Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι ενδομήτριες συσκευές προκαλούν αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι ενδομήτριες συσκευές προκαλούν αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Οι ενδομήτριες συσκευές προκαλούν αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ενδομήτριες συσκευές (ΕΜΣ) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την παραγωγή αυτοαντισωμάτων που σχετίζονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Βοστώνη.

Στην εν λόγω μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τις πιθανές επιπτώσεις των διαφορετικών αντισυλληπτικών μεθόδων στα επίπεδα ουσιών του αίματος που σχετίζονται με αυτοαντισώματα (CCP) και πρωτεϊνικά αντιγόνα (ACPA).

Τα αυξημένα επίπεδα των παραπάνω μπορούν να εντοπιστούν στο αίμα αρκετά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι ερευνητές μελέτησαν 976 γυναίκες που είχαν έναν συγγενή πρώτου βαθμού με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που σημαίνει ότι είχαν και οι ίδιες αυξημένο κίνδυνο για μελλοντική εμφάνιση της νόσου. Βρήκαν ότι οι γυναίκες που ήδη χρησιμοποιούσαν ενδομήτρια αντισύλληψη είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο παρουσίας των αυτοαντισωμάτων CCP. Μειωμένος ήταν ο κίνδυνος αντιθέτως σε γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια. «Παρά το γεγονός ότι οι μηχανισμοί που συνδέουν τα  ενδομήτρια αντισυλληπτικά με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μας είναι προς το παρόν άγνωστοι, εκτιμούμε ότι το ενδομήτριο σπιράλ μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις στη μήτρα», τονίζουν οι ερευνητές.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δακρυοαδενίτιδα: Ποια συμπτώματα πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό

Efi Nika

Αυστραλία: 50 εκατομμύρια για την ανάπτυξη της κορυφαίας στον κόσμο τεχνητής καρδιάς

Βογιατζής Ηλίας

Αυτοάνοσα νοσήματα: Γιατί «προτιμούν» τις γυναίκες; Η επιστήμη έχει την απάντηση που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες

Efi Nika