί σε τέσσερις δόσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ / Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika

Βγήκε μόνο vεκρός: Πέθανε ο άνθρωπος με τον «σιδερένιο πνεύμονα» – Έζησε 72 χρόνια μέσα στο σωλήνα και σπούδασε νομική

Penni Syggrou