Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ενδείξεις και συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ενδείξεις και συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, που είναι γνωστό και ως PCOS, είναι μία διαταραχή που παρουσιάζεται σε πολλές γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση. Είναι αποτέλεσμα ορμονικών διαταραχών και συχνά, αλλά όχι πάντα, δημιουργούνται κύστεις ακριβώς πάνω στις ωοθήκες.

Οι κύστεις αυτές δεν είναι επιβλαβείς όμως οδηγούν σε ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν τη συχνότητα ή τη διάρκεια της περιόδου, αυξάνουν την τριχοφυΐα, προκαλούν ακμή και παχυσαρκία. Επίσης, είναι σημαντικό το PCOS  να διαγνωστεί εγκαίρως έτσι ώστε να μην οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπλοκές, όπως το διαβήτη τύπου 2 και σε καρδιακές ασθένειες.  

Από τι προκαλείται το PCOS;

Οι γιατροί δεν είναι απολύτως βέβαιοι για τα ακριβή αίτια του συνδρόμου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες θεωρίες για ορισμένους παράγοντες κινδύνου:

Υπερβολική ινσουλίνη: Η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης ίσως επηρεάζει τις ωοθήκες, με την αύξηση της παραγωγής ανδρογόνου ορμόνης η οποία ίσως παρεμποδίζει σημαντικά την σωστή λειτουργία των ωοθηκών στο να παράγουν ωάρια.

Μικρού βαθμού φλεγμονές των ωοθηκών: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν το σύνδρομο παρουσιάζουν  μικρού βαθμού φλεγμονές (χρόνιες, υποξείες), έτσι ώστε οι πολυκυστικές ωοθήκες να παράγουν ανδρογόνους ορμόνες.

Κληρονομικότητα: Το PCOS μπορεί να είναι και κληρονομικό. Άρα, εάν το έχει η μητέρα ή η αδερφή σας έχετε πολλές πιθανότητες να το παρουσιάσετε και εσείς.

Συμπτώματα

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών ξεκινούν σύντομα έπειτα από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, όμως το PCOS μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα κατά τη διάρκειά της. Οι ενδείξεις είναι πολλές. Ωστόσο, η κάθε γυναίκα επηρεάζεται διαφορετικά και τα συμπτώματα χειροτερεύουν με την παχυσαρκία.

  1. Διαταραχές στην έμμηνο ρύση.

Αυτό είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου. Οι πιο κοινές ενδείξεις είναι η περίοδος που εμφανίζεται την 35η μέρα ή και αργότερα, οι λιγότερες από 8 περίοδοι το χρόνο, η μεγάλη αιμορραγία και η καθυστέρηση της περιόδου για τέσσερεις ή περισσότερους μήνες.

  1. Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα.

Ίσως παρουσιάσετε αυξημένη τριχοφυΐα στο πηγούνι, το στήθος, την πλάτη, το στομάχι ή και στα δάχτυλα του ποδιού.   

  1. Κυκλοθυμία

Ίσως παρουσιάσετε κατάθλιψη ή αλλαγή στη διάθεση και ειδικότερα εάν δεν είναι στο χαρακτήρα σας.

  1. Ακμή

Το PCOS μπορεί επίσης να προκαλέσει ακμή ή πολύ λιπαρό δέρμα. Τα σπυράκια ίσως να είναι πολύ βαθιά και να πονάνε.

  1. Διαταραχές με το επίπεδο της ινσουλίνης

Η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης επηρεάζει την ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν ωάρια κανονικά.

Θεραπεία

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με το άτομο. Ο γιατρός σας ίσως σας συστήσει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και ίσως σας συμβουλέψει να κάνετε δίαιτα και να ασκηθείτε για να χάσετε βάρος. Ίσως επίσης σας συνταγογραφήσει αντισυλληπτικά για να ρυθμιστεί η περίοδός σας και να μειωθεί η παραγωγή της ανδρογόνου ορμόνης.

Ωστόσο, ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός. Επομένως, εάν αναγνωρίζετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα πρέπει να μιλήσετε στο γιατρό σας για να πάρετε τη διάγνωση και να βρείτε τον καλύτερο τρόπο να θεραπεύσετε το PCOS και τα συμπτώματά του.

Επιμέλεια κειμένου  Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας – remedydaily.com

 

Γ.Δ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea